U ovom članku saznajte koji je najbolji prirodni lek za gastritis

– Gastritis uzrok
– Kako se leči gastritis
– Prirodni lekovi za gastritis
– Čaj
– Sok od kupusa
– Maslinovo ulje
– Soda bikarbona

Uzrok

Na osnovu načina života koji danas vlada, gastritis je bolest koja se često javlja kod ljudi. Želudačna sluznica je obložena slojem sluzi koji je štiti od dejstva želudačne kiseline. Kada se ošteti ovaj omotač od sluzi, jaka kiselina oštećuje sluznicu želuca – nastaje gastritis, odnosno upala želudačne sluznice. Simptomi gastritisa su: gorušica, nadimanje, bolovi u želucu, mučnina, povraćanje. Gastritis može preći u čir na želucu.

prirodni lekovi za gastritis

Uzroci koji dovode do razvoja gastritisa:

– Stres

– Nepravilna i nezdrava ishrana (previše konzumiranja tzv. brze hrane, izbegavanje kuvanih jela, preobilni obroci, gladovanje, konzumiranje pržene i začinjene hrane)

– Konzumiranje velike količine alkohola, kafe ili gaziranih sokova

– Prevelika upotreba određenih lekova (aspirin, brufen, diklofen)

– Infekcija bakterijom Helicobacter pylori (ali i nekim drugim bakterijama)

Kako se leči gastritis

Gastritis treba da se leči u skladu sa time da li je u pitanju akutni ili hronični gastritis. Ukoliko je u pitanju akutni gastritis, simptomi i tegobe su takvi da je potrebno da se javite lekaru: jak bol u želucu, grčevi, mučnina, nadutost stomaka itd. Ukoliko je u pitanju tzv. hronični gastritis, dakle uvek kada unosite hranu imate problem, potrebno je da probate neke preventivne metode. Ono što možete da uradite, to je da izbegavate hranu koja vam ne prija i koja nadražuje sluzokožu želuca. Izbegavajte brzu hranu! Neka vam obroci budu umereni, a češći, nego da se odjednom prejedete. Izbegavajte prženu i jako začinjenu hranu, prednost uvek dajte kuvanoj hrani. Sveže ceđeni prirodni sokovi uvek ispred veštačkih i gaziranih sokova. Izbegavajte da konzumirate hranu na neproverenim i neadekvatnim mestima, jer možete da se zarazite nekom bakterijom koja će dovesti do gastritisa, ali i ozbiljnijih problema. Uvek se konsultujte sa lekarom pre upotrebe bilo kog leka. Pokušavajte da kontrolišete stres. Postoje prirodni čajevi koji vam mogu umiriti tegobe gastritisa i koji prijaju važem želucu.

Prirodni lekovi za gastritis

Prednost u lečenju gastritisa, ali i bilo koje druge hronične bolesti, treba dati prirodnim lekovima. U narednom tekstu vam navodimo neke od najkorišćenijih biljaka za prirodno lečenje gastritisa:

– Pelin je biljka koja se najviše koristi kada su upitanju želudačne tegobe.Čaj od pelina će ublažiti sve simptome gastritisa.

– Sok od kupusa takođe pozitivno deluje na želudac u slučaju gastritisa.

– Aloe vera sok je odličan prirodni lek za zaceljivanje želudačne sluznice i smanjuje prekomernog lučenja želudačnih sokova.

– Đumbir je prirodni lek koji će vam takođe pomoći u ovom slučaju.

– Kurkuma deluje protivupalno na tegobe želuca u slučaju gastritisa.

– Iđirot je odgovoran za suzbijanje bakterije Helicobacter koja izaziva gastritis.

– Sladić je prirodni lek koji će efikasno ukloniti simptome gastritisa.

– Peršun je takođe delotvoran prirodni lek u lečenju gastritisa, tačnije čaj od peršuna.

– Sveže ceđeni sok od šargarepe svako jutro na prazan želudac.

– Laneno seme je još jedan prirodni lek za gastritis

– Čaj od kamilice, kantariona, nane, belog sleza, nevena, hajdučke trave

– Voda sa limunom

– Voda od ječma je još jedan od mnogih prirodnih lekova za gastritis

Povezano>>> Gastritis lečenje biljem

Čaj za gastritis

Za lečenje gastritisa možete koristiti zaista veliki broj čajeva: čaj od pelina, kamilice, kantariona, nane, belog sleza, nevena, hajdučke trave, peršuna itd. Ovi čajevi će ublažiti tegobe nastale usled gastritisa. Međutim, najjači efekat svakako imaju čajevi od biljne mešavine.

Čaj za želudac od mešavine biljaka koje pozitivno deluju na otklanjnje simptoma gastritisa:

Pomešati 40 g kamilice, 50 g lavande, 50 g bosiljka, 10 g melise, 10 g nane i 10 g valerijane. Od ove čajne mešavine uzeti 2 kašike čaja za 1 l vode, kuvati do ključanja, a zatim procediti. Piti čaj 3 puta dnevno. Ovaj čaj će smiriti upalu želudačne sluznice i otkloniti bol i druge tegobe koje gastritis izaziva.

Sok od kupusa kao prirodni lek za gastritis

Kupus je izvor vitamina C, sulforafana i glutamina (amino-kiselina). Glutamin je odgovoran za zaceljivanje oštećene sluznice želuca i smanjenje nadraženosti želuca. Sulforafan smanjuje nivo želudačne kiseline i uništava bakteriju Helicobacter pylori. Dovoljno će biti da konzumirate pola čaše soka od kupusa 3 puta dnevno pre jela. Kako da pripremite sok od kupusa? Polovinu glavise kupusa iscedite u sokovniku, da dobijete sok, koji ćete potom pomešati sa 100 ml vode i popiti dok je svež. Sok od kupusa je dobar i za lečenje čira na želucu.

Slično>>> Sok od kupusa za čir i gastritis

Maslinovo ulje kao lek za gastritis

Maslinovo ulje je jedno od najlekovitijih ulja, a zahvaljujući svom sastavu koji uključuje obilje vitamina, minerala i korisnih masnih kiselina, maslinovo ulje može ukloniti tegobe koje gastritis izaziva. Maslinovo ulje je bogat izvor polifenolnih sastojaka koji deluju antibakterijski, te uništavaju Helicobacter pylori koja izaziva gastritis i čir na želucu. Svako jutro treba uzeti po jednu kašiku hladno ceđenog maslinovog ulja, bar tokom 30-40 dana.

Medicinska soda bikarbona za gastritis

Medicinska soda bikarbona, koja je oslobođena aluminijuma koji može imati štetno dejstvo, koristi se kao lek za gastritis. Naime, kako je soda bikarbona baznog karaktera, ona uspešno neutrališe kiselu sredinu u želucu, nastalu usled prekomernog lučenja želudačne kiseline. Na taj način, medicinska soda bikarbona otklanja sve tegobe koje prekomerno lučenje želudačnog soka izaziva. Rastvorite jednu kašiku medicinske sode bikarbone u čaši vode i popijte.

Saznajte više>>> Ishrana za gastritis