Kijavica je kao nepozvan i nepredvidiv gost, koji stiže u bilo kojoj sezoni. I da, takođe izaziva mnogo iritacija (kao i većina nepozvanih gostiju). Ali, postoje načini da se oslobodite ovog dosadnog stanja. Prvo, hajdemo da razumemo uzrok curenja nosa , a zatim i lekove za tretiranje tog problema.

Česti uzroci

Obična prehlada: Prehlada je uzrokovana brojnim virusima – rhino virus je najčešći. Kijavica je često jedan od prvih simptoma obične prehlade.

Alergije: Određeni strani objekti nisu prihvaćeni od strane našeg imunnog sistema, što dovodi do negativne reakcije organizma, uzrokujući „alergiju“. Najčešće alergije koje dovode do curenja nosa su one zbog cveća, prašine, polena i parfema.

Sinusne infekcije: Curenje iz nosa može biti takođe simptom sinusne infekcije. Međutim, nije neophodno da oni koji imaju infekciju sinusa, imaju i simptom curenje iz nosa.

Vremenske promene: Curenje iz nosa je uobičajeno u zimskom godišnjem dobu. Zimska atmosfera pogoduje virusima. Tu je i mnogo polenovih zrna u vazduhu koji mogu pogoršati ovo stanje.
curenje nosa
Lečenje

Udisanje pare je popularni kućni lek i daje značajno olakšanje. Ali, budite oprezni sa parom, jer voda ne bi trebala da bude previše vruća. Jedan od najboljih prirodnih preparata je da se napravi rastvor od vode i soli sastavljanjem kašike soli u približno 250 ml vode. Koristite ovo rešenje za nos, a zatim blago pritisnite nos. Ova procedura može biti iritantna u početku, ali ovo rešenje od soli i vode će pružiti ozdravljenje.
Nazalni degostantni su veoma efikasni za curenje iz nosa. Oni mogu naizgled neko vreme da pogoršaju stanje, ali posle nekog vremena oni pružaju olakšanje. Međutim, ne bi trebali da preterujete sa njima.
Povećajte unos tečnosti. Voda i druge tečnosti, poput supe ili biljnih čajeva, drže telo hidriranim. Generalno, kada patite od prehlade, hladnu vodu treba izbegavati. Umesto toga, pijte mlaku vodu ili toplo mleko sa malo kurkume.
Korišćenje ovlaživača je takođe delotvoran lek za curenje iz nosa. Ovo će sprečiti prekomerno isušivanje nosa.
Saznajte na šta ste alergični. Ako ukupno izbegavanje nije moguće, pokrijte nos i usta dok imate takve alergije.

Budite u toploj prostoriji. Niske temperature mogu izazvati prehladu. Zato ne sedite u sobi sa klimom kad imate kijavicu.

Još jedan lek je đumbir
. Đumbir pomaže, jer isprazni nos i odžava telesnu temperaturu. Pijte šolju čaja od đumbira oko 2-3 puta dnevno za maksimalnu dobrobit.