ciroza jetre

Jetra i ciroza jetre prirodni lekovi.
Jetra igra važnu ulogu u metabolizmu belančevina, masti i lučenju žuči i u detoksikaciji organizma od lekova, hemikalija i raznih otrova. Ona je, u stvari, ”laboratorija” za stvaranje crvenih krvnih zrnaca (eritrocita).

Prirodni lekovi za cirozu jetre
Ciroza jetre je teško oboljenje koje je najčešće posledica dugotrajnog i neumerenog unošenja alkohola i nepravilnog lečenja žutice.

Radi zaštite jetre, ishrana treba da bude sa dosta belančevina koje su zaštitnici ćelija jetre, dok suviše masna hrana dovodi do slabljenja funkcija jetre. Nedovoljno unošenje vitamina B grupe može oslabiti zaštitu od oboljenja ciroze jetre, a njih ima najviše u kvascu, pšeničnim klicama, soji, suncokretovom semenu, pasulju, mleku, mesu i iznutricama.

Za bolje funkcije i kod bolesti jetre preporučuje se hrana sa dosta belančevina (100-150 grama dnevno), s tim da oko 60% unetih belančevina bude iz mesa, jaja i ribe, a ostatak od oko 40% da bude biljnog porekla. Masti treba ograničiti — do 70 g dnevno, uglavnom da budu biljna ulja ili ”Soft” margarin. Ugljeno-hidratna hrana se može slobodno jesti, s tim što salate i voće i povrće treba da dominiraju. Naročito se preporučuje šargarepa, rotkvica, grejpfrut, maslinke i maslinovo ulje. Sok od limuna, pomorandže ili grejpfruta treba koristiti, kada je god to moguće. Surutka i mladi sir imaju poseban zaštitni efekat za jetru.

Racionalna ishrana je najvažnija u održavanju jetre u normalnom stanju. Raznovrsna ishrana koja sadrži najmanje 35 g belančevina životinjskog porekla (150 g mesa ili sira ili 2 jajeta) dnevno i približno isto toliko belančevina iz biljne hrane (žitarice, pasulj, grašak, sočivo, soja i dr), uz potrebne količine ugljenih hidrata u vidu skrobnih proizvoda i voća i odgovarajuća količina masti odnosno ulja biljnog porekla, kao i dovoljne količine vitamina i mineralnih soli. Jela treba da budu sa što manje soli, a šećer i masti treba svesti na najmanju meru. Salate i voće treba da budu što više zastupljeni.

Treba izbegavati alkoholna pića, korišćenje životinjskih masti, suvomesnate proizvode i pušenje.

Najjednostavniji i najefikasniji narodni lek za cirozu jetre koji je zbunjivao i lekare na švajcarskim klinikama kad su im pacijenti iz srbije koje su otpisali odlazili na kontrolu sa obnovljenom jetrom je takozvani podsirak ili surutka koja se dobija prilikom sirenja mleka.Najbolje je nabaviti podsirak i slatku surutku negde na selu jer je to najefikasniji prirodni lek za cirozu jetre.Ako niste u mogućnosto možete nabaviti surutku u prahu koja se može kupiti u prodavnicama zdrave hrane ali njena efikasnost kao prirodnog leka za cirozu jetre je nešto manja.Takodje postoje i drugi narodni lekovi za cirozu jetre manje ili više efikasni.

Receptura za lečenje ciroze jetre prirodnim lekovima
-Jesti salatu od narendane rotkve i šargarepe, uz dodatak lista peršuna, maslinovog ulja i jabukovog sirćeta ili limunovog soka.

-Tri puta dnevno uzimati po kašiku maslinovog ulja.

-Jabukovo sirće (kašika sirćeta i kašičica meda u čaši tople vode) uzimati na svaka 3-4 sata kao prirodni lek za cirozu jetre.

-Tri puta dnevno, posle jela, pojesti po 300 g jagoda ili grožđa prelivenih medom i limunovim sokom. Terapija traje 15 dana.

-Mešavinu soka od 1 limuna i kašike maslinovog ulja piti ujutru, natašte. Ovo ponavljati 21 dan, a nakon pauze od nedelju dana, piti tri puta nedeljno.

-Dnevno piti koktel od 3 dl soka šargarepe i 1 dl cvekle.

Ostali prirodni lekovi za cirozu jetre
Kašiku mešavine iseckanog lista i cveta kantariona i isitnjenih šišarki hmelja preliti sa 2 dl ključale vode. Nakon hlađenja i ceđenja tečnosti piti tri puta dnevno, pre jela.
-Sveže isceđeni sok od rotkve — 1 dl pomešati sa 1 kg meda i uzimati po kašičicu tri puta dnevno, uz šoljicu čaja od nane.
-Svako jutro, natašte, uzeti na vrhu noža malo praška od pelena i popiti sa čajem ili ga sipati u supu.
-Od mešavine cikorije (vodopije) i petrovca uzeti 1 kašiku i kuvati 3 minuta u 3 dl vode. Pije se nekoliko puta dnevno po šoljica.
-Tri puta dnevno piti po šolju čaja od lista spanaća: pregršt lišća spanaća preliti sa 2 dl ključale vode, ostaviti poklopljeno 15 minuta, procediti i piti kao prirodni lek za cirozu jetre.
-Ekstrakt soka čička u vidu kapsula dosta se koristi protiv hepatitisa i za lečenje ciroze, prema uputstvu označenom na pakovanju preparata.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *