Prirodni lekovi za bronhitis-Korisno je konzumirati dnevno sok od šargarepe…svakodnevno masiranje grudi čašicom bademovog ulja u koje je ukapano 3 kapi ulja od miloduha….
prirodni lekovi za bronhitis
Bronhitis je zapaljenje sluzokože dušnika, a počinje sa prehladom koja prelazi na grkljan izazivajući promuklost i bolove na ždrelu. Dušnik postaje čvrst i suv i dolazi do bolnog kašlja. Bolesnik oseća tegobe, zamor, bolove u leđima, napetost u gornjem delu grudi i porast temperature.
Treba primenjivati zdravu ishranu, a kod akutnog bronhitisa uvesti dijetu sirove hrane ili voćnu dijetu ili laganu hranu za prvih 24-48 sati.

Radi zaštite od bronhitisa preporučuje se ljuta hrana sa dosta paprike, bibera, belog i crnog luka sa oštrim ukusom i mirisom, senf, ren i sve vrste jakih začina. Ovakva hrana pomaže da se pluća održavaju u dobrom stanju stvarajući tečnu sluz, kao i u održavanju bronhijalnih otvora koji omogućuju normalno disanje.

Korišćenje mleka, takođe se dovodi u vezu sa ređim pojavama bronhitisa, ali mlečne proizvode, šećer i drugu rafinisanu hranu treba izbegavati. Preporučuju se meso, džigerica, riba, proizvodi od celog zrna žitarica, povrće i voće. Salate garnirane sa jogurtom i zrnastom hranom su veoma korisne.

Korisno je konzumirati dnevno sok od šargarepe ili koktel od 3 dl soka šargarepe i po 1 dl soka cvekle i krastavca. Još korisniji je koktel za bronhitis od 2,5 dl soka šargarepe i 2 dl celera, dnevno. Preporučuje se i narendani ren preliven sa sveže isceđenim sokom limuna i od te mešavine uzimati tri puta dnevno po kašiku. Mešavina meda i soka limuna, ako se uzima na svaki sat, veoma je korisna kao lek za bronhitis.


Prirodni lekovi za bronhitis-Receptura

-200 g šećera zagreva se dok ne zarumeni, ulije se litar vode i doda 6 kašika meda i dve glavice dobro usitnjenog crnog luka. Ova se smeša kuva dok ne uvri na polovinu zapremine, procedi i ostavi na hladnom mestu. Lek se uzima tri puta dnevno po kašika, posle jela.
-Kašiku mešavine ljuske od jabuke, anisa, kadulje, majčine dušice i korena sleza preliti sa 2 dl ključale vode. Pije se tri puta dnevno po šoljica, posle jela.
-Od mešavine anisa, lista belog sleza i majčine dušice uzeti 1 kašiku i kuvati u 3 dl vode, 2 minuta. Posle stajanja 10-15 minuta, procediti i tečnost dobro zasladiti medom i dodati sok od limuna. Pije se po šoljica toplog čaja, pre svakog obroka.
-Nekoliko kapi ulja od karanfilića utrljati na grudi, tri puta dnevno. Ovo ulje stimuliše, a ublažava bolove.
-Kod akutnog i hroničnog bronhitisa prirodni lek je svakodnevno masiranje grudi čašicom bademovog ulja u koje je ukapano 3 kapi ulja od miloduha.
caj za bronhitis
Čaj za bronhitis može pomoći da se ublaže ili eliminišu tegobe koje stvara ovo oboljenje.

Sledeći čajevi su posebno dobri…

Čaj za bronhitis od borovih iglica
300 g svežih pupoljaka bora i 200 g borovih iglica (brati samo u rano proleće) kuvati tri dana po 2 sata dnevno u 3 l vode. Posle trećeg dana, kada se masa ohladi, dobro je procediti kroz gazu i dodati jednaku količinu meda. Ujednačiti masu i sipati u tamne flaše. Čuvati na tamnom i hladnom mestu. Ovaj napitak mogu da piju i deca i odrasli, po potrebi, dvetri supene kašike u toku dana.

Čaj od kantariona
Dve kašike sitno seckanog kantariona i kašiku repušine sipati u 600 g proključale vruće vode, ostaviti poklopljeno 2 sata, procediti i zasladiti bagremovim medom. Piti po 200 g pre doručka, ručka i večere.

Čaj za bronhitis od rena
Uzeti 2 kašike sitno izrendanog korena rena i izručiti u 800 g proključalog belog vina i ostaviti poklopljeno 2 sata. Procediti, zasladiti bagremovim medom i piti na svaki sat po 50 g.

Čaj od bokvice
Po 2 kašike sitno iseckane bokvice, kičice i rizgona i kašiku sitno iseckanog omana sipati u litar proključalog belog vina, ostaviti poklopljeno 2 sata, procediti i zasladiti bagremovim medom i piti na svaki parni sat po 50 g.

Od hajdučke trave

Po 2 kašike sitno iseckane hajdučke trave i repušine sipati u 600 g proključale vode, ostaviti poklopljeno 2 sata, procediti i zasladiti bagremovim medom. Piti po 200 g pre doručka, rućka i večere.

Hronični bronhitis-Lečenje medom

-Izdubiti unutrašnjost rotkve, napuniti je medom i ostaviti nekoliko dana da odstoji na tamnom mestu. Piti tri puta dnevno po jednu kašiku.
-Pomešati 250 grama meda sa sitno izrendaninn renom i uzimati po kašiku pre jela.
-Uzimati med od bora rastopljen u vodi u kojoj su kuvane jeline šišarke.
-Piti čaj od od ljubičice i žalfije -zaslađen medom.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *