bol u grlu

Prirodni lekovi za bolno grloSimptomi su: crveno bolno grlo i krajnici koji izgledaju suvi i zapaljeni. Treba se utopliti i izbegavati hladan i suv vazduh i ne naprezati se suviše govorom.

Kad je grlo bolno hrana treba da bude zdrava i lagana , sa dosta sokova, čajeva i jogurta. Treba izbegavati mlečne proizvode, šećer i rafinisane namirnice (beli hleb) a prednost davati namirnicama od celog zrna.
Veoma je korisno ujutru, odmah po ustajanju, popiti sveže isceđeni voćni sok, biljni čaj ili jabukovo sirće (kašika sirćeta u čaši tople vode, a pola kašike meda). Sok od pomorandže ima takođe blagotvorno dejstvo za bolno grlo, kao i tople limunade.

Grgoljenje zapaljenog i bolnog grla veoma je korisno radi sprečavanja dalje infekcije i ubrzanja ozdravljenja.

Prirodni lekovi za bolno grlo
1. Sok od limuna. Grgoljenje sa sokom od 1/4 limuna u čaši tople vode deluje antiseptički i smiruje zapaljenje. Grgoljiti dva puta dnevno u trajanju od 2 dana ovim sjajnim prirodnim lekom za bolno grlo.

2. Sok limuna sa usitnjenim belim lukom još je efikasniji za bolno grlo. Može se piti i sa njime grgoljiti. Za grgoljenje može da posluži i mešavina soka limuna i meda u čaši tople vode.

3. Eterično ulje limuna: u čašu tople vode usuti 4 kapi ulja i grgoljiti nekoliko minuta i to 2-3 puta dnevno.

4. Korisno je i grgoljenje slanom toplom vodom ili razređenim sir-ćetom ili sokom borovnice.

5. Lekoviti prirodni napici za bolno grlo. — Umirujuće piće predstavlja kašika jabukovog ili vinskog sirćeta i kašika meda u čaši tople vode.
Ječmena voda: 50 g opranog ječma kuvati u 2 litra vode sve dok se ne ukuva na polovinu zapremine, procediti, dodati med i sok limuna i piti po želji.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *