nadimanje i gasovi

Nadimanje (nadutost)
Ne smatra se ozbiljnom smetnjom ako se nadimanje ređe javlja, jer je prolaz gasova kroz telo normalna pojava kao što su znojenje, kijanje i dr. Gas prosečno prolazi kroz telo 14 puta dnevno, zavisno od vrste hrane.
nadimanje i gasovi
Hrana je glavni uzročnik nadimanja, a neke se namirnice smatraju prirodnim proizvođačima gasova: vrući hleb, voće, povrće, (naročito pasulj, kupus, karfiol, boranija i grašak), mlečni proizvodi i gazirana pića. Navedene namirnice sadrže puno ugljenih hidrata koje organizam ne može u potpunosti da svari, te dolazi do pojave gasova. Veštački zasla-đivač — sorbitol ima osobinu da stvara gasove.

Lista namirnica koje povećavaju gasove: kiseli kupus, crni luk, gazirana pića , pivo, mineralne vode, karfiol, kelj, kupus, mlečni proizvodi, pasulj i proizvodi od pšenice i brašna i radič — salata i voće, naročito jabuka.
Kod pojave jačeg nadimanja treba koristiti laganu hranu uz ograničenje jako začinjene i masne hrane, šećera, skrobne hrane i sirovog povrća i ne mešati skrobnu sa belančevinastom hranom (na primer, slatkiše sa voćem, hleb ili krompir sa mesom). Treba ograničiti korišćenje kafe, jakih čajeva i šećera i ne piti u vreme obroka.

Prirodni lekovi protiv nadimanja nadutosti i gasova-Receptura
Čaj od korena angelike je klasičan lek kod teškoća u varenju praćenog nadimanjem: 30g korena angelike preliti sa 6 dl ključale vode, ostaviti poklopljeno 10 minuta, procediti i uzimati po 2 kašike pre jela, tri puta dnevno. Lišće i koren angelike kada su sirovi, mogu se žvakati.
-Seme slačice (gorušice) i to nekoliko zrnaca žvakati sa dosta vode na prazan stomak. Blagotvorno dejstvo imaju i seme anisa ili kima ako se grickaju posle obilnog obroka. U indijskim restoranima zrnca anisa se serviraju besplatno na kraju obroka.

Još lekova protiv nadimanja nadutosti i gasova…
-Nekoliko jezgri oraha, lešnika ili badema grickati uz malo crnog vina.

-Istucati seme morača i korijandera i uzimati posle jela na vrhu kašičice i uz to piti čaj od kamilice.

-Tri kašike smeše anisa, morača, kima, majčine dušice i kamilice preliti sa pola litre ključale vode i ostaviti da stoji oko 3 sata. Nakon ceđenja piti čaj pre sva tri obroka.

-Ukoliko se ne raspolaže navedenim lekovitim biljem kod lečenja nadimanja i gasova isti efekat se postiže sa čajem od mešavine anisa, komorača, nane i kadulje.

-Kašika usitnjenog lista lovora stavi se u pola litra vode i kuva 5 minuta. Nakon stajanja oko 10 minuta pije se tri puta dnevno, na pola sata pre jela protiv nadimanja.

-Kašiku semena kima preliti sa 2 dl ključale vode, ostaviti poklopljeno 10 minuta, procediti i piti kao topao čaj protiv gasova.

-Posle jela masirati trbuh sa čašicom sojinog ulja u koje su dodate 3 kapi ekstrakta belog luka.
Povezani postovi>>> Lekovito bilje protiv nadimanja             Nadimanje stomaka uzroci lek

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *