lek protiv mamurluka

Mamurluk je neprijatno stanje koje se javlja posle preterane konzumacije alkohola.Evo nekoliko prirodnih lek ova protiv mamurluka koji su veoma efikasni…
lek protiv mamurluka
Određena količina alkohola metabolizuje se u organizmu za 5-6 sati, a ako se popije više, onda se nemetabolizovani alkohol gomila u krvi, ometajući funkcije jetre. Dolazi do povećanja mlečne kiseline u telu, što izaziva osećaj zamora, poznat kao ”mamurluk”, koji nestaje posle izvesnog vremena. Poznata su u narodu sredstva za otklanjanje mamurluka — jaka kafa i raso od kiselog kupusa.

Mamurluk nastaje, pored veće konzumacije alkohola, i zbog loše ishrane sa malo vitamina i mineralnih sastojaka i nedovoljno belančevina u hrani. Poznato je da su manje posledice od alkoholnih pića, ako se uz to ”mezi”, dok mamurluk brže nastaje ako se pije na prazan stomak.

Treba jesti više voća i salata od raznih vrsta povrća, uključujući i peršun, svakog dana.

Lekovi protiv mamurluka
-Sok od sveže isceđenog limuna uvek je koristan lek, osvežava i daje potrebne vitamine, naročito vitamin C. Pomorandža i sok od pomorandže, takođe su od velike koristi za osveženje kod mamurluka.

-Jabukovo sirće (2-3 kašičice) pomešano sa kašičicom meda u čaši tople vode, odlično je sredstvo za jačanje i osveženje kod mamurluka.

-Sveži raso iz kiselog kupusa efikasan je lek naročito ako je mamurluk izazvan većom konzumacijom alkoholnih pića prethodne večeri.

-Protiv mamurluka, za jačanje apetita i bolje varenje pomaže tinktura od začinske ljute paprike: u 10 kašika vinskog sirćeta usuti kašiku ljute mlevene paprike i ostaviti da stoji nekoliko dana. Ova tečnost se uzima tako što se 3-4 kapi stave u kašiku vode i to ujutro, pre doručka.Ako imate običaj da često preterate sa alkoholom i da vam je ujutru potreban lek protiv mamurluka nije loše da napravite ovu tinkturu.

Alkohol jako dehidrira organizam,što znači da isušuje ćelije povećanim izlučivanje vode iz tela.Zbog toga telo ostaje bez neophodne količine vode i zbog toga se javlja jaka žeđ naročito ujutu posle večernje konzumacije alkohola.
Veoma je bitno da bi otklonili mamurluk što brže da pijete što više tečnosti i to najbolje čiste vode.Ponovno hidriranje će ubrzati prestanak glavobolje a dobro je da do ovoga ne bi došlo i da se jak mamurluk ne bi javljao tokom konzumacije alkohola a naročito žestokih pića piti što više vode.Treba piti običnu ili mineralnu vodu dok druga bezalkoholna pića koja sadrže šećere dovode do reakcija koje mogu pojačati mamurluk.
Sam mamurluk od alkohola dodatno pojačavaju razni sastojci u pićima koji služe da daju ukus, miris, boju…

Tokom proizvodnje ili za vreme skladištenja pre flaširanja pićima se dodaju razni dodaci. Svi oni pojačavaju mamurluk.Takozvana čista alkoholna pića kao što su vodka ili belo vino, ako su visokog kvaliteta skoro da ne izazivaju mamurluk a, slatko vino sa dosta šećera i likeri mogu da izazovu mnogo jači mamurluk.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *