refluks

Prirodni lekovi protiv gorušice-Vraćanje želudačne kiseline u jednjak ponekad uzrokuje teška oboljenja, pa to treba sprečiti odgovarajućom ishranom i lekovima, te izbegavanjem glavnih okidača.
Prirodni lekovi protiv gorušice
Antacidi blokiraju lučenje kiseline
Pacijentima koji dva ili više puta nedeljno imaju problema s vraćanjem želudačne kiseline u jednjak lekar može prepisati odgovarajuću terapiju u vidu antacidnih lekova, H2 blokatora ili inhibitora protonske pumpe, čija je glavna uloga blokiranje lučenja kiseline te smirivanje upale i pratećih simptoma.

Kako izgleda terapija? Antacidima se ne treba koristiti duže od osam nedelja jer se u suprotnom može blokirati proizvodnja želudačne kiseline, koja u organizmu igra veoma važnu ulogu.

Osim što aktivira digestivne enzime, koji su ključni u procesu varenja i proizvodnji žuči, ona uništava bakterije i olakšava apsorpciju vitamina B12, gvožđa i kalcijuma.

Važan savet: Osobe s ozbiljnijim promenama moraju se lečiti endoskopskim ili hirurškim putem, pri čemu se bolesno tkivo uklanja mehanički (endoskopska mukozalna resekcija) ili termički (argon plazma koagulacija), ali i radiofrekventnom strujom.

Prirodni lekovi protiv gorušice
Sladić ublažava bol i žarenje
Naučnici iz Medicinskog centra Univerziteta u Merilendu otkrili su da sladić može sprečiti gastritis i smanjiti rizik od iritacija sluzokože, te pomoći u lečenju čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Međutim,
treba ga upotrebljavati najviše tri do četiri nedelje, a naročito se preporučuje u kombinaciji s đumbirom koji suzbija mučninu izavanu gastritisom.

Kako izgleda terapija?
Sladić se može upotrebiti u kombinaciji s drugim lekovitim biljkama ili samostalno, a najčešće u vidu čaja. Kašičicu korena sladića prelijte sa 2 dl ključale vode i ostavite poklopljeno 15 minuta. Procedite i pijte triput dnevno pre jela.

Važan savet:
Sladić ne smeju upotrebljavati trudnice, osobe s povišenim krvnim pritiskom i oboljenjima bubrega i jetre, ali ni pacijenti koji uzimaju diuretike, jer oni uzrokuju gubitak kalijuma.

Med i propolis prirodni lekovi protiv gorušice
Apiterapija je jedna od najpopularnijih metoda u lečenju raznih oboljenja, pa i gorušice. Med i propolis, osim što jačaju imunitet i sprečavaju širenje bakterija, virusa i gljivica, obnavljaju sluzokožu jednjaka nakon što je ošteti
želudačna kiselina.
Kako izgleda terapija?
U slučaju gorušice rastvorite kašičicu meda u dva decilitra tople vode, dodajte deset kapi propolisa i pijte dva sata pre jela. Terapija treba da traje 20 do 30 dana, a preporučuje se nektarski med od lavande, nane te onaj livadski ili poljski. Veoma efikasan je i medni miks, koji se dobija mešanjem 1 kg meda, 200 g polena i 30 g propolisa, a koji se konzumira triput dnevno (po kašičica pre jela),sve možete naći u prodavnicama zdrave hrane.
Važan savet: Med poseduje veliku specifičnu težinu, te kad padne na dno želuca oštećuje sluzokožu. Zato se uvek konzumira rastvoren u vodi.

Nepravilna ishrana pogoršava tegobe izazvane gorušicom
Pošto su neadekvatno unošenje namirnica u organizam i njihov kvalitet glavni okidači za gorušicu, preporuka je da pacijenti jedu polako i dobro sažvaću hranu, te da se uzdržavaju od konzumiranja čokolade, pepermint bombona,alkohola, kofeina i gaziranih pića. Ljute namirnice – crni i beli luk, jela na bazi paradajza i kiselo voće takođe mogu isprovocirati vraćanje želudačnog sadržaja u jednjak.
Najbolja preventiva jesu češći a manji obroci, s malo masnoće. Takođe, savetuje se da se hrana ne uzima bar tri sata pre odlaska na spavanje. Treba jesti pirinač, krompir, banane, spanać i blitvu, a naročito svež kupus i namirnice bogate vlaknima.
Važan savet: Trenutno olakšanje može doneti obična čaša vode, ili žvakaća guma,šargarepa ili jabuka a ako se kiselina vraća u jednjak noću, najbolje je spavati s podignutim uzglavljem.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *