Prirodni lekovi protiv bolova u nogamaNoge — zamor i bolovi
Noge su često umorne, jer se zbog pojačanog naprezanja mišića u njima stvara mlečna kiselina, koja izaziva zamor i bol. Noge su često zanemareni delovi tela, a najviše su izložene naporima i stezanju cipela. Kad god je to moguće osloboditi ih stege obuće i hodati u kući bosonog, ili u komotnim papučama. Birati udobne cipele i često ih menjati, a noge svakodnevno prati i čarape menjati.

Pre svega treba se pridržavati režima zdrave ishrane sa dosta povrća, voća i zrnaste hrane da bi se regulisalo varenje i sprečila pojava zatvora, koji inače doprinosi pojavi proširenih vena. Hrana treba da je manje slana kako noge ne bi oticale. Dugo sedenje nepovoljno deluje kao i dugo stajanje. Kada je to moguće, radi odmora, noge treba držati uzdignute. Šetnja i apstinencija od pušenja štite zdravlje nogu i sprečavaju pojavu proširenih vena.

Prirodni lekovi protiv bolova u nogama
1. Masirati bolna mesta na nogama sa tečnošću koja se spravlja tako što se u flašu od litra 96%-tnog alkohola stavi iseckani plod limuna zajedno sa korom, kašika ruzmarina i 2 pločice kamfora i ostavi da stoji 2-3 dana na toplom. Tečnost procediti i na oceđevinu ponovo doliti alkohol iste jačine i posle 2 dana ocediti i obe tečnosti spojiti (ukupno 6 dl).
2. Dve do tri glavice belog luka potopiti u vodu, ostaviti da prenoće i sutradan kuvati sve dok se odvar ne smanji na trećinu. U ovom odvaru držati umorne noge 10-15 minuta.

Protiv bolova u stopalima prirodni lekovi
Hladna stopala su vesnici oboljenja i loše cirkulacije krvi. U toku zime i vlažnog vremena potrebno je držati stopala topla, uz pomoć odgovarajuće obuće i toplih čarapa. Čarape menjati svaki drugi dan.

1. U trajanju oko 15 dana, svakog jutra vlažiti bolesna stopala i donji deo noge krpom namočenom vinskim sirćetom, masirati i zamotati zavojem koji treba skinuti uveče pred spavanje.

2. Mešavinom od 50 g narendanog rena, sitno iseckanog belog luka i svinjske masti masirati stopala.

3. Limunovom korom trljati umorna stopala. Isto se postiže i trljanjem komadima belog ili crnog luka.

4. Parenje stopala u toploj vodi sa lišćem breze i iglicama bora veoma je osvežavajuće za umorna stopala. Takođe, pomaže i pranje nogu u uvarku od pelena.

5. Ako ste dugo hodali u toku dana, onda uveče držati noge u toploj vodi, kojoj je dodato nekoliko kapi ulja od ruzmarina, lavande i majorana.
Povezani tekstovi >>>Problemi sa stopalima

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *