prirodni lek za zatvor

Zatvor (konstipacija) prirodni lekovi
prirodni lek za zatvor
Zatvor je više smetnja i neugodnost nego bolest, mada može izazvati oboljenja, naročito na debelom crevu. Najčešće se javlja kod starijih osoba i kod žena.

Smatra se da probava nije u redu i da postoji zatvor ako se stolica zadržava u debelom crevu duže od 24 sata. Razlozi za zastoj stolice su najčešće: malo unošenje biljnih vlakana i tečnosti hranom, kao i masna hrana sa puno mesa i soli i nedostatak vitamina B grupe, dugotrajno sedenje ili ležanje u postelji i korišćenje nekoh lekova i preparata.

Purgativna sredstva treba izbegavati, jer se problem može rešiti sa hranom koja nam je na raspolaganju (gruba hrana, mekinje, hleb od integralnog brašna, ili crni hleb, voće i povrće sa korom, kompoti od šljiva, dosta tečnosti kroz supe i sokove od voća i povrća). Jake čajeve treba izbegavati, jer oni deluju na zatvaranje stolice (preko 2 dl dnevno). Za trajnije otklanjanje zatvora treba, pored izbora hrane sa dosta biljnih vlakana i dosta tečnosti, obezbediti više fizičke aktivnosti, koja podstiče brže kretanje hrane i olakšava pražnjenje.

Treba se pridržavati režima zdrave ishrane , uz veće korišćenje hleba od integralnog brašna ili hleba sa mekinjama umesto belog hleba, svežeg voća, sirovog povrća i krompira sa ljuskom. Ako ovo ne pomaže protiv zatvora preći na ishranu sa sirovom hranom, u trajanju od nedelju dana.
Normalno je da hrana sastavljena od namirnica koje sadrže ugljene hidrate, belančevine i masti prođe kroz organe za varenje u toku 3-5 sati. Tečna hrana, naročito supe, prolazi brže, dok se suva i masna hrana zadržava znatno duže često uzrokujući zatvor. Magnezijum ima važnu ulogu, a njega ima u pasulju, sojinom i pšeničnom brašnu od celog zrna, orahu, banani, krompiru i ovsenim pahuljicama.

Blagotvorne mekinje i ovsene pahuljice za protiv neredovne stolice
Najjače laksativno dejstvo (protiv neredovne stolice)među prirodnim sredstvima imaju mekinje, bilo da se koriste dodavanjem supama, mleku i jogurtu ili hlebu. Sa 3—4 kašike mekinja dnevno postiže se izlečenje zatvora. Sušene šljive i smokve, natopljene u mlakoj vodi su, takođe, efikasne. Dr Otapo je davao starijim osobama hleb sa mekinjama i sa 4-5 kriški tog hleba dnevno postigao je bolje rezultate u otklanjanju zatvora, nego preparatima. Isti efekat se postiže i korišćenjem ovsenih pahuljica koje možete naći u svakoj prodavnici zdrave hrane.

Većina voća i povrća, sa dosta biljnih vlakana, a naročito šargarepa, kupus i jabuka imaju laksativno dejstvo protiv neredovne stolice slično pahuljicama. Pečene jabuke u kombinaciji sa kašom od kuvane pšenice smatraju se prirodnim lekom efikasnim za otklanjanje zatvora.

Hrana sa rastvorljivim biljnim vlaknima, kao ječam, ovas, pšenica i druga hrana koja daje obilnu i mekanu stolicu ima izražena laksativna svojstva.

Receptura za prirodne lekove protiv neredovne stolice-zatvora

-U litar vode stavi se 100 g pšenice ili ovsa i skuva. Kuvano žito jesti kao dodatak jelima, a tečnost piti umesto vode. Za vreme lečenja obroci treba da budu manji, a češći.
-Ujutro natašte popiti kašičicu meda u čaši tople vode.
-Kašiku mekinja sa čašom mleka ili jogurta uzimati svako jutro.
-Sok od pola limuna preliti sa malo tople vode i kao topli napitak popiti. Kod jačeg zatvora svako jutro, natašte, treba popiti po čašu nezaslađenog limunovog soka, i to tri jutra uzastopce.
-Češće jesti kuvani pasulj sa dosta luka.
-Koristiti salatu od narendane rotkve i šargarepe začinjenu maslinovim uljem, svežim listovima peršuna i limunovim sokom. Uz ovu salatu jesti raženi hleb ili hleb sa mekinjama.
-Svakodnevno jesti po jednu kuvanu ili pečenu jabuku sa kuvanom pšenicom ili kašom od kuvane pšenice, sa ili bez meda.
-U sezoni jesti sveže šljive, kajsije i breskve, a van sezone kompote od tog voća.
-Nekoliko sušenih smokava i šljiva potopiti u čaši vode i ostaviti u toku noći. Ujutro, pre doručka, nabubrele plodove pojesti, a tečnost popiti.
– Ujutru, pre doručka, popiti kašiku maslinovog ulja.
-Jesti kiseli i slatki kupus u vidu salata i piti čašu rasola dnevno, ako ga ima.
-Izgnječenom belom luku dodati med i malo sirćeta i od te mešavine uzimati tri puta dnevno po kašiku.
-Od mešavine kamilice, nane i lista sene uzeti pola kašike i kuvati u 2 dl vode 4 minuta, ostaviti poklopljeno 10 minuta, ocediti, zasladiti medom i piti natašte ujutru i uveče, pre večere, po šoljicu čaja.
-Po 25 g semena anisa, morača, kima i korijandera stucati i od te mešavine uzeti 1 kašiku i kuvati 3 minuta u 2 dl vode. Kada se ohladi, zasladiti medom i popiti.

Upozorenje: Ricinusovo ulje i senu treba izbegavati jer se smatraju štetnim.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *