Nesanica (insomnija)—Hrana i čajevi za bolji san—
Nesanica je najčešće prolazna pojava u vreme stresa, uznemirenosti, depresije ili drugih pojava i emocionalnih potresa. Dobar san je neophodan za obnavljanje ćelija, tkiva i energije koji se troše u budnom stanju. Koliko je san neophodan vidi se i iz podatka da čovek može živeti 30 dana bez hrane, ali samo 12 dana bez sna. Neophodno je oko 7 sati spavanja u toku noći. Dobar san jača imuni sistem, a nedovoljno spavanje utiče na mozak i pojavu raznih poremećaja i oboljenja. Smatra se da onima koji 4 sata kraće spavaju za 1/3 oslabi odbrambena moć organizma od bolesti.
Prirodni lekovi i čaj za nesanicu
Nesanica je danas problem mnogih osoba i uglavnom se rešava lekovima odnosno preparatima od kojih neki stvaraju zavisnost. Malo je poznato da se nesanica može sprečiti bez pilula i to prirodnim neškodljivim sredstvima, što potvrđuju novija naučna istraživanja.

Poznato je da materija triptofan utiče na dobar san i izborom hrane i pića koja ga sadrže može se san pospešiti. Piletina, naročito ćuretina obiluje u triptofanu, ali sadrži i dosta belančevina koje otežavaju prodor triptofana do mozga, gde se nalazi centar sna. Pošto na nesanicu utiče, pored ostalog, i nedosgatak vitamina B grupe, biotina i kalcijuma to u ishrani treba češće koristiti namirnice za dobar san: kvasac, pasulj, jezgrasto voće (orah, lešnik, badem, kikiriki), pileću džigericu, bubrege, ribu, jaja, nepolirani pirinač, proizvode od žitarica, voće i povrće, mleko i mlečne proizvode i med.

Lagana večera pre svega. — Obilna i teško svarljiva večera sa dosta mesa, suvomesnatih proizvoda, jaja i sireva, uz korišćenje alkoholnih pića, izaziva nesanicu, jer opterećuje organe za varenje i iritira nervni sistem. Posle obilne večere san je nemiran i često se prekida pred zoru, kada se čovek budi i teško zaspi do jutra.

Umerena večera sa kuvanim povrćem, sa crnim hlebom i testeninama od integralnog brašna, posnim sirevima, proizvodima od celog zrna žitarica, medom i voćem i povrćem pospešuje san. Takođe pomaže i jogurt ili čaša hladnog poluobranog mleka. Prisustvo ”vitamina sna”(B6) kojeg ima dosta u hlebu, testu, ječmu, prosu, pirinču kao i kalcijuma iz sira, mleka, jogurta, jaja doprinosi boljem snu. Dobro je za večeru pojesti sendvič sa piletinom ili ćuretinom koja je bogata u triptofanu, i popiti šolju mleka ili jogurta, koji daju dosta kalcijuma, te će san posle takve večere biti dobar. Preporučuje se da se neposredno pred spavanje pojede jabuka.

Radi lakšeg uspavljivanja, pored lagane večere, važno je da se ona uzme oko 18 sati, a ne kasno uveče. Šetnja posle takve večere naročito na čistom vazduhu takođe pomaže da se ima dobar san, smiruje nervnu napetost i dovodi do fizičkog zamora koji pogoduje snu.

”Prirodnim sedativom” se smatra i zelena salata zbog sastojaka — laktikarijuma, koji smiruje, kao i vino, a naročito pivo zbog sastojaka iz hmelja. Sigurno sredstvo za smirenje i dobar san su med, pa čak i šećer.

Med pomaže tako što se lakim varenjem privlači krv iz organa za varenje, te slabi navalu krvi u glavu, tako da je san lakše dostižan. Čokolada sadrži teobromin i metilksantin koji stimulišu rad bubrega i to objašnjava zašto se kockica čokolade preporučuje pred spavanje.

Istine o kofeinu i kalcijumu
Ako ste sigurni da vam kafa i jak čaj ili solja-pića smetaju, ne pijte ih pred odlazak na spavanje ili čak ni kasno po podne, ili ih zamenite kafom bez kofeina, ili još bolje domaćim čajevima, jogurtom ili mlekom. Što se tiče uticaja toplog mleka na san, ono deluje i ne deluje. Naime, ono sadrži kalcijum i triptofan koji pomažu uspavljivanje, ali ima i dosta belančevina koje usporavaju dospeće triptofana do centra sna u mozgu. Savet je: ako vam šolja toplog mleka pomaže da zaspite, pijte ga, ali ne očekujte mnogo.

Evo još nekoliko korisnih saveta za nesanicu:
— Ustajati i odlaziti na spavanje uvek u isto vreme i ne spavati u toku dana.
— Ne spavati u pretoploj sobi i previše praznog stomaka.
— Ne gledati dugo televizijski program, već prednost davati čitanju pred spavanje.
— Korišćenjem jakih alkoholnih pića postiže se san za prva 2 do 3 sata, a onda dolazi do buđenja i težeg uspavljivanja.
— Ako san ne dolazi ne uzrujavajte se zbog toga već ustati i nešto raditi ili čitati dok san ne dođe.

Receptura čaj za nesanicu

-Za umirenje i dobar san pomaže sveže isceđeni sok pomorandže i jabuke zaslađen medom, ili voćna salata od jabuka i pomorandži sa medom i limunovim sokom.
-Med, mleko i cimet utiču na dobar san: u punu čašu toplog mleka staviti kašičicu meda i malo oraščeta ili cimeta, pomešati i popiti pred spavanje. Korisno je takođe, ako se uzme kašika meda sa čašom tople vode sa malo limunovog soka pre spavanja.
-Med i hmelj čine dobar napitak za lak san: 20 g šišarke hmelja kuvati u 2 dl vode dok ne uvri na polovinu, zasladiti sa 2 kašičice meda, procediti i popiti pred spavanje kao hladan čaj.
-Kamilica je odličan blag prirodni sedativ u vidu standardnog čaja: kašiku kamilice preliti sa 2 01 ključale vode.
-Sok od veće glavice crnog luka popiti pre spavanja sa malo vode i kašikom meda. Ako na natkasnu stavite komad crnog luka u toku noći bolje će te spavati.U šolju standardnog čaja od lipe iscediti sok od limuna, zasladiti medom i popiti pre spavanja. Takođe je dobro, pre spavanja, žvakati nekoliko semenki anisa.
-Najbolje sredstvo za uspavljivanje je čaj od matičnjaka hmelja ili cveta pomorandže zaslađeni medom. Ovi se sastojci inače nalaze u preparatima za bolji san: kašičicu matičnjaka ili hmelja ili pomorandžinog cveta ili njihove mešavine preliti sa 2 dl ključale vode i ostaviti da stoji 10 do 15 minuta. Po zaslađivanju medom popiti mlak čaj pred spavanje ili tri puta dnevno po šoljicu.
-Po kašičicu kamilice i zove preliti sa 2 dl ključale vode, zasladiti medom i popiti pre spavanja.
-Kašiku lipovog cveta i pola kašike bosiljka preliti sa pola litra ključale vode, zasladiti medom i piti pred spavanje.
-U pola litra vode staviti 100 g kore jabuke i kuvati 5-7 minuta. Tako dobijeni čaj piti na sat pre spavanja.
-Mešavinu od po 10 g isitnjenog semena anisa i mirođije kuvati 5 minuta u pola litra belog vina. Piti po čašicu tog vina pre spavanja.
-Ako se budite u toku noći pojedite jabuku, malo sira ili kašiku meda.
-U toplo kupatilo dodati 6 kapi ulja od kamilice ili lavande i ostati u kadi bar 10 minuta.
-Deci koja često ustaju noću u strahu od loših snova, treba trljati tabane sa belim lukom.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *