U ovom članku saznajte:

– Kurje oko uzrok
– Čuvarkuća kao prirodni lek za kurje oko
– Propolis
– Salicilna kiselina
– Jabukovo sirće
– Ostale metode lečenja

Kurje oko: uzrok

Da li ste znali da je kurje oko zapravo odbrambeni mehanizam vašeg organizma? Stalno izlaganje stopala pritisku i trenju dovodi do toga da se koža sama ’’brani’’ time što stvara zadebljanje. Na taj način organizam štiti tkivo ispod kože. Kurje oko je zadebljanje na delu stopala koje ima karakterističan centralni trn – koren (kurje oko raste u dubinu). Kurje oko često prati i upala okolnog tkiva, bol, oticanje, a neretko i gnojna infekcija.

kurje oko prirodni lek

Uzroci nastanka kurjeg oka:

– Neudobna i tesna obuća

– Dugotrajno trčanje ili hodanje

– Starije osobe su u većem riziku jer s godinama koža gubi elastičnost i debljinu tkiva

– Nošenje visokih potpetica

– Predugo stajanje na tvrdoj podlozi

– Oboljenja stopala

– Ravna stopala

– Nepravilan hod

Kurje oko se, osim primene preventivnih metoda, može ukloniti primenom tzv. keratolitičkih sredstava (npr. salicilna kiselina), kao i primenom sredstava koja će omekšati kožu i omogućiti da kurje oko nestane zajedno sa korenom.

Čuvarkuća kao lek za kurje oko

Čuvarkuća se koristi za lečenje kožnih bolesti, pa tako i za kurje oči. Sok iz listova čucarkuće, zahvaljujući svom lekovitom sastavu, deluje tako što omekšava i regeneriše obolelu kožu. Postoji stari narodni recept koji kaže da je potrebno da jedan oljušteni listić čuvarkuće stavite na kurje oko, a preko njega zalepite flaster. Nosite ovo preko dana, a uveče stavite novi listić. Nakon nekoliko dana, kurje oko će potpuno nestati, a vaša koža biće obnovljena. Kako nosite oljušteni listić čuvarkuće direktno uz kurje oko na koži, omogućavate da sok čuvarkuće i aktivni sastojci iz njega polako prodiru u kožu i rešavaju problem.

Povezano>>> Čuvarkuća kao prirodni lek za kurje oči

Propolis za kurje oko

O lekovitosti propolisa ne treba posebno govoriti – propolis je svakako jedan od najlekovitijih supstanci u prirodi. Pored širokog spektra dejstva, propolis se koristi i za lečenje kurjih očiju. Namažite kurje oko debelim slojem propolisove masti i fiksirajte flasterom, ostavite da deluje preko noći. Propolisova mast ima sposobnost da leči obolelo tkivo, a čuva zdravo. Vosak iz propolisa će omekšati tkivo, a ostali lekoviti sastojci će podstaknuti da se infekcija ’’izvuče’’ na površinu, čime će se uspešno odstraniti kurje oko.

Salicilna kiselina kao lek za kurje oko

Za lečenje kurjeg oka se najpre preporučuju keratolitička sredstva – sredstva koja imaju sposobnost da uklanjaju grubu i ispucalu kožu. Salicilna kiselina je jedno takvo sredstvo. Salicilna kiselina će omekšati zadebljalu kožu kurjeg oka i na taj način pospešiti izlečenje. Nosite flaster sa salicilnom kiselinom i kurje oko će kroz nekoliko dana nestati sa sve korenom.

Jabukovo sirće kao lek za kurje oko

Jabukovo sirće je stari narodni lek za lečenje kurjeg oka. Pomešati 1 kašiku soli sa 4 kašike jabukovog sirćeta, umočite vatu u ovu tečnost i nanosite nekoliko puta dnevno na kurje oko. Zatim tokom noći možete ostaviti fiksiranu vatu natopljenu jabukovim sirćetom na kurje oko. Jabukovo sirće će pomoći da koža omekša, da kurje oko nestane zajedno sa korenom, i da se zatim koža regeneriše.

Slično>>> Recept za uklanjanje kurjeg oka i žuljeva

Ostale metode lečenja kurjeg oka

Možete pripremati razne tople kupke u koje ćete dodati određene supstance, kako bi omekšali i dezinfikovali kožu, a istovremeno uklonili grubu i zadebljalu. Možete nanositi lekovite meleme na kurje oko, ali i plodove/listove biljaka koji imaju pozitivno dejstvo kada je lečenje kurjeg oka u pitanju. Ukoliko je neka lekovita tečnost u pitanju, možete umočiti vatu u takvu tečnost i fiksirati je za kurje oko flasterom.

Najbitnije od svega je da omekšate kožu i omogućite da kurje oko nestane zajedno sa njegovim korenom.

Ostale metode lečenja kurjeg oka uključuju upotrebu sledećih prirodnih lekova:

– Nevenov melem za kurje oko

– Beli luk kao prirodni lek za kurje oko

– Bršljan

– Sok od limuna

– Suve šljive

– Sirovi krompir

– Aloe vera gel

– Slatki koren i ricinusovo ulje

– Ananas ili papaja sa sodom bikarbonom

Sazanajte više>>> Najbolji lek za kurje oči i žuljeve