Saznajte:

– bronhitis kod dece
– bronhitis simptomi
– lečenje
– lečenje bronhitisa kod beba
– prirodni lek za bronhitis kod dece
– med kao lek za bronhitis
– guščja mast kao lek
– čajevi

Bronhitis kod dece

Bronhitis spada u najčešća respiratorna oboljenja, a naročito se javlja kod dece. Šta je bronhitis? Bronhitis je upala sluznice bronhija, disajnih puteva koji povezuju dušnik i pluća. U ovom slučaju je sluznica prekrivena sluzavim sekretom, osoba može otežano disati i sluznica je iziritirana. Najčešći simptom bronhitisa je kašalj.

prirodni lek za bronhitis kod dece

Bronhitis kod dece, kao i kod odraslih, može biti akutno ili hronično stanje. Akutni bronhitis nastaje naglo i može dovesti do ozbiljnijih tegoba, ali traje kratko (nekoliko nedelja). Akutni bronhitis najčešće izazivaju virusi koji dovode do ozbiljne infekcije disajnih puteva. Međutim, i bakterije takođe mogu da dovedu do infekcije bronhija.

Hronični bronhitis može biti blaži od akutnog, ali duže traje (nekoliko meseci). Sluznica bronhija je upaljena, iziritirana i proizvodi prekomernu sluz tokom dužeg vremenskog perioda. Osobe koje imaju bakterijski bronhitis, uključujući i decu, su u većem riziku za dobijanje bakterijske infekcije disajnih puteva i pluća (upala pluća). Upala pluća je ozbiljno oboljenje, koje ako se ne leči, može dovesti do velikih posledica po zdravlje.

Povezano>>> Narodni lekovi za bronhitis

Simptomi

Simptomi bronhitisa:

– kašalj

– iskašljavanje sluzi koja može biti bele, žućkaste ili zelenkaste boje (može biti prisutna i sukrvica u sekretu)

– umor i malaksalost

– kratak dah

– pri izdisaju može da se čuje šištanje

– blaga groznica

– pritisak u grudima

– povišena telesna temperatura

Lečenje

Lečenje bronhitisa:

– ukoliko se ustanovi da je u pitanju bakterijska infekcija bronhija, primenjuju se antibiotici, koje prepisuje lekar

– ukoliko je prisutna povišena telesna temperatura, koriste se lekovi za snižavanje temperature (antipiretici)

– kod postojanja bolova, koriste se analgetici

– potrebno je mirovati i unositi što više tečnosti

– sirupi protiv kašlja

– inhalacije

– jačanje imuniteta prirodnim preparatima

Bronhitis kod beba lečenje

Bronhitis se često javlja kod beba, i to u toku prve godine života. Tokom prve godine života, beba može dobiti bronhitis i ovo nije nimalo retka pojava. Bronhitis je ozbiljna bolest i zahteva posebnu pažnju, jer ako se ne leči može dovesti do ozbiljnijih komplikacija. Kod beba je bronhitis uzrokovan bakterijskom ili virusnom infekcijom disajnih puteva. Bebe naročito imaju tendenciju da se ozbiljno razbole, jer je njihov organizam veoma mlad i imuni sistem nije još dovoljno razvijen i ojačan. Beba se obično zarazi kada neko od odraslih u njenoj neposrednoj blizini kija ili kašlje, i tako se virus nađe u vazduhu. Beba udisanjem unese i virus u svoj organizam i onda nastaje bronhitis. Zato je neophodno da uvek stavite ruku na usta kada kijate ili kašljete, kao i da obavezno perete ruke posle brisanja nosa.

Lečenje bronhitisa kod beba:

Međutim , nema razloga za preveliku brigu – bronhitis kod beba se uspešno može izlečiti. Najbolje su se pokazale inhalacije. Najbolju terapiju vam svakako može prepisati pedijatar. Dojenje je najbolji način za jačanje imuniteta kod beba.

Prirodni lekovi za bronhitis kod dece

Postoje brojni načini za prirodno lečenje bronhitisa. Potrebno je ojačati imunitet, što se obično radi pojačanim unosom vitamina kroz hranu, a naročito vitamina C.

Prirodni lekovi za bronhitis kod dece:

– Pojačan unos vitamina C (zato se dodaje limunov sok u čaj)

– Sok od narandže, limuna ili grejpfruta

– Inhalacije (par kapi eukaliptuusovog ulja ukapati u vodu)

– Beli luk

– Med (dodaje se u čaj ili u limunov sok sa vodom)

– Guščja mast

– Ispiranje grla slanom vodom

– Seme susama (napravite mešavinu semena susama, lana i meda)

– Boravak u slanoj sobi

– Topla supa od povrća

– Ren kao prirodni lek za bronhitis

– Spanać

– Toplo mleko sa medom

Slično>>> Akutni i hronični bronhitis simptomi i lečenje

Med kao lek za bronhitis

Upotreba meda je prirodan način da se izborite sa upornim kašljem, koji je osnovni simptom bronhitisa. Med ima antibakterijska i antivirusna svojstva i zato je efikasan prirodni lek za bronhitis. Med za bronhitis: umiruje upalu sluzokože disajnih puteva, olakšava iskašljavanje sekreta i ublažava kašalj. Istovremeno, med jača imuni sistem. Dodajte jednu kašičicu meda u vašu šolju čaja i učinićete mnogo za lečenje bronhitisa. Možete dodati med u mešavinu limunovog soka i vode.

Slično>>> Med za bronhitis i bolesti disajnih organa

Guščja mast kao prirodni lek za bronhitis

Da li ste čuli da se guščja mast koristi za lečenje bronhitisa? Koristi se tako što se nanese na grudi, prekrije gazom i ostavi da odstoji bar jedan sat. Tretman ponavljati nekoliko puta dnevno. Guščja mast kao lek za bronhitis daje odlične rezultate! Pored toga, guščja mast je generalno dobra za lečenje respiratornih bolesti.

Čajevi za bronhitis

Najbolji čajevi za bronhitis:

– čaj od crnog luka

– čaj od majčine dušice

– čaj od korena belog sleza

– čaj od koprive

– čaj od belog luka

Saznajte više>>>  Najbolji čaj za bronhitis