prirodni diureticiKada se u telu nakupi dosta tečnosti, koja se nije mogla izlučiti putem bubrega, potrebno je diureticima isprati mokraćnu bešiku i mokraćne kanale.
Od prirodnih sredstava koji veoma uspešno pospešuju izlučivanje tečnosti iz organizma poznati su: peršunov list i koren, seme peršuna, medvedika ili čaj od uve, borovnica, smreka, maslačak, plod gloga, špargla, zeleni čaj, rastavić, koren iđirota…

 

Peršun (svež koren i lišće) se dobro opere i isecka, oko 50g i skuva u 1 litar vode, a potom procediti i sipati u dobro zatvorenu bocu. Preporuka je da se pije po 3 čaše na dan. Seme peršuna sadrži eterično ulje koje pospešuje mokrenje. Jedna kađičica semena peršuna prelije se sa 2dl proključale vode, ostaviti da odstoji 10-15 minuta i procediti. Pije se po čaša, tri puta na dan. Poznato je da koristi i kod ozbiljnih slučajeva oboljenja bubrega i infekcija bešike. Peršun je bogat vitaminom A,C ali i mineralima kalcijumom, kalijumom, kao i gvožđem.

Medvedika, čaj od uve ili medveđe grožđe jedno je od najboljih lekovitih sredstava protiv bolesti mokraćnih organa. Ima izraženo diuretsko i antiseptičko dejstvo koje čisti krv, zaustavlja krvarenje i dijareju (proliv), blagotvorno deluje u slučaju otežanog mokrenja, kod upale mokraćnih kanala. Međutim, uva se ne sme davati trudnicama jer može izazvati kontrakcije.

 

Smreka, odnosno njena bobica, izuzetno je jako sredstvo koje „tera“ na mokrenje, ali bi trebalo da se uzima s velikim oprezom, jer se ne sme konzumirati ako je bubreg oštećen. Stoga se bobice smreke obično kombinuju sa drugim, blažim biljkama.

 

Maslačak – od suvog i usitnjenog korena priprema se čaj koji pospešuje lučenje žuči i rad bubrega, pa deluje kao diuretik. Jedna kašika korena maslačka stavi se u 2 dl vode i kuva na laganoj vatri nekoliko minuta. Nakon 15 minuta se procedi i pije tokom celog dana, nezaslađen.

 

Glog – (plod) odlično stimuliše mokrenje.Smatra se da je delotvorniji takozvani crveni od belog gloga. Osim što je glogov čaj odličan diuretik, delotvoran je i kod depresivnih osoba, jer blagotvorno deluje na opuštanje nervne napetosti, smanjuje razdražljivost, koji je često uzrokovan hroničnom nesanicom. Čaj od plodova goga priprema se na sledeći način – 1 čajna kašičica zdrobljenih plodova gloga ostavi se preko noći u hladnu vodu, a onda se prokuva i pije zaslađeno stevijom (biljnim šećerom).

 

Špargla spada među najdragocenije lekovito povrće. Preporučuje se za detoksikaciju organizma, ali i kod nekih bolesti s otežanim mokrenjem. Odličan je diuretik, a to se upravo traži za obnovu i detoksikaciju organizma. Obavezno ih uvrstite u jelovnik! Špargla je jako sredstvo koje nadražuje i stimuliše bubrege, ali se ne bi smela davati bubrežnim bolesnicima. Kad kuvate šparglu, sačuvajte vodu i popijte.

 

Zeleni čaj – Listovi zelenog čaja sadrže supstance koje štite srce, suzbijaju celulit i pročišćavaju organizam (vrše detoksikaciju). Zeleni čaj je odavno poznat da deluje i diuretsko, te tako pomaže protiv celulita jer ograničava apsorpciju masnoće iz masne hrane i podstiče površinsku cirkulaciju. Najbolji pročišćavajući učinak imaju kineski i japanski zeleni čaj, svetlozelene boje, umereno gorkog ukusa. Zeleni čaj podstiče razgradnju masnih naslaga na stomaku ,gluteusima i butinama, podstiče izlučivanje toksina i tečnosti iz organizma, jača imunitet, poboljšava varenje.

 

Rastavić – veoma efikasan diuretik. Sadrži supstancu – silimarin koja štiti jetru. Takođe se koristi kod lečenja hepatitisa i alkoholnih ciroza. Rastavić pomaže kod nagomilavanja vode u srčanoj kesi, zatim pri poremećaju rada bubrega i kod drugih bolesti gde je izlučivanje tečnosti poremećeno.
Iđirot – ima snažnu dezinfekcionu moć. Ima ulogu da jača i prečišćava krv i odstranjuje toksine iz tela. Poboljšava apetit, pomaže kod bubrežnih oboljenja i dobro je sredstvo za detoksikaciju celog organizma.
Mirjana Ljutić, nutricionista