Zubi — zaštita—Pravom hranom držati zubara podalje—
Prirodna zaštita zuba od karijesa
Lepi i zdravi zubi su ne samo ukras lica već i znak pravilne ishrane, dobrog zdravlja, i zdravih organa za varenje. Hranom i prirodnim lekovima se može dosta učiniti na održavanje higijene i sprečavanje karijesa zuba i upale desni.

Pravi izbor hrane je: sveže voće i povrće u vidu salata, jezgrasto voće, mlečni proizvodi, jaja i riba, naročito haringa. Ovim se namirnicama zubi snabdevaju neophodnim vitaminima A, D i C i kalcijumom i fosforom. Sirova šargarepa, jabuka, kruška i drugo čvrsto voće posle obroka čisti zube i sprečava da se druga hrana lepi i izaziva karijes. Rafinisani šećer i proizvode od belog brašna treba izbegavati, a umesto njih koristiti med i proizvode od celog zrna žitarica. Poznato je da su slatkiši i rafinisana hrana najveći neprijatelji zuba, a naročito lepljive poslastice koje stvaraju uslove za razvoj bakterija — izazivača karijesa.

Za razvoj i održavanje, tj. za kalcifikaciju i mineralizaciju zubnog emajla i građe zuba neophodno je da se hranom unosi dovoljno kalcijuma, fosfora, vitamina D, fluora i drugih mineralnih sastojaka.

Bezalkoholna i kisela pića utiču na kvarenje zuba i stavaranje karijesa. Među najkiselija spadaju: sok grejpfruta, oranžade, soda-pića i sok od jabuke; osrednje kiselosti su: kafa, sok od kajsije, breskve, šljive, paradajza i soda voda;male kiselosti su: kakao, čaj i mleko.

Isharana kao prirodna zaštita od karijesa
Čaj je najbolji prirodni ispirač zuba i usne šupljine, a na sprečavanje razvoja bakterija u ustima utiču najviše: sirova šargarepa, voće — naročito jabuke, grožđe, sok višnje, kafa, meso, mleko, prevreli sirevi (gauda, ementaler, rokfor, čedar, bri, mazarela i dr) koji su značajni i zbog bogatstva u potrebnom kalcijumu.Najveću pažnju, kao zaštitnici zuba od karijesa, zaslužuju jabuke i sirevi. Jabuke čiste zube i desni od ostataka hrane sprečavajući i na taj način kvarenje zuba i nastanak karijesa, dok sirevi neutrališu kiseline u usnoj duplji koje deluju na kvarenje zuba i snabdevaju kalcijumom a kalcijum je najveća zaštita zuba od karijesa. Sirovo voće i povrće služe i kao snabdevači potrebnih minerala i ”čistači” zuba.

Kvarenju zuba pogoduje i nedostatak vitamina D (kalciferola) i kalcijuma. Zato je neophodno da se u jelovniku obezbedi dovoljno: mesa, iznutrica, maslaca, sireva, jaja, kvasca i pivskog kvasca, dinje, grožđa, sušenog voća, zelenog lisnatog povrća i povrća i voća sa žutim ”mesom”, proizvoda od celog zrna žitarica, nepoliranog pirinča i jodirane soli. Naročito se korisnim za zdravlje i zaštitu zuba pokazao hleb od integralnog brašna od raži, zbog sadržaja kalcijum-fluorata, koji utiče na zdravlje i lepotu zuba.

Prirodni lekovi protiv karijesa
1. Posle svake večere pojesti dobro opranu neoljuštenu jabuku ili tvrđu krušku, radi zaštite zuba od karijesa i jačanja desni.

2. Ujutru, natašte, uzeti kašičicu ulja od bundevinih koštica i to ponavljati svakodnevno u toku 30 dana.

3. Masirati zube i desni sa smesom meda i preslice u prahu, ujutru i uveče, 20 dana uzastopce. Nakon dvomesečne pauze ponoviti ovu terapiju protiv karijesa.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *