(Primarna atipična virusna pneumonia)
Primarna atipična upala pluća je akutno virusno zapaljenje koje se odlikuje postepenim početkom, opštim simptomima i karakterističnim rendgenskim nalazom.

Etioiogija. Virus ili virusi su uzročnici ove bolesti.

Izvor i rezervoar infekcije su izlučine iz nosa i ždrela bolesnika ili inficiranih osoba bez kliničkih simptoma.

Bolest se prenosi bliskim kontaktom sa bolesnicima (kapljičnim putem) ili preko predmeta sveže zaprljanim nosnoždrelnom sluzi ovakvih osoba.

Trajanje zaraznosti nije poznato, pretpostavlja se da počinje pred kraj inkubacije i traje za vreme temperature.

Osetljivost i otpornost. Sudeći po relativno malom broju slučajeva i po retkoj pojavi kod onih koji su u kontaktu sa bolesnikom, izgleda da postoji znatna otpomost prema ovoj bolesti. Većina inficiranih osoba pokazuje blage plućne simptome bolesti bez upale pluća.

Stepen i trajanje imuniteta nisu poznati. Bolest se retko dvaput boluje.

Rasprostranjenost je svetska u obliku pojedinačnih (sporadičnih) slučajeva, endemija i ponekad epidemija. Mogu oboleti osobe svakog uzrasta, ali najčešće obolevaju mlađe osobe. Sezona je promenljiva, najčešće je to zima.

Inkubacija iznosi 7 do 21 dan, obično 12 dana.

Simptomi
Primarna atipična upala pluća ima tipičan postepen početak sa blagim opštim simptomima kao što su: laka glavobolja, umor, neraspoloženje, grozničavost, gubitak apetita, umereni bolovi u mišićima, ponekad i u zglobovima i mišićima udova. Nešto kasnije javlja se kašalj i iskašljivanje. Umerenu temperaturu prati usporen puls. Prosečno trajanje bolesti iznosi sedam dana sa postepenim padom temperature.

Klinička dijagnoza retko je mogućna bez rendgenskog nalaza na plućima. Slične simptome i rendgenski nalaz na plućima mogu dati i neke druge bolesti, kao grip, Q groznica, psitakoza (papagajska bolest) i dr.

Laboratoriska dijagnostika. Pozitivna hladna aglutinacija za vreme rekonvalescencije, smatra se (donekle) dokaznom za atipičnu upalu pluća.

Komplikacije su retke kod ove bolesti.

Nega i dijeta. Udoban smeštaj u često provetravanoj sobi koja treba da je umereno zagrejana ako je hladno vreme. Lako svarljiva ali kalorična ishrana sa dovoljno tečnosti.

Prikladnom ishranom, dovoljnim odmorom, dobrom ličnom higijenom i bavljenjem na čistom vazduhu održavati opštu otpomost organizma.

Za vreme bolesti vršiti tekuću dezinfekciju bolesnikovih izlučina iz nosa i ždrela. Po završenom bolovanju temeljno oprati i provetriti bolesničku sobu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *