presing tablete

Presing lek namena

Presing lek, čiji je aktivni sastojak loratadin, jeste antihistaminik koji smanjuje efekte prirodnog hemijskog histamina u telu. Histamin može da proizvede simptome alergije kao što su: kijanje, svrab očiju, suzenje očiju i curenje iz nosa.

Presing sirup za decu, kao i Presing tablete – koriste se za lečenje navedenih alergijskih simptoma, dakle: kijanja, curenja iz nosa, suzenja očiju, koprivnjače, osipa, svraba i drugih simptoma alergije.

Presing se takođe koristi za lečenje koprivnjače i svraba kod ljudi sa hroničnim reakcijama na koži.

 presing tablete

Presing lek upotreba i doziranje

Presing lek treba koristiti tačno prema uputstvu ili kao što je propisano od strane lekara. Ne koristite u većim ili manjim količinama ili duže nego što je preporučeno. Presing lek se koristi samo dok ne prođu simptomi alergije.

Nemojte davati ovaj lek detetu mlađem od 2 godine.

Doziranje je zasnovano na vašim godinama, stanju i odgovoru na lečenje. Nemojte povećavati dozu ili uzimati ovaj lek češće nego što je propisano.

Recite svom lekaru ako se simptomi alergije ne poprave nakon 3 dana tretmana ili ako vaša koprivnjača traje više od 6 nedelja. Tražite hitnu medicinsku pomoć ako se vaše stanje pogorša ili mislite da imate ozbiljan zdravstveni problem (na primer, veoma ozbiljnu alergijsku reakciju/anafilaksiju).

Presing tablete 10 mg – doziranje za odrasle: obično se uzima jedna tableta od 10 mg dnevno. Sledite uputstva svog lekara.

Presing sirup je predviđen za oralnu primenu. Kada su u pitanju Presing sirup i Presing tablete, doziranje za odrasle i decu stariju od 12 godina: 10 ml sirupa (10 mg tableta) jednom dnevno. Deca starosti od 2-12 godina (zavisno od telesne težine):

– više od 30 kg: 10 ml (mg) jednom dnevno

– 30 kg i manje: 5 ml (mg) jednom dnevno.

Nemojte lomiti, žvakati ili mrviti tabletu. Progutajte tabletu u celini sa čašom vode.

Presing se može primeniti bez obzira na obrok. Ovaj lek ne pojačava efekte alkohola.

Pressing u trudnoći

Nije preporučljivo koristiti Presing u trudnoći.

Presing se izlučuje u majčinom mleku. Takođe se ne preporučuje upotreba Presinga tokom dojenja.

Neželjena dejstva, nuspojave

Presing se uglavnom dobro podnosi. Neželjena dejstva su retka. Najčešće prijavljena neželjena dejstva kod dece uzrasta od 2 do 12 godina uključuju glavobolju, razdražljivost i umor. Najčešće prijavljena neželjena dejstva il inuspojave kod odraslih i adolescenata uključuju pospanost, glavobolju, povećanje apetita i probleme sa spavanjem. Nakon korišćenja ovog leka, veoma retko su prijavljeni slučajevi teške alergijske reakcije (otežano disanje, šištanje, svrab, osip i otok), vrtoglavica, nepravilan ili ubrzan rad srca, mučnina, suva usta, problemi sa stomakom, poremećaj jetre, gubitak kose, osip na koži i umor. Ukoliko neko neželjeno dejstvo postane ozbiljno, ili primetite neko neželjeno dejstvo koje ovde nije navedeno, molimo vas da obavestite svog lekara ili farmaceuta.