prekomerno znojenje dlanova i stopalaAko su va šake konstantno znojave i vlažne, do te mere da vam najobičnije rukovanje postaje nemoguće.Je li za sve kriva-anksioznost? Ima li leka protiv znojenja dlanova…

Prekomerno znojenje dlanova je više od anksioznosti.

Znojenje služi da temperaturu tela održi konstantnom. Njegovo lučenje izazvano je nadražajima koje reguliše vegetativni nervni sistem, modulirajući ih u zavisnosti od spoljne temperature i prema potrebi. Kod jedne od 200 osoba ovaj sistem radi više nego što je neophodno, te se zbog toga šake znoje čak i kad to spoljni, ambijentalni stimulansi ne opravdavaju.

Lekari to stanje nazivaju hiperhidrozom. Ovaj fenomen pojačanog znojenja kod mnogih osoba izaziva stid i anksioznost. Nažalost, ne postoji nijedan lek koji može zaustaviti znojenje dlanova, a botoks je kontraindikovan jer može izazvati smetnje u pokretima šake.

Jednom brzom blagoinvazivnom intervencijom, međutim, možete zauvek resiti ovaj problem: to je torakoskopska simpatektomija, jedina terapijska procedura koja ima trajan efekat u slučaju prekomernog znojenja. Zahvat se izvodi u opštoj anesteziji, traje oko 30 minuta, operišu se obe strane grudnog koša, kroz po dva mala reza na koži od po pet milimetara. Kamerom i ultrazvučnim nožem uđe se u grudni koš, malo se izduvaju pluća i preseče se živac simpatikus između trećeg i četvrtog odnosno drugog i trećeg rebra, u zavisnosti od lokalizacije znojenja. Efekat operacije javlja se odmah nakon buđenja iz anestezije – pacijent se budi sa suvim i toplim dlanovima, te suvim pazušnim jamama.

Ovom operacijom može se resiti i problem sa znojenjem stopala, koji se skoro uvek povezuje s hiperhidrozom dlanova. Ukoliko želite da je uradite, obratite se nekom od bolničkih centara u Srbiji. Torakoskopska simpatektomija se, na primer, na Klinici za grudnu hirurgiju u Sremskoj Kamenici izvodi već 15 godina. S uputom za bolničko lečenje operacija je besplatna, a bez njega košta 1.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Ako su problem potpazušne jame
U ovom slučaju idealno rešenje protiv prekomernog znojenja jeste botiski toksin, tj. botoks. Ovaj prirodni, prečišćeni protein ima sposobnost da privremeno blokira oslobađanje neurotransmitera u nervnim završecima te tako zaustavi sekreciju znojnih žlezda. Takvom “blokadom” botulinski toksin “isključuje” znojenje na mestima gde je ubrizgan. Postupak se izvodi tankom iglom, kojom se potkožno ubrizgava botoks. Može biti bolan, naročito na dlanovima i tabanima. Postoji više metoda kojima se taj bol može ublažiti. Nažalost, efekat na zaustavljanje znojenja nije trajan, s vremenom se simptomi postepeno vraćaju, uglavnom sedam do 16 meseci kasnije. Tad treba ponoviti terapijski postupak.