Uz ova tri simptoma možete otkriti je li vašoj “hormonskoj ravnoteži” odzvonilo…
MENOPAUza simptomi
IMATE 45 GODINA:DA LI BISTE VEĆ MOGLI BITI U PREDMENOPAUZI

Je li u pitanju menopauza?, pita se svaka žena čim vidi da joj ciklus počinje ludovati. Menopauza, tj. poslednja menstruacija – obično se javlja između 48. i 52. godine, ali prvi njeni znaci mogu se manifestovati i pet do deset godina ranije. Taj period zove se perimenopauza, a traje različito od žene do žene. Jedno istraživanje Harvardske škole zdravlja pokazalo je da određene genetske sekvence (na hromozomima 5, 9 i 20) utiču na trajanje ženinog plodnog razdoblja. I, zaista, žena u menopauzu uglavnom uđe u istom periodu kao i njena majka. Međutim, faktori vezani za životnu sredinu i način života (pušenje, zagađenje, stres) mogu je izazvati i ranije. Evo signala koje ne bi trebalo da potcenjujete kako biste se lakše pripremile za ovu prekretnicu.

AKO IMATE NEREDOVAN CIKLUS
MENSTRUACIJE VAM VI! POŠTUJU KALENDAR I PRILIČNO SU JAKE?TO JE JEDAN ZNAKOVA SKOROG ULASKA PERIMENOPAUZU.

SIMPTOMI Uvek ste imali redovan ciklus, ali on u poslednje vreme više ne poštuje raspored. Ili je uvek bio neregularan, ali nikad kao u ovom periodu. Sad imate menstruaciju i po dvaput mesečno, ili vam je ciklus postao predugačak, pa se javlja svakih 40 do 45 dana. Generalno gledano, kad se menstruacije približe, menopauza se obično manifestuje u periodu od tri do pet godina, dok je u slučaju menstruacija s produženim intervalom verovatnije da će se plodni vek završiti za dve-tri godine, smatraju stručnjaci. Neregularne menstruacije su kod četrdesetpetogodišnjakinja zapravo znak da im jajnik polako gubi funkciju, iako nikad nije moguće sa sigurnošću znati koliko će još vremena proći do konačnog prestanka njegovog rada. Ono što je sigurno jeste da
sinteza estrogena i progesterona postaje nepravilna, ovulacija često izostaje, a ciklus postaje neredovan. Osim toga, menstrualno krvarenje može postati vrlo obilno, ili pak oskudno.

Bilo bi dobro da uradite transvaginalni ultrazvuk kako bi se isključilo postojanje polipa na endometrijumu, ciste na janicima ili fibromi, koji menjaju menstrualni tok. U slučaju izuzetno obilnog krvarenja – ginekolog vam može propisati kontraceptivne pilule poslednje generacije na bazi progestinika (dienogest) u kombinaciji s estrogenom, koji je potpuno identičan onom prirodnom. Ova pilula redukuje odlive i umanjuje rizik od anemije usled nedostatka gvozdJa, koji se javlja kao posledica suviše obilnog krvarenja.

SIMPTOMI Četiri do sedam dana pre menstruacije sve vas nervira, nervozni ste, iscrpljeni, grudi su vam zategnute ili vas boli glava. A to vam se nikad ranije nije dešavalo tako intenzivno. Kriv je hormonski disbalans, usled kojeg sintetizujete previše estrogena u prvoj polovini ciklusa, dok u drugoj imate deficit progesterona. Tako se, u danima koji prethode menstruaciji, naduvate kao balon, a raspoloženje vam je na dnu.

Priroda vam može priskočiti u pomoć. Tegobe koje izaziva PMS možete ublažiti ishranom. Jedite više namirnica s kompleksom vitamina B (žumance, džigerica, zeleno povrće… ), vitaminom C (agrumi, paprika, kupus…), vitaminom D (jaja, bakalar, šampinjoni…) i vitaminom E (pšenične klice, orasi, bademi, lešnici…). Cink i vitamin A najefikasnije deluju na ženske hormone, a obezbedićete ih konzumirajući veće količine crvenog mesa, jaja, jezgrastog voća, semenki i crvenog i narandžastog voća i povrća (zbog visokog sadržaja beta karotena, koji se u organizmu sintetiše u vitamin A). Dan-dva pre pojave simptoma pijte više zelenog čaja ili onog od kamilice, jer oni sprečavaju grčeve. Omega-3 masne kiseline deluju protivupalno i obezbeđuju produkciju prostaglandina (prirodni analgetik) u organizmu, dok magnezijum opušta mišiće.

UKOLIKO NOĆU OSEĆATE VRUĆINU

NOĆU SE BUDITE PREGREJANI? TO JE NEDVOSMISLEN ZNAK PERIMENOPAUZE
SIMPTOMI Ciklus vam je i dalje regularan, ali u prvim danima krvarenja ima trenutaka kad iznenada osetite toplotne valunge, a lice vam odjednom pocrveni. To se dešava bez ikakve najave, a nema ni termostimulanasa koji bi mogli opravdati ovako neobičnu reakciju. Valunzi se često javljaju usred noći, kvare vam san i utiču na raspoloženje. Sve to zavisi od pada estrogena, što se dešava u prvim danima ciklusa i stoje tipično za predmenopauzu: centri za termoregulaciju, smešteni u mozgu, potpuno pošašave. Čak i ako je spoljašnja temperatura relativno niska, organizam vam reaguje kao da je vrućina, te odjednom počinjete da se znojite.

Da biste hormonski sistem doveli u ravnotežu, jedite namirnice na bazi fitoestrogena, prirodnih supstanci ekstrahovanih iz biljaka, sličnih ženskim polnim hormonima, koje u plodnom razdoblju proizvode jajnici. Efikasni su izoflavoni iz soje i crvene deteline, koji mogu redukovati čak i do 45 procenata valunga i noćnog znojenja. Fitoestrogene potpuno bezbedno i bez ikakvog rizika mogu konzumirati čak i one žene koje spadaju u rizičnu grupu za obolevanje od raka dojke. Fitoestrogeni ne izazivaju nikakve nuspojave, idealna dnevna doza je od 40 mg do 200 mg, a konzumiraju se dugo, čak i do dve-tri godine uzastopno.