bolovi u stopalimaPovremeni bolovi u stopalima nisu nešto što treba da vas zabrinjava . Posetite vašeg lekara ukoliko vam je teško da hodate kada se probudite ili ako vam je bolna oblast otekla ili je bez boje . Možda vam je slomljena kost , upaljena tetiva ili uklješten nerv . U tim slučajevima Vaš lekar vas može uputiti kod podologa ili ortopedskog hirurga specijalizovanog za bolesti stopala .
Posetite takođe svog ljekara ako imate bolna peckanja na stopalima , što može da bude posledica dijabetesa ili bolesti tiroidne žlezde . Ukoliko već imate dijagnozu dijabetesa , odmah posetite lekara ukoliko posekotina , rana , plik ili modrica na vašem stopalu ne počinju da zarastaju ili se ne povlače nakon 1 dana .

Ponekad bolovi u stopalima imaju očigledan uzrok , kao što su gljivične infekcije ( atletsko stopalo ) , kurje oko ili urstanje noktiju . Ali ako je neprijatnost koju osećate posledica umora ili neudobnih cipela , najbolje rešenje može biti voda ( topla – hladna ) sa ili bez biljnih dodataka ili Masaža stopala .

ŠTA NIJE U REDU SA STOPALIMA?
Vi provodite 80% svog vremena u budnom stanju , hodajući . Odrasla osoba svakodnevno napravi u proseku 8.000-10.000 koraka , zato se teško može smatrati iznenađujućim da vam se s vremena na vreme , jave bolovi u stopalima . Bukvalno sve može da izazove bolove u stopalima , uključujući i neudobne cipele , bolesti kao artritis i dijabetes kao i slaba cirkulacija .

Nahrani svoja STOPALA VODOM I ULJIMA
– Da biste počastili vaša stopala osvežavajućim i stimulativnim tretmanom , napunite lavor 01:00 hladnom vodom , a drugi što je više moguće vrućom – da možete da podnesete da su vam noge u njoj . Sedite u udobnu stolicu i stavite stopala u hladnu vodu . Posle 5 minuta prebacite ih u vruću vodu . Ponavljajte postupak . Ova hidromasaža naizmenično širi i skuplja krvne sudove u vašim stopalima , pojačavajući cirkulaciju .
– Napunite posudu vrućom vodom i dodajte 2 kapi ulja nane , zajedno sa po 4 kapi ulja eukaliptusa i ulja ruzmarina . Natapajte u tome vaša stopala 10 minuta .
– Ukoliko u kući nmate esencijalna ulja skuvajte veoma jak čaj od nane i dodajte 1 šolju u kupku za stopala .
– Natapajte svoja stopala u kupci sa toplom vodom u koju ste dodali 15 g tinkture arnike .

MAGIJA MASAŽE STOPALA
U prodavnici zdrave hrane možete kupiti valjak specijalno dizajniran za masažu peta . Možete takođe , nekoliko minuta jednostavno masirati stopala tako što ćete valjati tenisku lopticu ili oklagiju .
Da biste napravili stimulativno ulje za masažu za ublažavanje bolova u stopalima , pomešajte 3 kapi ulja kranfilića , za koje se smatra da blago poboljšava cirkulaciju i 3 supene kašike susamovog ulja . Dobro izmešajte sastojke i masiranjem ih utrljajte u bolna stopala . Još jedan recept za masiranje stopala zahteva 3 kapi ulja lavande , 1 kap ulja kamilice , 1 kap ulja geranijuma , pomešanih sa 2 supene kašike maslinovog ulja .

POMOĆ ZA OSOBE SA spustenim LUKOVIMA RAVNI-tabani
Ulošci za cipele ili ortotska pomagala pomažu da se ublaži bol u stopalima koji su posledica ravnih tabana ili spuštenog svoda stopala . Oni se prave tako da stanu u vaše cipele – podologa može da vam izmeri stopala da bi njihova veličina bila odgovarajuća .
Razbacajte nekoliko olovaka po podu i podižite ih nožnim prstima . Ova mala vežba pomaže da se ublaži bol u stopalima . Takođe , možete obmotati debelu gumicu za tegle oko svih prstiju jedne noge . Raširite prste i održavajte gumicu rastegnutom 5 sekundi . Ponovite to 10 puta i tako ćete pruži olakšanje svojim stopalima nakon što su bila skupljena u cipelama .

BOL U PETAMA
– Bol u petama , posebno u jutarnjim časovima može biti znak plantarnog fascitis , upale jake trake tkiva koja povezuje kost pete i nožne prste . Da biste postigli olakšanje , istežite Ahilovu tetivu . Stojte na , otprilike 1 m od zida . Stavite ruke na zid pomijerajte svoju desnu nogu napred sa savijenim kolenom . Držite ispruženu levu nogu sa petom na podu . Trebalo bi da osetite blago istezanje u peti i u svodu stopala . Ostanite u tom položaju 10 sekundi i zatim promenite strane i ponovite isto .
– Tri puta dnevno držite po 20 minuta pakovanje leda na bolnoj peti .
– Kupite u apoteci uložak za pete . On ostaje u cipeli , oblažući ju i štiteći od dejstva cipele na nju .

MOĆ PREVENCIJE
– Kada god morate dugo da stojite na jednom mestu , stojte na gumenoj podlozi .
– Nosite patike za trčanje kada god je to moguće , čak i ako ne trčite . One obezbeđuju najbolju jastučasti potporu i podršku svodu stopala . Ukoliko ne želite da nosite patike za trčanje , izaberite barem ciple sa debelim đonom .
– Nove cipele kupujte popodne , kada su vaša stopala otekla do maksimalne veličine . Ako nosite uloške , potrudite se da ih nosite u kupovinu sa sobom , tako da možete proveriti da li nove cipele odgovaraju vašem stopalu kada su ulošci u njima .
Povezani tekstovi >>>Problemi sa stopalima
Prirodni lekovi protiv bolova u stopalima

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *