Povrede i posekotine
Ako je povreda manja, krvarenje, obično, prestaje za nekoliko minua ako to nije slučaj obratiti se lekaru. Ako ima stranih tela u rani izvaditi ih odmah i zaustaviti krvarenje vatom, gazom ili medicinskom trakom. Ukoliko postoji opasnost od tetanusa (povreda prljavim predmetom) neophodno je primiti antitetanus vakcinu.

Kod povreda, radi bržeg zaustavljanja krvarenja, potrebno je putem hrane unositi više vitamina K, kalcijuma i cinka. Najbolji izvor vitamina K je povrće sa tamnozelenom bojom lišća, proizvodi od žitarica,džigerica, a najbolji snadbevač cinka su meso, proizvodi od žitarica, pasulj, grašak, sočivo i mleko. Najbolji izvor kalcijuma, pored mleka i jogurta su sirevi i sardine u konzervama. Ako je u krvi malo kalcijuma, onda zaustavljanje krvarenja kasni i postoji opasnost, kod ozbiljnijih povreda, da se izgubi puno krvi. Kod povreda, radi bržeg zarastanja rana i frakture na kostima neophodne su veće količine vitamina C u hrani. Ukoliko ga u hrani nema dovoljno onda treba uzimati tablete vitamina C. Najviše ga ima u soku pomorandže, grejpfruta, limuna, zelenoj paprici, soku od paradajza, krompiru, kupusu, spanaću, zelenoj salati.

Posekotine najpre isprati mlazom tekuće vode, još bolje slanom vodom, a zatim dezinfikovati alkoholom.

Lekoviti melemi receptura za povrede i posekotine

-List bokvice dobro opran u toploj vodi, priviti na ranu. Zavoj se menja ujutro i uveče.

-Med priviti na ranu i staviti zavoj da bi sesprečila infekcija spolja.

-Sok od peršuna ili narendani koren se može priviti na ranu.

-Na ranu priviti mešavinu od pšeničnog brašna i vinskog ili jabukovog sirćeta.

-Na ranu staviti tanko isečene listiće korena šargarepe ili kuvanu šargarepu i oblog menjati nekoliko puta u toku dana.

-Listove kupusa dobro oprati, odstraniti rebraste žile i privijati na ranu tri puta na dan, a nakon skidanja obloga ranu proprati čajem od kamilice.

-Od smeše kantariona, cveta zove i nevena uzeti 4 kašike i preliti sa litrom ključale vode, ostaviti poklopljeno 1 sat. Na ranu treba staviti oblog koji treba menjati na svaka 2-3 sata.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *