Kada povraćate zbog toga što vas muči stomak ili zbog zagadjene hrane koju ste pojeli, ili ste dobili “virus”, izbacićete sadržinu svog poslednjeg obroka. Ako nastavite da povraćate i posle toga, pojaviće se zelena žuć. Krvi ne bi trebalo da bude, sem ako povraćanje nije toliko prolongirano i jako, zbog čega se javljaju kapljice krvi koje potiču od malih krvnih sudova grla ili jednjaka. Medjutim, ako se pojavi povraćanje krvi, 95 -procentna šansa je da imate jedan od ova tri poremećaja:
peptički čir (u stomaku na dvanaestopalačnom crevu);
-nadražaj ili oštećenje zidova jednjaka ili želuca;
-poodmakla bolest jetre sa cirozom.

I najzad, rak želuca, što je manje verovatan slučaj. Takodje i poremećaj krvarenja zbog kojeg ste skloni hemoragaji. Ako imate peptički čir, možete ili ne morate osećati razjedajući bol sličan osećaju gladi muku pre povraćanja i početka povraćanja krvi.Povraćanje krvi se ponekad dešava i kod raka stomaka.

Preterivanje u alkoholu dovodi do erozije gornjeg dela stomaka, a isto deluju i izvesni lekovi. Najčešće su to aspirin i nesteroidni lekovi protiv upala (Ibuprofen, Naprosyn, Indoein) ako se redovno uzimaju, kao i steroidni hormoni. Hronični alkoholizam ili hepatitis(i to najčešće infekcija B -tipa) mogu da izjedu jetru (ciroza). Zbog toga se krv vraća u vene jednjaka, koji se širi. Ako taj povišeni pritisak potraje, vene mogu da prsnu i javlja se iznenadno, obilato, spontano i eksplozivno krvarenje iz usta što je užasan prizor i za pacijenta i za onog ko to gleda.

Koje još uzroke treba pretpopstaviti u slučaju da povraćate krv:
• Pre nego što krivicu svalite na stomak. proverite da nije možda to krv koju ste progutali za vreme prethodnog težeg krvarenja iz nosa ili posle vadenja zuba, ili ste je iskašljali iz pluća pa progutali. Ako je kry penasta, najverovatnije je da je iz pluća.
• Ako je krv tamnoervena ili crna ili liči na talog od kafe, krvarenje je trajalo satima ili danima i zadržavalo se u stomaku, i za to vreme se krv uz pomoć stomačne kiseline hemijski promenila, ujedno menjajući i boju od crvene u crnu.
• Šta da činite ako ste kod kuće i tokom noći dodje do povraćanja krvi. Istog trenutka pozovite doktora. Ne čekajte do jutra. Jer, količina krvi prilikom povraćanja ne pokazuje stvarnu količinu krvi koju ste izgubili. Ako vam se muti u glavi ili ste žedni, znojite se ili osećate nesvesticu dok ležite, reč je o unutrašnjem krvarenju.
Vrtoelavica je znak da vam je pao krvni pritisak. Ovi simptomi pokazuju da je slučaj hitan. Što pre idite u bolnicu -ali nemojte sami da vozite kola.

Simptom: Povraćanje krvi Šta sve može da znači (Šta treba da preduzmete)
1. Ma šta da je uzrok, stvar je najhitnija. (Potražite smesta lekarsku pomoć).
2. Posle dugotrajnog povraćanja: nadražaj grla ili jednjaka (Lagana hrana, antiacidi).
3. Peptički čir (Antacidi, Tagamet, Zantic, Pepcid. Izbegavajte alkohol i kofein).
4. Nadražaj gornjih intestinalnih zidova (Izbegavajte alkohol, kofein, aspirin i slične lekove. Uzimanje antacide). 5. Ciroza jetre (Hitan slučaj, opasno po život).
6. Rak u želucu (Operacija).
7. Ako je pračeno vrtoglavicom, žedju, znojenjem nesvesticom dok ležite, krvarenje je unutrašnje (Hitna lekarska pomoć).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *