Povraćanje
Prvo pravilo je omogućiti bolesniku da povrati, a ne sprečavati ga, jer povraćanjem organizam pokušava da izbaci otrovne materije. Posle toga, bolesniku treba dati malo jabukovog sirćeta ili soka od limuna u čaši vode. Nekoliko sati ne jesti i ne piti ništa. Posle toga uzeti malo ledene vode ili hladnu proceđenu vodu od kuvanog pirinča, što može smiriti stomak…

Ukoliko povraćanje traje duže od sata i ako se povraća crni ili krvavi materijal i ako imate ukočeni vrat, odmah se obratite lekaru.

Receptura
-Jesti salatu spremljenu od rotkve ili rotkvica, naribanog korena rena, začinjenu sa belim lukom, malo soli i sokom od limuna ili jabukovim sirćetom.
-Jesti salatu od kiselog kupusa začinjenu isitnjenim listovima per-šuna, semenom komorača i uljem.
-Piti limunadu od sveže isceđenog limuna, bez zaslađivanja.
-Pojesti 2 kisele jabuke.
-Piti čaj od nane, majčine dušice ili od lista borovnice i to tri puta dnevno po šoljicu: kašiku čaja preliti sa 2 dl ključale vode, ostaviti poklopljeno 10-15 minuta, procediti i piti.
-Za izazivanje povraćanja u slučajevima trovanja hranom: u litar mleka usuti 60 dl jabukovog ili vinskog sirćeta, promešati i popiti, kada se ukaže potreba za povraćanjem odnosno izbacivanjem otrova iz stomaka.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *