Kako biste očuvali zdravlje vaših zuba i izbegli parodontopatiju morate na vreme odreagovati na pojavu povlačenja desni. Rizik je povećan zbog pojave karijesa, slabog zagrižaja, bolnih vilica, gubitka zuba i promene boje zuba.

Pokazatelj povlačenja desni: gubitak tkiva krvarenje desni prirodni lekovikoje okružuje zube, tj. otkrivenost korena zuba ili povlačenje gingivalne margine sa gornjeg dela zuba. Poznato i kao gingivalna recesija. Povlačenje desni se smatra normalnim procesom starenja. Najčešće se pojavljuje kod odraslih, preko 40 godina starosti. Međutim, može se javiti i ranije, u tinejdžerskim danima.

Uzroci:

– Genetska predodređenost/ nasledno

– Grubo pranje zuba ili „zubna abrazija“

– Parodontopatija ili bolesti desni

– Nedostatak adekvatne higijene i nege zuba

– Prekomeran plak na desnima

– Hormonske promene kod žena

– Nepravilno rapoređeni zubi

– Pušenje

– Oralni pirsinzi

– Stres, nedostatak sna i loša ishrana.

Lečenje

Dodaci ishrani, kao što su fosfor, magnezijum, kalcijum, kompleks vitamina B i vitamin C preporučuju se kao prevencija od povlačenja desni, a ujedno i kao sredstvo za njihovu obnovu.

Da bi smanjili osetljivost izloženog zuba, zubari često preporučuju paste sa malom količinom kalcijum-fluorida ili upotrebu masti koja se nanosi na osetljive delove.

U slučaju gomilanja plaka preporučuje se redovno čišćenje zuba. Kompozitni materijali ili drugi tipovi plombi, kao amalgam ili zlato mogu biti preporučeni i stavljeni na zub od strane vašeg stomatologa.

Za one kod kojih je povlačenje desni dostiglo visok stepen, jedina terapija je presađivanje tkiva sa nekog dela usta. Kod nepravilno raspoređenih zuba, ortodontist obično savetuje korišćenje proteze.

Veoma popularna metoda koju zubari koriste kod zdravih zuba i desni, kako bi sprečili eventualno povlačenje desni, je bušenje rupa u zubima i popunjavanje istih materijalima koji sprečavaju desni od povlačenja.

Postoji još jedna metoda koja se može primeniti u sprečavanju povlačenja desni, a neophodno je da stomatolog bušilicom uglača površinu zuba. Zatim se materijal za punjenje nanosi na zub da bi se formirala tanka prevlaka, za koju je bitno da se malo osuši. Nakon toga se zubi izlažu specijalnoj plavoj svetlosti visokog intenziteta i time su zubi „izlečeni“. Međutim, ova metoda nije priznata od strane udruženja američkih stomatologa.

Saveti za prevenciju

Prestanite sa grubim pranjem zuba, jer na taj način koristeći tvrdu četkicu (sa tvrdim vlaknima) možete dovesti do brzog propadanja desni.

Horizontalne pokrete četkicom treba izbegavati. Perite zube nežno, koristeći meku četkicu uz blagi pristisak prilikom horizontalnih pokreta.

Stomatolozi uvek naglašavaju da je pravilna upotreba konca za zube bitnija od pranja zuba; dakle, koristite konac redovno.

Takođe, morate prestati sa stiskanjem/škripanjem zuba.

– Popravite svoje zube.

Ispiranje slanom vodom i nanošenje ulja od karanfilića na vaše desni je takođe efektivan način za otklanjanje lakših oboljenja desni. Za uznapredovale slučajeve preporučuje se operacija.

Neki ljudi imaju genetske predispozicije za pojavu povlačenja desni zbog naslednog faktora. Oni moraju održavati pravilnu oralnu higijenu, što podrazumeva redovno pranje zuba, kao i redovno korišćenje konca. Takođe, moraju redovno ići u posetu svom stomatologu.

Stoga, na vama je da li ćete sprečiti pojavu stomatoloških oboljenja. Počnite sa konsultovanjem vašeg stomatologa i postarajte se da odete u posetu najmanje dva puta godišnje.