Šta dovodi do povišenog nivoa proteina u krvi? Na šta povišene vrednosti proteina u krvi ukazuju? Odgovore na ova pitanja možete pronaći u članku koji sledi. Nastavite da čitate ukoliko želite da znate više o simptomima povišenih vrednosti proteina u krvi…

Male količine različitih tipova proteina su normalno prisutne u našoj krvi. Albumin i globulin su glavni proteini koji se mogu naći u krvi. Povišeni proteini u krvi ukazuju na postojanje nekog ozbiljnog zdravstvenog problema. Test kojim se meri nivo proteina u krvi poznat je pod nazivom „totalni protein test“. Zapamtite, visoko-proteinska ishrana nije odgovorna za povišene nivoe proteina u krvi. Ako se totalni proteinski test sprovede paralelno sa rutinskim laboratorijskim pretragama, onda je moguće primetiti visoke nivoe proteina akcidentalno, odnosno pre nego što se primete bilo kakvi simptomi.

Proteini koji se nalaze u krvi su poznati kao serumski proteini, i oni igraju važnu ulogu u brojnim mehanizmima ljudskog organizma. Omogućavaju funkcionisanje imunološkog sistema a takođe ga i ojačavaju;zahvaljujući tome se postiže imunitet, te ne morate stalno patiti od raznoraznih bolesti. Osim toga, serumski proteini takođe regulišu i funkciju ćelija. U krvi je normalno prisutna mala količina različitih vrsta proteina. Ako količina proteina nadmaši nominalne vrednosti u serumu, onda situacija zahteva momentalnu medicinsku pažnju. Normalni raspon vrednosti serumskih proteina iznosi od 6.0 do 8.3 gm/dl (grama po decilitru). Mogu biti prisutne i blage varijacije tih vrednosti u zavisnosti od pacijenta.

Uzroci visokih vrednosti proteina u krvi

Kompletno otkazivanje imunološkog sistema
Nivoi proteina u krvi mogu skočiti do alarmantnih razmera usled totalne disfunkcije imunološkog sistema. Ako se ovo stanje primeti, lekar će odrediti da pacijent uradi test na hepatitis ili HIV/AIDS test, pošto su ova dva stanja primarni krivci za porast nivoa serumskih proteina. Hepatitis B i hepatitis C mogu u potpunosti uništiti vaš imuni sitem. Bilo kakva vrsta hroničnog zapaljenja može takođe dovesti do disfunkcije odbrambenog sistema organizma. Na primer, takvo stanje možemo sresti kod reumatoidnog artritisa. Simptomi disfunkcije imunološkog sistema uključuju mučninu ili loš apetit, neobjašnjivi gubitak na težini, ozbiljno zamaranje, kontinuiranu groznicu i.t.d.

Multipli mijelom
Kancer plazmocita u koštanoj srži je poznat pod nazivom multipli mijelom i on generalno pogađa starije odrasle osobe. Brzorastuće kancerske ćelije u koštanoj srži mogu prouzrokovati bol, ukočenost, paralizu, degradaciju kosti i.t.d. Može uticati na sposobnost organizma da proizvodi crvene krvne ćelije, bele krvne ćelije i trombocite, što rezultira anemijom i disfunkcijom imunološkog sistema, a može dovesti i do povišenih nivoa serumskih proteina. Simptomi multipog mijeloma uključuju probleme sa krvarenjem, bol u kostima ili leđima, povećana sklonost ka infekcijama, simptomi anemije (poput umora, nedostatka vazduha , otežanog disanja i iscrpljenosti), kao i neobjašnjive (patološke) frakture.

Valdenstromova bolest
Valdenstromova bolest je karcinom jednog podtipa belih krvnih ćelija – limfocita. Simptomi Valdenstromove bolesti uključuju slabost, zamaranje, gubitak na težini i hronično curenje krvi iz nosa i gingiva, otečene limfne žlezde, povećanta gustina krvi i.t.d. Zgušnjavanje krvi može uticati na moždanu funkciju. Simptomi su uglavnom neurološki, poput zamućenog vida ili potpunog gubitka istog, glavobolje i (retko) šloga ili komatoznog stanja.Jedan od problema koji ova bolest izaziva su i povišeni proteini u krvi.

Povišeni proteini drugi uzroci
U slučaju amiloidoze (taloženja amiloidnih proteina u telesnim organima, što može pogoditi važne organe poput srca, bubrega, jetre, slezine, nervnog sistema i gastro-intestinalnog trakta) ili u slučaju „Monoklonalne gamopatije neodređenog značaja“ (eng.MGUS), može se zabeležiti povišen nivo serumskih proteina. U ovom poremećaju, beleže se abnormalni nivoi monoklonalnih proteina ili M proteina u krvi. To se može dogoditi i usled postojanja drugih oboljenja, kao što je leukemija. Ponekada, MGUS ne daje nijedan simptom niti prouzrokuje probleme.

Ako primetite konstantnu groznicu, preterano zamaranje, neobjašnjivi gubitak težine, mučninu i gubitak apetita, trebalo bi odmah da se obratite svom lekaru. Treba obaviti sve testove koje je doktor naložio. Totalni serumski proteinski test se obično radi da bi se procenila funkcija jetre i bubrega. Takođe je preporučljivo saznati uzrok oticanja na nivou članaka (edem) ili abdomena (ascit), kao i nakupljanja tečnosti u plućima koja dovodi otežanog disanja (plućni edem) i.t.d. Test takođe pomaže i u utvrđivanju da li je ishrana dovoljno bogata proteinima. Lekar može zatražiti naknadne testove u cilju dijagnostikovanja multiplog mijeloma ili Valdenstromove makroglobulinemije. U zavisnosti od osnovne bolesti, lekar će odrediti terapiju sa ciljem spuštanja nivoa serumskih proteina.

Zdrava ishrana uz uzimanje svih neophodnih hranljivih materija je od presudne važnosti za sprečavanje povišenih proteina u krvi. Dijeta bogata vitaminom C i vlaknima će obezbediti adekvatnu filtracionu funkciju bubrega, što pomaže u održavanju normalnog nivoa proteina u krvi. Bogata i raznovrsna ishrana može pojačati reakciju imunološkog sistema. Dovoljno odmora i izbegavanje stresa pomažu u stabilizovanju nivoa serumskih proteina. Povišene vrednosti proteina u krvi nikako ne treba ignorisati. Naprotiv, uvek treba konsultovati lekara radi brze i tačne dijagnoze, kao i određivanja odgovarajuće terapije.