povisena temperatura cajevi oblozi

Temperatura povišena čajevi i oblozi
Povišena telesna temperatura normalna je reakcija organizma i ne smatra se opasnom ako ne prelazi 39,4°S. Kod zdravih osoba ona se kreće u granicama od 36,7°-37°S. — ujutru i 37°-37,3°S. — uveče…

povisena temperatura cajevi oblozi
Kod stanja povišene temperature treba uzimati dosta tečnosti, kako bi se sprečila dehidracija, a ako ne opada treba konsultovati lekara. U prvih 48 sati ne jesti jaku hranu, a naročito ne šećer, mlečne proizvode i rafinisanu ugljeno-hidratnu hranu, da bi se temperatura normalizovala. Sokove od voća i povrća treba piti po čašu i to 4-6 puta dnevno, a korisne su i nemasne mesne supe i guste čorbe od mešanog povrća. Kada se apetit povrati primenjivati dijetu sa sirovom hranom i svežim voćem, a potom preći na normalnu zdravu ishranu uz ograničenje rafinisanih ugljenih hidrata (beli hleb i brašno, šećer) i mlečnih proizvoda.

Protiv povišene telesne temperature i nazeba, pored aspirina, postoje i prirodna sredstva, koja pomažu a ne ugrožavaju funkcije nijednog organa. Da bi se sprečila dehidracija treba uzimati tečnu hranu i napitke (supe sa malo masti i čorbe, sokovi od voća i povrća, kompoti, jogurt, čajevi lekovitog bilja).

Kada imate povišenu temperaturu i ako vam je nepoznat uzrok možete se lečiti čajevima.

Receptura čajevi i oblozi za povišenu temperaturu
– Uzeti komad saća sa medom i žvakati ga, što jača otpornost organizma i štiti od raznih smetnji.

-U toku dana popiti 3 dl soka cvekle uz dodatak sveže isceđenog soka limuna, ili istu količinu soka pomorandže ili grejpfruta ili limunade zaslađene medom. Koristan je i sok od kupine ili maline, razređen vodom.

-Sok od limuna sa medom malo razblažen, treba piti što češće u toku dana tako da se dnevno popije sok od 3-4 limuna i to lagano u gutljajima.

-Jabukovo sirće sa medom, razblaženo u čaši vode jako je korisno.

-Čaj od hajdučke trave ili cveta nevena veoma je lekovit (25 g čaja u pola litra ključale vode).

-Popiti čašu vode u kojoj je nekoliko sati stajao iseckani crni luk ili držati komade crnog luka uz postelju za bolje disalje, san i zaštitu ukućana od eventualnih infekcija.

– Za decu je preporučljivo da popiju sveže isceđeni sok od kisele jabuke, kao i da jedu kuvane ili pečene jabuke.

-Najefikasniji je čaj od šitake pečurke koja se može kupiti u prodavnicama zdrave hrane: polovinu suve pečurke potopiti u vodu da omekša, iseći je na četvrtine, dodati 2 šolje vode i na vrh noža morske soli. Pustiti da provri i na tihoj vatri držati još oko 15 minuta dok tečnost ne uvri na polovinu. Pije se po pola šolje čaja dnevno.

Obloge i masaža kod povišene telesne temperature
1. Narendani ren kome je dodato vinsko sirće staviti na potiljak kao oblog, a na noge navući kese sa zagrejanim mekinjama natopljenim jabukovim ili vinskim sirćetom. Kese držati na nogama dok se mekinje ne osuše.

2. Sirov krompir narezan u tanke kolutiće ili narendan koristiti kao oblog na čelo i slepočnice. Obloge menjati 2 do 3 puta dnevno.

3. Masirati bolesnika krpom natopljenom mešavinom sirćeta, jestivog ulja i malo kamfora.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *