povisena telesna temperat

Povišena telesna temperatura, u većini slučajeva ukazuje da je imuni sistem zauzet borbom protiv infekcije. Tokom infekcije, bela krvna zrnca i imuni sistem oslobodjaju određenu supstancu u krvotok.
Ona stimuliše hipotalamus, deo mozga koji igra ključnu ulogu u regulisanju telesne temperature. Kao odgovor na ovu aktivnost, hipotalamus podiže telesnu temperaturu.
povisena telesna temperat
Povišena telesna temperatura je najčešće povezana sa nekom infekcijom,ali sam po sebi nije razlog za zabrinutost. Iako visoka temperatura može biti zabrinjavajuća, uzimanje lekova nije obavezno do 38,5 celzijusa. Porast telesne temperature tokom infekcije smatra se zaštitnim mehanizmom ljudskog tela.Infektivni agensi nisu u stanju da se umnožavaju kada je telesna temperatura iznad normale pa ih imuni sistem mnogo lakše savladava.Skidanje temperature koje je samo simptom ove borbe našeg tela odmaže imunom sistemu i daje šansu infekciji.Zato ne skidajte povišenu temperaturu pre nivoa od 38,5 jer ona pomaže da se uništi patogen.Na ovom nivou uzmite lek za temperaturu a ako se temperatura i dalje bliži nivou od 40 celzijusa obratite se lekaru.Kod dece treba biti oprezniji i kad se pojavi povišena temperatura treba se obratiti odmah lekaru pre svega za eventualnu pomoć zbog infekcije izazivača.

Merenje telesne temperature
Normalna temperatura ljudskog tela iznosi oko 37°C, ali može prilično da varira (0,5 do 1°C) tokom dana, a najniža je rano ujutro.
telesna temperatura izmerena odmah po buđenju naziva se bazalna temperatura i ponekad je važno da se meri baš tada (na primer, kod utvrđivanja ovulacije).

Povišena temperatura sama po sebi nije opasna sve dok ne pređe 40°C. Povišena temperatura je obično posledica infekcije, a praćena je drhtavicom. Temperatura se može meriti medicinskim toplomerom ili indikatorskom trakom. Medicinski toplomer je staklena cevčica sa skalom i malim rezervoarom u kome se nalazi živa. Telo zagreva živu i ona se diže u cevčici do odgovarajućeg nivoa. Posle merenja temperature živa se ne vraća u rezrvoar nego je morate “otresti”. Prilikom kupovine toplomera proverite da li možete jasno da razaberete nit žive i oznake na skali.

Indikatorska traka za merenje temperature je plastična folija podeljena na nekoliko polja. Svako polje je presvučeno drugačijim termoosetljivim materijalom i označeno brojem. Temperatura se meri tako što se traka postavi na čelo, obično pola minuta. Zavisno od temperature osobe, hemijsko sredstvo na svakom polju počinje da sija kada dostigne određenu temperaturu. Ova traka nije precizna kao toplomer, jer meri samo cele stepene Celzijusa, ali dovoljno je tačna za kućnu upotrebu. Osim toga lakše se i koristi, naročito kod dece. Ako bolesnik ima povišenu temperaturu nemojte je lečiti preznojavanjem, dodavanjem pokrivača, jer to bi moglo da još više podigne temperaturu. Umesto toga dajte mu aspirin,ibuprofen ili paracetamol. Poštujte uputstva na pakovanju i nemojte davati lek češće od svaka četiri sata. Kada telesna temperatura počne da pada bolesnik će se obilno znojiti, pa je važno da nadoknadi izgubljenu tečnost. Zato mu dajte dovoljno vode, čaja, soka ili blage supe.

Dobri saveti u slučaju visoke temperature
Pijte 8-12 čaša tečnosti dnevno (voda je najbolja).
Nosite laganu odeću.
Ne koristite ćebad i jorgane u krevetu.
Držite sobu na prijatnoj temperaturi i uverite se da svež vazduh cirkuliše.
Odmarajte i izbegavajte teške aktivnost dok simptomi ne nestatanu.
Pušenje ili udisanje dima od cigareta drugih ljudi može da pogorša simptome.Pokušajte da zamolite ljude oko vas da ne puše u vašoj sobi.Ako ste pušač, pokušajte da smanjite broj cigareta ili potpuno prekinite s poušenjem.
Povezani postovi>>> Čajevi i oblozi za povišenu temperaturu

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *