visok pritisak lecenje biljem i hranom

Hipertenzija (povišeni krvni pritisak)prirodno lečenje biljem i hranom
Povišen krvni pritisak je ključni indikator stanja zdravlja srca i krvnih sudova. Zato svako ko brine o svom zdravlju vodi računa o krvnom pritisku i povremeno ga kontroliše. Normalni je pritisak onaj ispod 140/90 odnosno 130 sa 90 milimetara živinog stuba…

visok pritisak lecenje biljem i hranom
Prva vrednost je sistolni, a druga dijastolni pritisak, od kojih je znatnije odstupanje drugog opasnije.

Povišeni krvni pritisak, u stvari, nije bilest nego stanje koje utiče na oštećenje vitalnih organa, najčešće srca i krvnih sudova, mozga i bubrega.

Povišeni krvni pritisak vrlo je rasprostranjena pojava — 20 do 30% osoba iznad 20 godina starosti boluje od povišenog krvnog pritiska. Više od polovine bolesnika sa infarktom srca i skoro dve trećine sa moždanim udarom ima hipertenziju.

Najčešći znaci hipertenzije su: glavobolja u potiljku, nesvestica, vrtoglavica, zujanje u ušima, lupanje srca, učestano mokrenje i krvarenje iz nosa.

Računa se da osoba stara 45 godina pušač, sa povišenim holesterolom i sistolnim pritiskom iznad 180 u većoj opasnosti je da doživi šlog 11 puta i srčani udar pet puta — u odnosu na prosečnog 45-to godišnjaka. Oko 10% hipertenzičara oboleva na bubrezima.

Na regulisanje krvnog pritiska može se uticati i prirodnim sredstvima odnosno izborom hrane. Pored unošenja dosta soli, na pojavu hipertenzije utiču i veće količine zasićenih masnoća: maslac, kajmak, pavlaka, veće količine masnog mesa, kao i rafinisana hrana lišena biljnih vlakana, vitamina i mineralnih soli (beli hleb i namirnice od belog brašna, šećer i dr.).Na normalizovanje krvnog pritiska može se uticati: smanjenjem suvišnih kilograma; smanjenjem unošenja soli i šećera i hrane bogate u holesterolu; manjim uživanjem kafe, čaja i čokolade; prestajanjem sa pušenjem (za pušače) i vežbama i uopšte fizičkim aktivnostima.

Obično se lečenje obavlja diureticima, koji pospešuju mokrenje i kako u telu ostaje manje vode, volumen krvi se smanjuje, što snižava krvni pritisak. To se može postići i prirodnim sredstvima tj. hranom i lekovitim biljem sa diuretičkim svojstvima.

Kod stanja povišenog krvnog pritiska neophodno je uvesti režim zdrave ishrane koji je najvažniji za prirodno lečenje. Smanjiti potrošnju masti, soli šećera i stimulanata (kafa, jaki čajevi, alkoholna pića i pušenje). Umerena konzumacija kafe ne izaziva i ne pogoršava visok pritisak, osim ako se pije neumereno i u kombinaciji sa pušenjem. Alkoholna pića, uključujući čak i pivo i vino utiču na povišenje krvnog pritiska, te ih treba koristiti samo u umerenim količinama, čašu-dve dnevno. Korisno je povremeno jesti posnu hranu ili upražnjavati dijetu sa sirovom hranom jer ovakva dijeta je prirodan lek za snižavanje pritiska.

Lečenje krvnog pritiska prirodnim sredstvima i lekovitim biljem

1. Smanjiti korišćenje soli. Naučno je dokazano da je potrošnja soli u direktnoj vezi sa pojavom hipertenzije — povišen pritisak je češći tamo gde se troši više soli. Na primer, kod Indijanaca u Južnoj Americi i kod Bušmana u Bocvani, gde je potrošnja soli neznatna (2-3 g dnevno), hipertenzija je skoro nepoznata, dok je u severnim delovima Japana, gde potrošnja soli prelazi 25 g i dostiže čak 50 §gdnevno, hipertenzija je zastupljena čak kod 40 % stanovnika. Stoga su i srčani udari u Japanu česta pojava, zahvaljujući visokom krvnom pritisku i soli. Slična je situacija i u zemljama Zapadne Evrope i SAD.

Dijeta sa malo soli sprečava zadržavanje soli i vode u organizmu, poboljšava dejstvo lekova, a u toku primene lekova diuretika je korisna, čak neophodna.

Prema preporuci Svetske zdravstvene organizacije ne treba hranom unositi više od 6 g soli dnevno (1 kašika), a kod starijih osoba ne više od 0,5 do 2 g soli. Pritom treba imati na umu da neke namirnice, same po sebi, sadrže dosta soli: suvomesnati proizvodi, mesne i riblje konzerve, sušeni pikantni sirevi, konzervisano povrće, maslinke itd. Umesto masnih i jako začinjenih jela, jaja, maslaca, kajmaka, masnih i slanih sireva i mesa, treba više koristiti prokuvano povrće koje ne nadima, pirinač, geršla, heljda i druge namirnice sa malo soli. Uz jelo treba koristiti sveže salate sa limunovim sokom i malo ulja i sirćeta i veoma malo soli. U slučajevima kada lekar odredi strogu neslanu dijetu treba se pridržavati ovih saveta: so ne koristiti za kuvanje i pripremanje hrane, a kao začin koristiti sok od limuna, biber, beli luk, začinsku papriku, peršun i slično.

Lečenje hranom
— Koristiti neslani hleb ili smanjiti korišćenje hleba na najviše 5 kriški dnevno.

— Izbegavati konzerve mesa i povrća, slane sireve i naročito koncentrate supa u kesicama i industrijske začine sa dosta soli i glutami-nata (MbO). Prednost davati prirodnim namirnicama, ali bez soljenja.

— Korišćenje mleka smanjiti na 1/4 litra dnevno, a izbaciti iz upotrebe maslac, margarin ili kajmak, ako su soljeni.

— Korišćenje turšije, kiselog kupusa i senfa svesti na najmanju meru.

2. Jesti hranu sa što manje masti, uglavnom biljnog porekla. Brojne studije pokazuju da smanjenje masti, naročito masti životinjskog porekla, znatno utiče na sniženje krvnog pritiska.

3. Jesti više hrane koja utiče na sniženje krvnog pritiska: soja, nepolirani iirinač, heljda, ovsene pahuljice i mekinje, voće i povrće sa dosta biljnih vlakana. Na sniženje pritiska naročito utiču beli i crni luk, maslinovo ulje, grašak, jabuke, zeleni čaj, mleko, jogurt i kiselo mleko, ribe (skuša, haringa, sardine, tunjevina, pastrmka, jesetra, inćun, cipol, iverak, grgeč i šaran).

4. Poznato je da kalijum iz hrane utiče na sniženje pritiska, a savremena proizvodnja hrane sve je siromašnija u ovom važnom mineralu, dok se natrijum u vidu soli sve više dodaje prerađenim namirnicama — i pored štetnih svojstava. Kalijuma ima najviše u krompiru, pomorandžama, bananama, bundevama, kajsijama, breskvama, paradajzu, mleku, šljivama, mesu i džigerici, sardinama, celeru i dr. Preporučuje se sledeće: 2-3 dl soka pomorandže dnevno i jesti svakodnevno salate od svežeg povrća, uključujući i paradajz salate, kao i jabuku-dve dnevno.

Kod ozbiljnijeg povećanja pritiska za lečenje treba sprovesti strogu dijetu sa braon pirinčem, voćem i sirovim povrćem.

5. Smatra se da na sniženje pritiska povoljno deluje selen, kojeg ima najviše u pšeničnim klicama, iznutricama, tunjevini, crnom luku, paradajzu i prokelju. Korisnije je da se ove namirnice konzumiraju, nego da se kupuju skupi lekovi sa selenom.

6. Zavisno od toga da li postoje i druga oboljenja ili smetnje, treba smanjiti korišćenje i drugih namirnica. U slučajevima šećerne bolesti smanjiti ugljene hidrate, naročito šećer; u slučajevima srčane ili moždane ateroskleroze — masne namirnice; u slučajevima insuficijencije bubrega — belančevinastu hranu.Namirnice koje sadrže malo natrijuma, te ih hipertenzičari mogu koristiti, su: hleb bez soli, testenine, pirinač, ovas, voće i povrće, krompir, sveže meso i riba, prirodni začini, maslac, margarin, žitarice za doručak i mleko.

Receptura za prirodno lečenje povišenog krvnog pritiska lekovitim biljem

-Tri puta dnevno piti po čašu jabučnog soka ili soka pomorandže, najbolje sveže isceđenog ili tri puta dnevno piti 2 kašičice jabukovog sirćeta razblaženog u čaši vode.
Ujutro, pre doručka, piti razblažen limunov sok u koji je razmućeno oko 10 g pivskog ili pekarskog kvasca.

-Pola kg limuna izrezati i samleti, dodati 0,5 kg šećera i ostaviti da stoji 10 dana. Svako jutro, natašte, uzimati po kašiku.

– Jedan dobro oprani limun i očišćena glavica crnog luka samelju se i doda šećer u ukupnoj težini limuna i luka. Smeša se čuva u zatvorenom sudu i svako jutro uzima po kašičica.

-U sezoni, svakodnevno jesti sveže šljive, a van sezone prerađevine od šljiva (kompot, pekmez, džem, suve šljive). I pekmez od borovnica leči hipertenziju, ako se ujutru uzima kašičica-dve.

-U sitno nastrugani ren dodati limunov sok i med. Od ovako spravljene smeše uzimati po kašiku, tri puta dnevno na sat pre ili 2 sata posle jela.

-Dve kašike isitnjenog lista i korena peršuna preliti sa 2 dl vode i kuvati 10 minuta, procediti i nakon hlađenja piti tri puta dnevno po kašičicu ove tečnosti.

-Dnevno, uz svaki obrok, pojesti po česan-dva belog luka, a nakon stabilizacije pritiska smanjiti dozu na 1 česan. Preparati na bazi belog luka imaju nešto sporije dejstvo od svežeg luka.

-Izmrvljeni česan belog luka staviti u čašicu alkohola, ostaviti da stoji 48 sati, potom po 20 kapi tečnosti stavljati u čaj od mešavine matičnjaka, žalfije (kadulje) i angelike.

-Dve izgnječene glavice belog luka staviti u čašu zašećerene vode (100 g šećera). Od ovog sirupa piti dva puta dnevno po kašiku.
+ Veća glavica belog luka kuva se 10 minuta u pola litra vode. Kada se prohladi doda se sok od 2-3 limuna i nalije u flašu. Ujutro, natašte, piti po čašicu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *