I kod muškaraca i kod žena, dlakavost je lična karakteristika, ali na nju utiču i razni činioci.
Povećana dlakavost kod žena javlja se iz više razloga:

• Mnoge žene dobijaju dlake po licu u vreme menopauze zbog smanjene proizvodnje estrogena u jajnicima. Ovo se obično leči dodatnom terapijom estrogena.
• Lekovi će od vas “napraviti muškarca”. Ženama se prepisuje testosteron (u kombinaciji s estrogenima) za olakšanje tegoba u menopauzi, i kod sindroma “umora”. Nekima to prija, a kod nekih se javlja dlakavost, poput malja na usnama.
• Preaktivna nadhubrežna žlezda stvara previše adrenalina zbog tumora ili raka koji se razvio na voj žlezdi. To izaziva hirsuitizam i virilizaciju. Dijagnoza se postavlja analizama krvi i CAT skenerom nadbubrežne oblasti.
• Kašingov sindrom, takode rezultat hiperprodukcije steroidnih hormona koje luči nadbubrežna žlezda, izaziva slično dejstvo. Pored hirsutizma, pacijenti imaju okruglasto lice i salo po telu i ledima.
• Razne vrste cista jajnika (rekto tumori), verovali ili ne, proizvode muški hormon, testosteron. To podstiče rast dlaka i virilizaciju.
• Tumor hipofize izazva hormonalni poremećaj koji remeti ravnotežu muških hormona. To može rezultirati i akromegalijom, odnosno džinovskim rastom, koji se ponajpre ogleda u povećanim vilicama, rukama i stopalima.

-Minoxidil, za lečenje povišenog pritiska, kako je nedavno utvrđeno, izaziva hirsutizam kod žena. Umesto da ga zbog toga eliminišu iz upotrebe, naučnici su počeli da ga koriste za lečenje ćelavosti, pa se on prodaje pod imenom Rogaine u SAD i Kanadi. Dakle, ako uzimate Minoxidril zbog hipertenizije a pojavi se dlakavost koja vam ne prija, dajte ostatak teglice svom ćelavom suprugu, a vi uzmite novi lek.

Simptom: Pojačana kosmatost (maljavost) šta sve može da znači (Šta treba da preduzmete.)
1. Normalna pojava, zavisno od geografskog i rasnog oca (Kozmetički tretman, ako mora).
2. Menopauza (Dodatna terapija estrogenom).
3. Tumori nadbubrežne žlezde i hipofize, ili jajnika i Kašingov sindrom (Odgovarajuče lečenje lekovima, operacijom, zračenjem),
4. Ciste na jajnicima (Uklanjaju se).
5. Lekovi -minoxidil, muški hormoni (Ne uzimajte ih više).

Neki ljudi se žale da im je dlakavost prevelika. Naročito žene, ako im raste na pogrešnim mestima. Navešću tri medicinska termina koji označavaju tu pojavu. “Hirsuitizam” je reč koja kod žena označava prisustvo dlaka tamo gde ih normalno nema, a zbog hormonskog pore-mećaja. “Hipetrihoza” znači pojačanu dlakavost uopšte, i nema veze sa hormonima.
I kod muškaraca i kod žena, dlakavost je lična karakteristika, ali na nju utiču i razni geografski činioci. Recimo, hipertrihoza se daleko češće javlja kod mediteranki (Jevrejki, Grkinja, Arabljanka) nego kod žena u Skandinaviji. A nema je kod žena na Istoku. Dakle, brkovi kod Italijanki nisu neobična pojava, ali ih nikada nećete sresti kod Kineskinja. Reč “virilizacija” kad se primeni na ženu označava maskulinizaciju. U tom slučaju njen glas se produbljuje, mišići postaju slični muškim a kosa može početi da ćelavi. Klitoris se uvećava, kao i seksualna želja. Javlja se kosmatost i po licu, a gube tipično ženske odlike (grudi se smanjuju, menstruacija prestaje a epitel vagina se suši). Reč je o hirsuitizmu koji je rezultat znatnog hormonskog poremećaja.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *