Potkožne bubuljice mogu biti zaista iritirajuće i problematične. Razlikuju se od običnih bubuljica, koje se lako mogu izlečiti. Ovaj tekst će vam pružiti nekoliko načina za lečenje ovog problema.

Bubuljice predstavljaju čest problem sa kojim se suočavaju tinejdžeri. Različiti uzroci mogu dovesti do formiranja bubuljice pod kožom. Povećanje nivoa hormona tokom puberteta je jedan od glavnih razloga za ove kožne probleme. Povećan nivo hormona ili hormonski disbalans izaziva hiperaktivnost kod lojnih žlezda, što dalje vodi ka masnoj koži. Uz ovo, prljavština i mrtve ćelije kože takođe izazivaju stvaranje bubuljica. Ishrana, infekcija, začepljenje lojnih žlezda, ili spoljašnji faktori, kao na primer velike vrućine ili zagađenje, mogu takođe biti uzrok ovog kožnog oboljenja. One u stvari predstavljaju tip akni, poznatih i kao lojne ciste. Ove cistične akne su zapravo zatvorene naslage tkiva, ispunjene tečnošću ili gnojem, koje se mogu pojaviti na bilo kom delu kože.

Lekovi koji će vam pomoći da se rešite potkožnih bubuljica

Čišćenje

Održavanje čistoće kože je od suštinske važnosti. Morate redovno prati osetljivi deo kože antibakterijskim sredstvom za čišćenje. Ovo će pomoći u temeljnom čišćenju osetljive kože, kao i u ubijanju bakterija koje mogu prouzrokovati infekcije. Čišćenje kože nakon izloženosti prašini ili nekom zagađivaču (svakog jutra i večeri) je od velikog značaja. Održavanje čistoće kože će takođe otkloniti prekomernu masnoću sa nje, koja dovodi do bubuljičavog osipa.

Para

Upotreba pare na osetljivim područjima je najbolji lek za potkožne bubuljice. Ovo će vam otvoriti pore i očistiti začepljenja nastala zbog prljavštine i masnoće. Nakon toga samo utapkajte lice mekim peškirom i vaša koža lica će izgledati sveže. Zatim možete umiti lice antibakterijskim sredstvom za čišćenje i isprati hladnom vodom kako bi se pore ponovo zatvorile, jer ćete tako sprečiti prljavštinu da uđe u njih. Možete i dodatno naneti toner koji sužava pore i time još više naglasiti sveži izgleg vašeg lica.

Piling

Upotreba blagog pilinga za lice takođe pomaže. Piling će otvoriti pore i očstiti iz njih prljavštinu i mrtve ćelije.Pored toga, granule iz pilinga će ukloniti i sitne bubuljice. Možete se odlučiti za domaći piling ili za piling sa specijalnom formulom.

Maska za lice

Možete probati različite maske za lice. Maska od gline se može naneti kako bi se uklonile nečistoće. Možete naneti i jabukovo sirće. Maska za lice od belanaca sa par kapi meda može se nanositi dva puta nedeljno.

Aloe vera i nim

Aloe vera je poznata po svom lekovitom dejstvu. Možete naneti svež sok aloe vere na problematičnu kožu i ostaviti ga da se osuši, pa isprati vodom. Primenjujte ovo nekoliko dana i videćete rezultate. Možete naneti i nim masku za lice. Nim ima antibakterijsko svojstvo i pomaže u smanjenju otoka i čišćenju pora, čime vam daje izgled glatke kože. Nanošenje jedne od ovih maski svakodnevno će vam pružiti najbolje rezultate.

Ne zaboravite da se pridržavate svog programa za negu kože parom i čišćenjem svakodnevno. Ovo će vam pomoći da održavate kožu čistom i samim tim ubrzate isceljujući proces. Time ćete izbeći dalje stvaranje bubuljica. Nikada nemojte noktima istiskavati bubuljice. Umesto toga možete upotrebiti metalni štapić za otklanjanje mitesera, za slučaj da je vaša bubuljica žuta i zrela. Pobrinite se da štapić operete u vrućoj vodi pre upotrebe, kako biste sprečili infekcije. Ostala sredstva kao što su piling i maske za lice možete koristiti dva puta nedeljno.

Osim gore navedenih domaćih lekova, možete se odlučiti i za lekove koji se kupuju bez recepta. Topikalna krema koja sadrži benzoil peroksid je poznata kao veoma učinkovita u lečenju ovakvih problema sa kožom. Ako je bubuljica zaista velika, trebalo bi da posetite dermatologa.