posledice niskog nivoa testosteronaIako se smatra muškim polnim hormonom, testosteron se luči kod pripadnika oba pola – kod muškaraca u testisima, kod žena u jajnicima i nadbubrežnoj žlezdi – a razlike su u njegovoj količini i koncentraciji. Nedostatak testosterona uzrokuje brojne tegobe…

10 POSLEDICA NISKOG NIVOA testosterona

Opšta slabost i osećaj umora tipični su znaci niskog nivoa testosterona. Ali i mnoge druge pojave mogu uticati na nivo energije, uključujući nedostatak sna, starenje i depresiju.
REŠENJE: U slučaju neuobičajeno izraženog ili dugotrajnog osećaja umora i pada energije – najbolje je da se obratite lekaru, koji će utvrditi konkretan medicinski uzrok.

Promene raspoloženja
Pad nivoa testosterona, u zavisnosti od stepena, može uzrokovati pad raspoloženja, ali i depresrju. Nekad manjak testosterona može naoko potpuno izmeniti ličnost.
REŠENJE: Nakon hormonske terapije sve se vraća u normalno stanje.

Promene navika u seksualnom životu
Pad libida takodje je jedna od najčešćih posledica niskog nivoa ovog hormona.Kod muš karaca to može biti i erektilna disfunkcija. Ipak, erektiini problemi su vrlo retko isključivo izazvani padom nivoa testosterona, jer neka druga zdravstvena stanja, poput srčanih oboljenja i dijebetes mogu biti razlog tome.
REŠENJE: U slučaju niskog nivoa testosterona, može pomoći adekvatna hormonska terapija.

Rasejanost i pad koncentracije
Nizak nivo testosterona može narušiti mentalni fokus i memoriju. Ipak, ove pojave češće su uzrokovane ekstremno niskim nivoom testosterona.
Važno je da znate: što više telo proizvodi hormon stresa, to više opada nivo testosterona.
REŠENJE: Ako ste postali zaboravni i rasejani, ukoliko se ne možete koncentrisati kao ranije – isprobajte različite metode relaksacije (meditacija, joga, fizičke vebe, masaža…).

Promene u muskulaturi
Budući da ovaj hormon učestvuje u izgradnji mišićne mase, usled njegovog nedostatka gube se mišićna masa i fizička snaga.
REŠENJE: Redovne fizičke aktivnosti mogu podići nivo testosterona, ali je važno da se pritom aktiviraju velike grupe mišića, te da se rade vežbe s tegovima.

Proređivanje telesnih malja
Usled niskog nivoa testosterona mogu se delom izgubiti facijalne, pubične malje te one na rukama i listovima. Ali ta se pojava obično ne odnosi na kosu.
REŠENJE: Postoji dokazana veza između terapije testosteronom i muške ćelavosti. Stoga vas lekar mora upozoriti na sve moguće nuspojave takve terapije.

Gubitak koštane mase

Iskustvo pokazuje da pad nivoa testosterona uzrokuje ili ubrzava pojava osteoporoze. Međutim, ovo oboljenje, koje slabi kosti, može biti izazvano i drugim faktorima.
REŠENJE: Izbegavanje alkohola, cigareta i redovne fizičke aktivnosti jesu faktori koji omogućavaju održavanje zdravlja kostiju.

Uvećanje masnog tkiva
Osim što nizak nivo testosterona uzrokuje gubitak mišićne mase, može usloviti i uvećanje telesne masnoće. Ukoliko ne uspevate da gradite mišiće na osnovu kalorija što ih uzimate i fizičke aktivnosti koju obavljate, onda organizam pretvara kalorije u masnoću.
REŠENJE: Morate se zdravo hraniti i, ukoliko imate višak kilograma, redukovati broj kalorija. Kad počnete gubiti kilograme i salo držeći dijetu, onda možete izgubiti i izvesnu mišićnu masu. Ukoliko imate višak kilograma, ili ste pak gojazni – organizam bi mogao stvarati više testosterona prilikom mršavljenja. To će vam pomoći da povratite izgubljenu mišićnu masu.

Problemi na poslu
Već pomenute posledice nedostatka testosterona – umor, pad koncentracije i promene raspoloženja – mogu se negativno odraziti na poslovnu efikasnost. Ukoliko vam je poslovni ili porodični život dramatično izmenjen nagore, neophodno je da temeljno proverite zdravlje.
REŠENJE: Nizak nivo testosterona može se utvrditi pri analizi krvi. U tom slučaju – lekar će vam predložiti određene izmene načina života i/ili hormonsku terapiju.

Problemi sa snom
Manjak testosterona takodje može usloviti pojavu nesanice i čestih noćnih budjenja.
REŠENJE: Za dobar san potrebne su ustaljene navike pre odlaska na spavanje kako biste se opustili. Takođe, idite na spavanje i budite se u isto vreme (čak i vikendima). Osim toga, spavaća soba treba da bude tiho, zamračeno mesto, gde se spava i vodi ljubav!