polno prenosive bolesti

Polno prenosive bolesti i nijihove simptome mnogi ne shvataju ozbiljno ,čekajući da smetnje nestanu spontano čine veliku grešku, jer ti simptomi mogu skrivati ozbiljna oboljenja koja, iako se u početku očituju vrlo blagim promenama, s vremenom, a posebno ako se ne leče, mogu imati vrlo ozbiljne i vrlo neugodne posledice…
polno prenosive bolesti
Znate li šta o genitalnom herpesu, kondilomu, trihomonijazi ili hlamidiji?
Iako nije reč o za život opasnim bolestima, vrlo se teško leče i godinama mogu negativno uticati na polni život. Osim toga, mogu ostaviti ozbiljne posledice, što se dešava ako se bolest ne dijagnosticira pravovremeno i na vreme ne počne lečenje.
Žene su izvrgnute većoj opasnosti sluznica vagine osetljivija je od kože penisa, stoga su polno prenosive bolesti za ženu opasnije, lakše se razvijaju i teže leče u poređenju s istim bolestima kod muškaraca. Osim toga, ženski reproduktivni organi, zbog svoje anatomske građe, pospešuju pojavu asimptomatskih infekcija, dakle kompletno izostanka simptoma bolesti, što može potrajati duže vreme.
Evo primera: nakon što dođe u dodir s bakterijom hlamidije, muškarac oseća jake bolove u mokraćnoj cevi već nakon nekoliko dana, dok vrat zaražene maternice u velikom broju slučajeva ne pokazuje nikakve simptome.
Izostane li primereno lečenje, bakterija se nesmetano razvija a posledice je lako zamisliti.
Posebno se bakterija hlamidije vrlo lako razmnožava i širi prema materici i jajovodima, uzrokuje raširenu upalu, a u nekim slučajevima za po-ledice ima neplodnost.

Novo efikasno lečenje
Poslednjih godina u lečenju polno prenosivih bolesti zabeležen je veliki napredak. Dovoljno je setiti se nekad vrlo raširenih polnih bolesti poput sifilisa ili gonoreje, a upravo zahvaljujući novim metodama lečenja, danas je tih oboljenja znatno manje. To ipak ne znači da je oprez suvišan. Prevencija je nužna u prvom redu jer se te bolesti lako prenose a i stoga što je u nekim slučajevima moguće tek lečenje simptoma, sprečavanje širenja bolesti, a uzročnik ostaje neizlečiv. To je na primer slučaj sa virusom herpesa koji nakon što dospe u telo u njemu i ostaje.
Dovoljna je nakon toga obična prehlada ili jaki stres i virus herpesa ponovo se aktivira. Isto se donedavno dogadjalo s kondilomima. Danas se sprovodi ciljano lečenje kojim se postižu zadovoljavajući rezultati. No, izuzetno je važno da se nakon dijagnostikovanja bolesti i partner podvrgne pretragama te ako je potrebno, primerenom lečenju. U protiv
nom će polni odnosi stvoriti začarani krug, postati trajan izvor zaraze i širenja bolesti.

Hlamidija
Šta je ? Ubraja se u najučestalije polno prenosive bolesti. Uzročnik je Clamidia trachomatis. Bolest je opasna za žene jer se u porodu može preneti sa majke na dete.
Simptomi
Veoma često bolest je asimptomatska ili je prisutan samo umereni sekret (u muškaraca) ili iscedak žućkaste boje (u žena). Mokrenje može biti popraćeno žarenjem. Veoma često simptomi su toliko slabi da ih se vrlo lako zanemari. No, s vremenom bakterija može da izazove upalu cerviksa i jajovoda a za posljedicu može imati neplodnost.
Lečenje
Budući da je reč o zaraznoj bolesti koju uzrokuje bakterija, leči se antibioticima za oralnu primenu. Lečenju se podvrgavaju oba partnera čak i u slučaju kad jedan od partnera nema simptome oboljenja.

Kondilomi
Šta su
? Uzročnik je humani papiloma virus (HPV). Otprilike 3-10 vrsta koje zahvatajuju polne organe, najučestaliji su HPV 06 i 11, koji uzrokuju šiljate kondilome tj polne bradavice. Neugodni su, ali ne ostavljaju teže posledice. Za ženu su posebno opasni HPV 16 i 18 koji zahvataju vrat materice i za posledicu mogu imati rak grlića materice.
Simptomi
Nisu uvek prisutni. Najlakše se uočavaju šiljati kondilomi koji imaju oblik malih izraslina, crvene, ružičaste bele boje, slični su bradavicama i vidljivi su golim okom. Promene se i u žene i muškarca mogu proširiti na međicu (perineum) i na čmar. Bolest je praćena svrabom i smetnjama za vreme polnog odnosa. Cervikalni kondilom vrlo često se razvija bez simptoma. U velikom broju slučajeva ta se bolest otkriva tek Papa testom.
Lečenje
Donedavno je jedino efikasno lečenje bilo odstranjavanje kondiloma laserom, krioterapijom (terapijom ledom), elektrokoagulacijom ili hirurškim zahvatom. Od nedavno se za lečenje primenjuje krema čiji sastojci deluju direktno na imunološki sistem no efikasnost kreme zavisi o tome počne li se koristiti na vreme.

Genitalni herpes
Šta je ? Najučestahji uzročnih bolesti je Herpes simpleks tip 2 i u nekim slučajevima tip 1 (isti onaj koji uzrokuje pojavu groznice na usnama). Kad se jednom nadju u organizmu, ti virusi ostaju prikriveni i aktiviraju se podstaknuti stresom, umorom i uvek kad oslabi odbrambeni sistem organizma.
Simptomi
Trnci i žarenje vrlo se često javljaju kao predznaci sitnih mehurića koji se nakon nekoliko dana pretvaraju u ranice, a potom u kraste. Javljaju se na penisu, na preponama i na međici u muškarca, a u žene na stidnici i na vratu materice.Promene na tkivu bolne su i u nekim slučajevima uzrokuju opštu slabost i povećanje limfnih čvorovava. Mehurići su prisutni otprilike nedelju dana.
Lečenje
Herpes se leči lekovima koji sadrže aciklovir, uzimaju se oralnim putem (u slučaju recidiva) ili u obliku krema.

Trihomonijaza
Šta je ? Uzročnik bolesti je mikroorganizam Trichomonas koji se vrlo lako razmnožava i širi.
Može živeti u vagini bez izazivanja bilo kakve smetnje ili bolesti, no aktivira se ako se promieni kiselost vagine. Simptomi
Trihomonijaza se prepoznaje po belom iii žućkastom iscedku neugodnog mirisa, tekućeg ili penastog sastava.Kod žena može uzrokovati jako žarenje i svrab, kod muškaraca je vrlo često asimptomatska ili uzroku-je umereni iscedak. Lečenje
Bolest se leči lekovima sa metronidazolom. Uvek se oba partnera podvrgavaju lečenju.

Kandidijaza
Šta je ? Oboljenje uzrokuje gljivica Candida albicans koja prirodno živi u vagini. U većini slučajeva ne očituje se nikakvim simptomima, no gljivica postaje agresivna ako prekomjemo oslabi kiselost vagine ili oslabi imunološki sistem organizma.
Simptomi
kod žena se oboljenje očituje obilnim belim i gustim iscetkom, svrabom u danima pre menstruacijeacije.Kod muškaraca je jedini simptom svrab.
Lečenje
Oboljenje se leči antimikoticima. U slučaju recidiva propisuju se komprese, a vaginalete i kreme propisuju se pri prvoj pojavi bolesti. U slučaju upornog obojenja lečenju se podvrgavaju oba partnera.Kad se jave simptomi, potrebno se što pre obratiti ginekologu. U većini slučajeva temeljiti ginekološki pregled dovoljan je za dijagnostikovanje bolesti. No, u nekim slučajevima su potrebne dodatne pretrage poput brisa vrata materice ili kolposkopije kojima se utvrđuje uzročnik i zavisno o nalazima propisuje odgovarajuće lečenje.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *