devijacija polipi

Poseban vid hroničnog zapaljenja sluzokože nosa manifestuje se formiranjem polipa u nosnim šupljinama, retko u sinusima. Polipi su loptaste formacije, prekrivene izmenjenom sluzokožom i ispunjene mekanim sadržajem.Uvek nastaju na bazi hronično obolele sluzokože, bilo da se radi o hroničnom zapaljenju infektivnog ili alergijskog karaktera. Obično se istovremeno formira više manjih polipa u obe nosne šupljine, retko samo jedan veći, i u tom slučaju potiče iz ušća viličnog sinusa.devijacija polipi

SIMPTOMI se razvijaju postepeno. U početku je otežano samo izdisanje na nos, potom i udisanje. Kad polipi narastu i potpuno blokiraju nosne šupljine disanje na nos je onemogućeno. Postojanje polipa pogoduje razvoju infekcije, pa se javlja prvo bistra, a potom i gnojna sekrecija iz nosa. Gubi se osećaj za miris, oči suze i govor dobija nosni prizvuk. Polipi zatvaraju otvore sinusa, što stvara predispoziciju za nastanak i akutnih i hroničnih zapaljenja sinusa, sa glavoboljama. dijagnoza se može postaviti samo na osnovu pregleda, ali zbog pratećih promena na sinusima neophodno je uraditi i rendgenski snimak.

LEČE se hirurškim uklanjanjem. Vađenjem polipa ne rešava se i uzrok njihovog nastanka, pa veoma često, i pored potpunog uklanjanja ponovo izrastaju i više puta se operišu.Stoga, neophodno je eliminisati ili smanjiti uzročni faktor (hronično zapaljenje, alergiju). Primena antibiotske i antialergijske terapije, nakon operacije, smanjuje verovatnoću ponovnog javljanja.Devijacija nosne pregrade i aeformacija nosne piramide.

Devijacija (iskrivljenost) nosne pregrade veoma je čest poremećaj i smatra se da samo oko 10 % ljudi ima pravu nosnu pregradu. Mogu biti urođene ili posledica nesaniranih povreda nosa. Manje izražene devijacije ne remete prohodnost nosa i ostaju nezapažene.

Smanjena prohodnost nosnih hodnika usled izražene devijacije pregrade otežava disanje i stvara predispoziciju za nastanak hroničnih zapaljenja sluzokože nosa i sinusa. Osim toga, pri manjem otoku sluzokože nosni hodnici su potpuno blokirani, pa se uglavnom diše na usta usled čega nastaje hronično zapaljenje ždrela i donjih disajnih puteva.

Leči se isključivo operacijom koja ima za cilj postavljanje nosne pregrade u srednju liniju, a radi se po završenom razvoju, od osamnaeste godine života.

Kao devijacija nosne pregrade, i deformacija nosne piramide može biti nasleđena ili stečena povređivanjem nosa. Prelomljene nosne kosti koje u toku prvih nedelju dana nisu vraćene u normalan položaj pogrešno srastaju, pa je nosna piramida pomerena u stranu i deformisana.

Ovako nastali deformiteti ispravljaju se estetskom operacijom. Nos ne mora biti značajno deformisan, ili čak može biti sasvim zadovoljavajućeg oblika, a da stvara osećaj nezadovoljstva sopstvenim izgledom. Osobe koje žele estesku operaciju nosa koji je uobičajenog izgleda, često ostaju nezadovoljne efektom operacije. Najčešće u osnovi postoji psihički problem, pa bi pre operacije trebalo da obave razgovor sa psihologom.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *