devojka-krevet

Najnovija istraživanja pokazuju da sindrom policističnih jajnika (PCOS) postaje sve učestaliji medicinski problem među ženskom populacijom. Ovaj kompleksan endokrini poremećaj karakteriziran je hormonalnim disbalansom, nepravilnim menstrualnim ciklusima i prisustvom cističnih promena na jajnicima. PCOS može imati značajan uticaj na zdravlje žena i plodnost, stoga je važno razumeti faktore koji doprinose njegovom nastanku i širenju.

Šta pokazuju studije, a šta dijagnostika?

Prema studijama, PCOS se javlja kod otprilike 5-10% žena u reproduktivnom periodu. Čini se da se ovaj procenat povećava u novije vreme, iako je važno napomenuti da je to delom posledica poboljšane dijagnostike i veće svesti o ovom poremećaju. U prošlosti, mnoge žene možda nisu bile svesne svojih simptoma ili su ih pripisivale drugim zdravstvenim problemima.

Brojni faktori doprinose učestalosti PCOS-a. Genetika igra značajnu ulogu, budući da se ovaj sindrom često javlja u porodicama. Ishrana i nivo fizičke aktivnosti takođe mogu imati uticaj na razvoj PCOS-a, posebno u slučajevima gojaznosti. Insulinska rezistencija, stanje u kojem telo ne reaguje adekvatno na insulin, takođe je povezana sa PCOS-om, a ovaj problem postaje sve češći u modernom društvu zbog porasta prekomerne težine i nezdravih životnih navika.

Pitanje da li se PCOS može javiti čim žena uđe u menstrualni ciklus ili se razvija vremenom izaziva mnogo rasprava među stručnjacima. Dok neki ženski hormoni mogu pokazivati određene promene tokom adolescencije, dijagnoza PCOS-a obično se postavlja tek nakon što su simptomi prisutni nekoliko meseci ili godina. Ovo naglašava složenost PCOS-a i potrebu za multidisciplinarnim pristupom u dijagnostici i lečenju.

Važno je da žene budu svesne simptoma PCOS-a i da potraže medicinsku pomoć ako primete nepravilnosti u svom menstrualnom ciklusu ili druge karakteristične simptome kao što su pojačana maljavost po telu, akne ili problemi sa plodnošću. Rana dijagnoza i upravljanje PCOS-om mogu značajno poboljšati kvalitet života žena koje se suočavaju sa ovim stanjem.

Simptomi policističnih jajnika

Policistični jajnici mogu izazvati različite simptome koji se mogu razlikovati od žene do žene, ali neki od najčešćih simptoma su:

 • Nepravilni menstrualni ciklusi. Žene sa PCOS-om često imaju nepravilne ili izostale menstruacije. To može uključivati produžene intervale između menstruacija, ili pak veoma neredovne cikluse.
 • Hiperandrogenizam. Ovaj termin označava povećane nivoe muških hormona (androgena) u ženskom telu. To može izazvati simptome kao što su povećana maljavost na licu, grudima ili drugim delovima tela, akne, ili gubitak kose na temenu glave.
 • Policistični jajnici. Ovo se odnosi na prisustvo cističnih promena na jajnicima, koje se mogu videti na ultrazvuku. Ove ciste su zapravo folikuli koji se nisu pravilno razvili i nisu prskali kako bi oslobodili jajašce tokom menstrualnog ciklusa.
 • Problemi sa plodnošću. PCOS može otežati začeće zbog nepravilnih ovulacija ili potpune odsutnosti ovulacija.
 • Insulinska rezistencija. Većina žena sa PCOS-om ima neki stepen insulinske rezistencije, što znači da njihova tela ne reaguju adekvatno na insulin, hormon koji reguliše nivo šećera u krvi. Ovo može dovesti do problema sa kontrolom telesne težine i povećanog rizika od dijabetesa tipa 2.
 • Težina. Gojaznost je često povezana sa PCOS-om, iako to nije obavezno. Ipak, nepravilnosti u metabolizmu mogu dovesti do teže kontrole telesne težine.
 • Drugi simptomi. Pored ovih glavnih simptoma, žene sa PCOS-om mogu imati i druge probleme poput umora, depresije, anksioznosti ili problemima sa spavanjem.

Važno je napomenuti da simptomi PCOS-a mogu varirati od blagih do teških, i da neće sve žene doživeti iste simptome ili u istom obimu. Upravo zbog toga je važno obratiti se medicinskom stručnjaku ako imate bilo kakve simptome koji vas zabrinjavaju kako bi se postavila tačna dijagnoza i započelo odgovarajuće lečenje.

Kom doktoru da se obratite?

Lečenje policističnih jajnika (PCOS) obično uključuje tim medicinskih stručnjaka iz različitih stručnih oblasti kako bi se pružila sveobuhvatna briga i upravljanje ovim stanjem. Da saznate više o policističnim jajnicima i njihovom lečenju, pročitajte ovde.

Ovo je tipično multidisciplinarni pristup koji osigurava da se različiti aspekti PCOS-a, kao što su endokrinološki, ginekološki, nutricionistički i psihološki, adekvatno adresiraju. Evo nekoliko stručnjaka koji mogu biti uključeni u lečenje PCOS-a:

 • Ginekolog – Ginekolog je često prvi medicinski stručnjak koji će dijagnostikovati PCOS i pratiti njegovu progresiju. Ovaj doktor će biti odgovoran za praćenje menstrualnih ciklusa, procenu cističnih promena na jajnicima putem ultrazvuka i pružanje osnovne ginekološke brige.
 • Endokrinolog – Endokrinolog je specijalista za endokrine poremećaje, poput PCOS-a, koji je često povezan sa hormonalnim neravnotežama. Endokrinolog može biti uključen u dijagnozu PCOS-a kroz praćenje nivoa hormona, kao i upravljanje insulinskom rezistencijom i drugim endokrinološkim aspektima PCOS-a.
 • Nutricionista – Nutricionista može biti od pomoći u razvoju personalizovanog plana ishrane koji može pomoći u kontroli telesne težine, regulaciji nivoa šećera u krvi i smanjenju simptoma PCOS-a. Pravilna ishrana igra ključnu ulogu u upravljanju ovim stanjem.
 • Reproduktivni endokrinolog – Specijalista za reproduktivnu endokrinologiju može biti uključen u lečenje PCOS-a kod žena koje imaju poteškoće sa začećem. Ovaj stručnjak može preporučiti različite metode lečenja neplodnosti, poput stimulacije ovulacije ili in vitro fertilizacije (IVF).
 • Dermatolog – Dermatolog može biti uključen u lečenje PCOS-a kod žena koje pate od hirsutizma ili akni. On može preporučiti različite tretmane za kontrolu viška telesne dlake ili akni.
 • Psiholog ili psihijatar – PCOS može imati emocionalni i psihološki uticaj na žene, posebno zbog simptoma kao što su neplodnost, promene u telesnom izgledu i hormonski disbalans. Psiholog ili psihijatar može pružiti podršku i terapiju za upravljanje stresom, anksioznošću ili depresijom.

Ovaj tim medicinskih stručnjaka radi zajedno kako bi pružio sveobuhvatnu negu i upravljanje PCOS-om, uzimajući u obzir individualne potrebe i ciljeve svake osobe.