Znojenje je prirodni proces koji služi za regulaciju telesne temperature ali poremećej ove funkcije i pojačano znojenje mogu izazvati zdravstvene poremećaje kao i estetske neprijatnosti…

Rashladjujuće dejstvo koje izaziva izlučivanje vode iz tela pomaže organizmu da u neodgovarajućim klimatskim uslovima ili usled pregrevanja mišića, održava optimalnu telesnu temperaturu.
Znoj se luči preko znojnih žlezda koje postaju potpuno aktivne za vreme puberteta a u telu ih ima izmedu 2 i 5 miliona, a naročito su brojne u području pazuha, stopala i dlanova na rukama.
Interesantno je da žene imaju više znojnih žlezda, ali se manje znoje nego muškarci čije su znojne žlezde – aktivnije.

Pojačano znojenje uzroci

Održavanje normalne telesne temperature u opsegu od 36 stepeni C do 37 stepeni C je neophodno, jer se vitalne metaboličke funkcije, u slućaju povišenja telesne temperature, obavljaju otežano ili čak potpuno prestaju. Sa porastom spoljne temperature i znojenje postaje obilnije, međutim, i brojni drugi razlozi takođe dovode do ove pojave. Stres, nervoza, depresija, anksioznost, početak menopauze i pad vrednosti šećera u krvi izazivaju pojačano znojenje, a takođe i kon-zumacija previše slane i začinjenje hrane, unos velikih količina kofeina, alkohola i pojedinih lekova, naročito onih za obaranje temperature. U svim ovim slučajevima nema mesta nervozi, jer sa uklanjanjem uzroka i pojačano znojenje prestaje.

Kada znojenje postane problem
Iako potpuno prirodna i neizbežna funkcija, znojenje za mnoge ljude predstavlja pravu “noćnu moru”, i to najčešće zbog pojave neprijatnog mirisa, koji je u nekim slučajevima toliko jak da “etiketira” pojedinca i narušava njegov društveni život.

Pomalo je paradoksalna činjenica da znoj uglavnom i nije “krivac” za pojavu neprijatnog mirisa, jer se, hemijski, on sastoji prvenstveno od vode i soli, bez mirisa je. Glavni “krivac” za pojavu neprijatnog mirisa je grupa znojnih žlezda, pozicioniranih ispod pazuha i u predelu genitalija, jer izlučuju “masniji” znoj, koji duže ostaje na koži, što omogućava bakterijama sa tih delova tela da prerađuju njegove sastojke i oslobađaju gasove neprijatnog mirisa. Takođe, prilikom razlaganja hrane bogate proteinima, jedan deo sastojaka izlazi kroz znoj, pa u nekim slučajevima dolazi do pojave neprijatnog mirisa. Pored ove neprijatnosti, znoj posredno može izazvati uporne i ozbiljne gljivične infekcije. Gljivice “preferiraju” mračna i vlažna životna središta, tako da je za njih oznojana koža savršena sredina.
Posebno su opasne i česte letnje gljivične infekcije stopala, pa se nošenje zatvorene obuće u to doba godine nikako ne preporučuje. Pojava iznenadnog, obilnog neprijatnog i “hladnog” znoja, kao i obilno znojenje u toku sna podra-zumeva hitan odlazak kod lekara jer je moguće da su u pitanju simptomi ozbiljnih bolesti.

Znojenje treba doživijavati kao prirodan i zdrav proces koji telu omogućava da efikasno funkcioniše, ali ponekad, u složenom mehanizmu znojenja dolazi i do poremećaja kada se javljaju i stanja kao što su ekstremno pojačano znojenje, tzv. hiperhidroza izuzetno smanjeno funkcionisanje znojnih žlezda, tzv. anhidroza. Prekomerno znojenje može biti veoma neprijatno i opterećujuće, ali je anhidroza neuporedivo ozbiljnija i u teškim slučajevima može dovesti i do fatalnog ishoda.
KAKO SMANJITI PREKOMERNO ZNOJENJE
JAKO ZNOJENJE

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *