Podočnjaci su pokazatelj zdravljaPodočnjaci ne narušavaju samo lepotu. Oni su, pre svega, pokazatelj zdravstvenog stanja.

Modri ili tamni kolutovi ispod očiju mogu da ukazu na oboljenje bubrega, posledica su nedostatka belančevina u krvi, ili oboljenja štitaste žlezde.

Upadljivi podočnjaci su karakteristični i za pacijente koji pate od hroničnog opstruktivnog bronhitisa ili koji zbog devijacije nosa otežano dišu, pa nedostatak kiseonika izaziva nadutost lica i slabu prokrvljenost očnih kapaka.
Naravno, genetski faktor je takode važan, a uzroci mogu da budu i alergijske reakcije organizma, zadržavanje tečnosti u telu, kao i manjak gvozda u krvi.
Na pojavu podočnjaka i „kesica” ispod očiju utiču i spoljni faktori, odnosno | hroničan nedostatak sna i i ishrana sa mnogo soli, što se prevazilazi uspostavljanjem zdravih navika.

S obzirom na to da je koža oko očiju veoma tanka ( pola milimetra za razliku od okolne, koja ima dva milimetra), a da bi sprečili njeno oštećenje trebalo bi izbegavati ono što joj škodi: sunčanje, vehke količine soli i šećera u ishrani, kofein, alkohol i stres.

Ponekad, bez obzira na adekvatno lečenje, zdravu i umerenu ishranu, kao i dovoljno sna, podočnjaci mogu da budu i dalje najuočljivija karakteristika na licu. U tom slučaju najbolje je potražiti pomoć estetskog hirurga. Zatezanje očnih kapaka ih blefaroplastika je invanzivna hiruška metoda koja se danas radi uglavnom pomoću lasera, u stanju blage opšte anastezije, i daje zadovoljavajuće rezultate. Veoma često se kombinuje i sa „fejs liftingom”, odnosno kada je o podočnjacima reč, obično se radi metoda „midfejs lifting” koja podrazumeva zatezanje kože donjih kapaka i obraza. Intervencija se obavlja u toku jednog dana, a oporavak traje od pet do deset dana.

PRIRODNA KOZMETIKA PROTIV PODOČNJAKA

Čaj od ruzmarina veoma je delotvoran u eliminisanju podočnjaka jer poboljšava cirkulaciju.Kada se ohladi, napravite oblog za očio i držite 15 do 20 minuta. Ovaj postupak ponavljajte jednom dnevno. Hladne kesice čaja kamilice ili zelenog čaja takođe su moćno oružje u borbi protiv podočnjaka. Navlažite vrećice čaja i ohladite ih. Stavite ih na kapke i držite 15 minuta.

ANTIRIDI I KOREKTORI PROTIV PODOČNJAKA

Na tržištu postoji veliki broj krema za negu kože oko očiju, koje su poznate pod nazivom antiridi. Njihova uloga je da osetljivu kožu u predelu očiju „nahrane” neophodnim supstancama i na taj način spreče pojavu bora i promenu boje kože.Puder za podočnjake odnosno korektor služi za „kamuflažu” tamnih kolutova ispod očiju. Boja korektora treba daje približna boji lica ili za nijansu svetlija.