Pljuvanje krvi je u najvećem broju slučajeva posledica krvarenja i nosa i nadražaja desni preoštrim trljanjem.Možda su neki delovi disajnog trakta, od glasnica do pluća, nadraženi, inficirani prepuni krvi. Ozbiljniji a manje verovatni uzroci pojave pljuvanja krvi su putujuči krvni ugrušak u plućima ili rak.

Ako prilikom iskašljavanja ili ispljuvavanja primetite krv, sledeća zapažanja pomoči će da odredite šta to znači. Kakve je boje krv u ispljuvku? Pod kojim okolnostima se javlja?

Evo nekih uobičajenih prizora:
• Kad imate četrdeset i neku godinu, bez obzira na pol.
Dugo pušite i godinama patite od suvog “pušačkog kašlja”. Jednog dana primetite krv u pljuvački, prošaranu tu i tamo, skroz izmešanu sa njom. Sam kašalj nije drukčiji od uobijenog, niti je posebno jak. Zanemarite tu epizodu, kao i svi pušači. Ali se to iznova i iznova dešava. Proverite temperaru, eventualne bolove u grudnom košu i tegobe s nogama. Zatitim vidite da li je reč o srčanom poremečaju ili ste možda davno imali jaku prehladu.
-Ako na sva pitanja odgovorite negativno, preostaje mogućost raka na plućima. Njegove osnovne karakteristike su vaša starost (preko četrdeset godina), odsustvo temperature i hronični kačalj koji je prethodio pluvanju krvi. Pošto tumor teži da zahvati što veči deo pluća, počeće da vam ponestaje vazduh a možete osečati bol u grudnom košu, naročito kada dišete duboko, jer je rak možda zahvatio plućnu maramicu.
Zvuči jezivo? i jeste.
Smesta prestanite da pušite ima šanse da izbegnete tragične posledice. Naravno, kad izvlačim zaključak da je reč o raku, iznosim vam statističku verovatnoću. Možda imate sreće. Tumor ne mora biti naročito ako nemate još četrdeset godina i inače ste zdravi, a prethodno ste imali dobročudne izrasline (polipe) u disajnom traktu.

Ako ste, pak, žena oko tridesete, obično koristite pilule za kontracepeiju. Možda i pušite, možda ne. Iznenada otkrivate oštar bol s jedne strane u grudima, dok duboko dišete. Možda imate i temperaturu. Osećate da imate mišićni bol u listu jedne noge. Krv koju pljujete je svetlo crvena i preovladuje u pljuvački. Kroz par dana postaje tamnija. Pomalo gubite dah i možda čak osećate neko pulsiranje. Jedna noga vam je kago natečena i osetljivija na dodir. Svi simptomi ukazuju na plućnu emboltju -krvni ugrušak u plućima.

Ali, ako ste recimo, stariji, ne uzimate pilule i ne pušite -a osećate iste simptome? Razmislite ponovo. Da li ste skoro bili na operaciji? Da li ste ležali u krevetu? Da li ste bili slomili nogu?
Jesu li počele da vas bole proširene vene koje imate? Svi ovi detalji ukazuju na šetajuči krvni ugrušak?
• Primećujete manje tragove krvi u pljuvački, danim i nedeljama. Pre više godina, kada je tuberkuloza bila rasprostra-njenija nego što je danas, najpre bismo na nju posumnjali.

Pluvanje krvi mnogo češče se javljaju usled bronhiektaze, hroničnog plućnog poremečaja, neke vrste razvijenog hroničnog bronhitisa, kod kojeg bronhijalne cevi, u jednom predelu pluća ili na više mesta, postaju proširene iii oslabljenje. Takvi pacijenti imaju i nevolje sa sinusima. Kada se jednom javi, bronhiektaza ostaje trajno prisutna, i zahteva dugotrajni tretman antibiotiecima kao i fizikalnu terapiju grudnog koša. Obolele osobe iskašljavaju čvrstu pljuvačku, gnojavu, koja sadrži krv, naročito kad dodje do infekcije. Svaka plućna infekcija, bakterijska ili virusna, može prouzrokovati krv u ispljuvku. Na primer, hronična infekcija bronhija. U tom slučaju je pljuvačka prošarana krvlju, dok je kod raka pluća izmešana s krvlju.

Kod zapaljenja pluća pneumokokama pljuvačka je boje rdje -jer je krvarenje u plućima je trajalo danima pre nego što ste ga iskašljali. Pneumokokno zapaljenje pluća takodje izaziva temperaturu, groznicu i bol prilikom disanja.
• Ako bolujete od bilo kakvog srčanog pore
mećaja pa vam je srce oslabilo, možda su vam pluća prepunjena. Treba vam nekoliko jastuka, ili da sednete uspravno da biste normalno disali. Uobičajena pojava je kašalj, a pljuvačka je penasta i s primesama krvi. To su neki od glavnih uzroka pljuvanja krvi.

Lako se previdi rak pluća koji se uporedo s tim razvio. Dakle, ako se vaš hronični kašalj izmeni, ako je učestaliji ili se pojavi više krvi u pljuvački idite ponovo na plućni pregled kod vašeg doktora.

Ako ste imali jak kašalj zbog teže prehlade gripa, sama jačina kašlja može izazvati male kapljice krvi u grlu koje će se pojaviti u pljuvački. Ali, ne budite u to sigurni, pogotovo ako se krvarenje nastavi.

Simptom: Pljuvanje krvi Šta sve može da znači Šta treba da preduzmete

1. Nedavno krvarenje iz nosa (Ne treba da se leči).
2. Grub način pranja zuba (Odgovarajuča higijena zuba i pažljivo postupanje s desnima).
3. Rak pluća, naročito ako ste prešli četrdesetu i pušite (Idite kod lekara).
4. Dobroćudni polip u plučima (Hirurško odstranjenje).
5. Plučna embolija (Hitan lekarski tretman).
6. Tuberkuloza ili neka druga plućna infekcija (Odgovarajuči antibiotici).
7. Srčano oboljenje (Pregled i kontrola srca).
8. Nadražaj grla zbog oštrog kašlja (Lekovi za smanjenje kašlja, plus specifičan tretman osnovnog uzroka).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *