Jedan od glavnih uzroka petehije je krvarenje zbog povrede,rane ili modrice. Postoji i nekoliko drugih razloga,osim zbog modrice, za promenu boje kože. Sve uočene promene treba na vreme pokazati lekaru.

Svi smo mi svesni našeg telesnog sistema,koji je sačinjen od više organa koji su bogato ispunjeni krvnim sudovima. Ovi krvni sudovi ,čija je glavna funkcija cirkulacija krvi, su dugi i razgranati širom tela. Krvni kapilari , iako elastični mogu da puknu usled jakog udarca ili ako su pretrpeli neku vrstu povrede. To može izazvati curenje krvi ili njeno zgrušavanje ispod kože.Ovi ugrušci krvi formiraju male crvene fleke na koži i mogu nestati nakon nekoliko dana.Ako primetite da im treba više vremena da nestanu , onda postoji šansa da patite od petehije.

Petehije: Šta je to?

Petehije( jednina petehija ) su sitne, okrugle mrlje od krvi koje nastaju usled rupture krvnih sudova, koja curi ispod površine kože. Ovo stanje je takodje poznato kao krvarenje u koži. Crvene fleke mogu ponekad izgledati purpurno crne ili braon boje, zbog oksidacije krvi. Ovaj takozvani osip na koži je ravan i ne gubi boju čak ni kada se pritisne. Petehije se mogu pojaviti bilo gde na telu , čak i unutar nepca (ili u gornjem delu )ustiju. Na vidljivim površinama kože mogu izgledati veoma ružno. Ovo stanje je česta pojava i može se dogoditi pojedincima svih starosnih grupa. Petehije ili crvene mrlje od krvi mogu nestati posle nekog vremena ali ako postoji recidiv ili im treba više vremena da nestanu , onda je poželjno da se osoba obrati lekaru i konsultuje sa njim u vezi ovog stanja.

petehije

Uzroci pojave petihija

Kao što je ranije pomenuto,jedan od osnovnih razloga za pojavu petehije je rana ili povreda kapilara, koja dovodi do njihovog pucanja i curenja male količine krvi ispod površine kože. One su po izgledu slične modricama, jedina je razlika u veličini. Neki od uzroka mogu biti ozbiljni po prirodi i zahtevaju brzu medicinsku intervenciju.

Pojava petehije kod dece može biti usled slučajnog pada u igri ili ako je dete imalo boginje. Kod odojčadi, krvarenje ispod kože može biti prouzrokovano nedostatkom vitamina, posebno vitamina K ili zbog infantilnog skorbuta.

Jedan od glavnih razloga pojave palatinalnih petehija može biti zbog stomatoloških bolesti ili povrede prilikom konzumiranja slatkiša ili bilo koje druge čvrste hrane.

Starenje takodje može biti jedan od uzroka poajve petehije. Kako koža stari, ona postaje tanka i gubi svoju elastičnost,izlažući krvne sudove spoljašnjim uslovima.Čak i najmanji udarac može da ošteti krvne sudove, što dovodi do krvarenja ispod kože.

Petehije se kod odraslih mogu pojaviti usled prisustva virusnih infekcija, kao što je mononukleoza, (poznata i kao bolest poljupca) , sepse (infekcije u krvi) i leukemije.

Hemoterapija i zračenje mogu dovesti do pucanja kapilara. Prekomerne konzumacije lekova kao što su antikoagulansi, steroidi itd, javljaju se kao jedan od sporednih uzroka pojave petehija.

Neki drugi razlozi za pojavu petehija mogu biti zdravsteni poremećaju poput sistemskog lupusa eritematozusa, poznat takodje kao lupus SLE, idiopatske trombocitopenijske purpure (ITP) i hemolitičkog uremičnog sindroma (HUS) , i td.

Nikada ne treba ignorisati iznenadnu pojavu petehija ili mesta na koži koja krvare, jer oni mogu biti znaci nekog osnovnog zdravstvenog poremećaja. Uvek je bolje konsultovati se sa lekarom , koji će uspostaviti tačnu dijagnozu bilo koje vrste poremećaja. Želimo vam dobro zdravlje !