pauza u uzimanju kontraceptivne piluleJOŠ PRE NEKOLIKO DECENIJA U MEDICINI JE VLADALO MIŠLJENJE DA BI POSLE DUŽEG UZIMANJA KONTRACEPTIVNE PILULE SVAKA ŽENA REDOVNO TREBALO DA UVEDE PAUZU DANAS SE TAKAV PREKID SMATRA NEPOTREBNIM I GINEKOLOZI SAVETUJU DA SE TO NE ČINI
AKO NEKA žena prvi put uzima kontraceptivnu pilulu (ili je posle duže pauze ponovo uzima), tada su i nuzposledice i rizici najveći….

Svako novo počinjanje uzimanja kontraceptivnih pilula može, znači, da bude skopčano sa tegobama. Svejedno je i da li će neka žena načiniti pauzu posle nekoliko meseci ili godina. Ako joj je, na primer, ciklus bio neredovan već pre uzimanja pilule, onda će i posle odbacivanja pilule doživeti slične nepravilnosti i poremećaje.

Ako se ipak želi pauza od uzimanja kontraceptivne pilule
Žena ponekad mora ili hoće da se za neko vreme odrekne pilule, na primer, ako upravo živi bez partnera, ili ako je krenula na put pa zaboravila pilule, a nije stigla da im obezbedi zamenu. U takvim slučajevima bi svaka pauza trebalo da traje dva do tri meseca. Jer, telo žene uskladilo se sa svakodnevnim unošenjem hormona. Posle prekida u uzimanju pilule, telu je potrebno nekoliko sedmica da bi se uskladilo sa novom hormonskom ravnotežom.

Tokom pauze od pilule: kontrola prskanja jajašceta
Tokom prekida sa uzimanjem pilule, merenjem jutarnje temperature žena može da kontroliše da li joj je funkcija jajnika normalna, odnosno, da li će i kada doći do prskanja jajašceta (jedan do dva dana posle prskanja jajašceta jutarnja temperatura povećava se za oko 0,5 C°).
Ako neka žena želi u dogledno vreme dete, a ustanovi da tokom prekida u uzimanju pilula nije doživela prskanje jajašceta, preporučuje joj se da sasvim prestane sa uzimanjem kontraceptivnih pilula. Ali ako je došlo samo do neredovnog prskanja jajašceta, to još nije razlog da se odrekne pilule. U svakom slučaju bi budući roditelji pri planiranju svog novorođenčeta trebalo da znaju da do začeća ni u kom slučaju ne mora da dođe odmah u prvom ciklusu bez pilula.

Da li pilula otklanja poremećaje u mesečnom ciklusu?
Mnoge žene veruju da će regulisati svoj labilan ciklus ako duže vreme uzimaju kontraceptivne pilule. Posle prestanka uzimanja pilule često zaista i ustanove da su im prskanje jajašceta i menstruacija sada redovniji. Ali to sigurno nije zbog pilule. Daleko više je to skopčano sa sada stabilnijim psihičkim i telesnim stanjem žene. Najčešće se posle prestanka uzimanju pilule ciklus žene sam opet vrati ličnom ritmu. Ako ipak posle nekoliko meseci još ne dolazi do prskanja jajašceta, to se po potrebi može izazvati medikamentima.

Da li se posle u uzimanju pilule povećava plodnost žene?
I tokom kraće pauze u korišćenju kontraceptivne pilule preporučljiva je posebna opreznost pri nezaštićenom snošaju. Ali ne zbog toga što je žena posle duže upotrebe kontraceptivnih pilula postala plodnija, već zbog toga što u to doba ne važi proračun neplodnih dana. Upravo u vreme pretpostavljene neplodnosti, (treća i četvrta nedelja posle pilulom izazvane menstruacije), može da dođe do zakasnelog jajašceta.
Da bi se dakle, sprečila neželjena trudnoća preporučljivo je da se tek posle prskanja jajašceta (što se može utvrditi jutarnjim merenjem temperature) počne sa nezaštićenim seksualnim kontaktima. Najbolje je da se tokom celog prekida uzimaju kontraceptivne pilule koriste druge metode zaštite, na primer, prezervativi i hemijska sredstva zaštite. I nemojte zaboraviti: tokom uzimanja kontraceptivne pilule svaka bi žena dva puta godišnje trebalo da ode lekaru na kontrolni pregled.