paraliza glasnih zica

Paralize glasnih žica-Nepokretnost ili smanjena pokretljivost glasnih žica nastaju zbog poremećaja funkcije mišića ili nerava. Paraliza mišića može biti posledica zapaljenskih procesa u grkljanu i preopterećenosti glasa, posebno kod određenih zanimanja (pevači, glumci, predavači).paraliza glasnih zica

Promuklost je dominantna tegoba i, u zavisnosti od stepena slabosti, kreće se od lake promuklosti do potpunog gubitka glasa. Funkcija disanja nije narušena. Lečenje podrazumeva glasovno mirovanje, primenu antizapaljenske i vitaminske terapije, uz rehabilitaciju glasa. Neophodno je utvrditi uzrok mišićne slabosti i otkloniti ga.

Nervne slabosti nastaju usled oštećenja živaca grkljana. Uzrok može biti niz neuroloških bolesti, povreda živca i oštećenje živca pritiskom tumora u predelu vrata i grudnog koša. Jedna četvrtina svih paraliza ostaje dijagnostički nerazjašnjena, odnosno ne nađe se uzrok.

Paralize mogu biti jednostrane ili obostrane. Od toga će zavisiti i priroda tegoba. Jednostrane slabosti se karakterišu promuklošću koja se postepeno poboljšava, a disanje je otežano samo pri naporu. Kod obostranih slabosti tegobe su izraženije i manifestuju se gubitkom glasa, smetnjama sa disanjem do gušenja, a ponekad i zapadanjem hrane u grkljan.

DIJAGNOZA se postavlja pregledom i, po potrebi, laringomikroskopijom. Lečenje zavisi od toga da li je izražena jednostrana ili obostrana slabost živaca grkljana. Obostrane paralize zahtevaju uspostavljanje normalne funkcije disanja, a zatim pronalaženje i uklanjanje uzroka. Ukoliko se ne nađe uzrok, jednostrane paralize se leče fizikalnom terapijom uz primenu visokih doza vitamina. Fonijatrijska rehabilitacija je neophodna u svakom slučaju.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *