Saznajte:

– Simptomi paradentoze
– Upaljeno zubno meso
– Lečenje
– Prirodni lek za paradentozu

Paradentoza simptomi

Paradentoza je ozbiljna infekcija potpornog zubnog aparata (meko tkivo i kosti). Paradentoza je u narodu poznata kao infekcija desni, koja može dovesti do gubitka zuba, a u najgorem slučaju do povećanog rizika za srčani napad ili moždani udar, kao i drugih ozbiljnih zdravstvenih problema. Paradentoza je relativno često oboljenje, ali se može sprečiti odgovarajućim preventivnim metodama. Obično se javlja kao posledica loše oralne i dentalne higijene, kada se bakterije u ustima razmnožavaju i dolazi do infekcije. Zubi se moraju prati najmanje 2 puta dnevno, a poželjno je posle svakog obroka. Moraju se obavljati redovni stomatološki pregledi – i sve ovo može sprečiti nastanak paradentoze.

paradentoza simptomi

Paradentoza simptomi:

– Upaljeno zubno meso

– Boja desni je svetlo-crvena ili modro-zelena

– Kada pritisnete desni, oseća se bol

– Desni se povlače od zuba, pa zubi izgledaju duži nego što je uobičajeno

– Pojavljivanje razmaka između zuba

– Neprijatan zadah

– Neprijatan ukus u ustima

– Zubi se klate

– Promena načina kako se zubi uklapaju kada zagriznete

– Krvarenje desni

– Pojava gnojnih fistula na desnima između zuba

Postoje različite vrste paradentoze. Hronična paradentoza najviše pogađa odrasle, mada se može javiti i kod dece. Agresivna paradentoza se obično javlja u detinjstvu ili ranoj mladosti, ali pogađa veoma mali broj ljudi.

Napravite razliku između zdravih desni i paradentoze. Zdrave desni su čvrste i imaju bledo-ružičastu boju. Ako vaše desni promene boju (npr. boja trule višnje) ili lako krvare, i ako se pojavljuju i drugi simptomi paradentoze – potrebno je hitno posetiti stomatologa! Što pre potražite stručnu pomoć i primenite odgovarajuću terapiju, veća je verovatnoća da ćete efikasno izlečiti ovo oboljenje zuba i sprečiti pojavu komplikacija.

Povezano>>>  Paradentoza prevencija i lečenje

Upaljeno zubno meso

Upaljeno zubno meso se u stomatologiji stručno naziva gingivitis (upala gingive – zubnog mesa, odnosno desni). Dolazi do promene boje desni, koje postaju najpre jako crvene, bolne i otečene, i javlja se često krvarenje desni. Takođe je posledica loše i neadekvatne oralne higijene. Ukoliko se ne leči, upaljeno zubno meso, odnosno gingivitis, može dovesti do paradentoze – koja je još ozbiljnija. Obavezno je korišćenje zubnog konca za čišćenje zuba, kao i meke četkice za jezik i desni, jer u suprotnom može nastati bakterijska infekcija koja dovodi do ozbiljnih dentalnih bolesti.

Paradentoza lečenje

Što se tiče lečenja paradentoze, ono se obavlja u skladu sa instrukcijama koje vam da vaš stomatolog. Potrebno je najpre raditi na temeljnom čišćenju zuba i prostora oko zuba, kao i na sprečavanju oštećenja kosti koje podupiru zube. Ono što je imperativ, to je pridržavanje osnovnih pravila odgovarajuće oralne higijene.

Lečenje paradentoze

Ukoliko je paradentoza u početnom stadijumu, može se učiniti sledeće:

Uklanjanje kamenca i plaka sa površine zuba korišćenjem odgovarajućih instrumenata ili ultrazvučnih aparata

Primena antibiotika (lokalno putem tečnosti za ispiranje usta ili gelova koji se umeću između desni i zuba, naravno nakon detaljnog čišćenja)

Ukoliko je paradentoza napredovala ili ne dolazi do izlečenja nakon primene ovih nehiruških metoda, onda se prelazi na dentalnu hirurgiju i određene hiruške zahvate.

Prirodni lek za paradentozu

Postoje i neki prirodni lekovi za ublažavanje tegoba usled paradentoze, kao i za lečenje ovog oboljenja. Ovo su neke metode koje možete uraditi i sami kod kuće. Ono što je obavezno, to je redovno i pravilno održavanje higijene usne duplje i zuba, kako bi se sprečio razvoj štetnoh bakterija koje dovode do paradentoze ili upale zubnog mesa. Navešćemo neke od najčešće korišćenih prirodnih lekova za paradentozu.

Prirodni lekovi za paradentozu:

– Ispiranje usta nekim eteričnim uljima koja imaju antibakterijsko dejstvo ili njihovim utrljavanjem u zubno meso tako što ih pomešate sa vodom u odnosu 1:1 (npr. ulje čajevca, origana, karanfilića itd.)

– Ispiranje usta maslinovim uljem

– Potrebno je pojačano unositi namirnice bogate vitaminom C i D (limun, narandža, grejpfrut, kivi, mango)

– Propolis (ispiranje usta rastvorom kapi propolisa)

Saznajte više>>> Prirodni lekovi za paradentozu