paradentozaParadentoza predstavlja hronično oboljenje paradencijuma, tkiva koja okružuju zube dajući im potporu i omogućavajući im da vrše svoju funkciju.

PREVENCIJA PARADENTOZE

Potporni aparat zuba čine gingiva, to jest desni, periodoncijum ili tkivo koje vezuje koren zuba za kost vilice, cement korena zuba i sama vilična kost. Ukoliko proces zahvati samo desni, govorimo o gingivitisu, a ako se proširi na ceo potporni aparat, nastaje paradentoza a loša higijena zuba je glavni uzročnik nastanka ove podmukle bolesti.

Loša higijena zuba, dovodi do stvaranja dentalnih naslaga, a to su zubni plak, zubni kamenac i konkrementi.
– Paradentoza nastaje tako što se u neodstranjenom plaku, koji je najvećim delom sastavljen od mikroorganizama, talože i minerali pljuvačke stvarajući kamenac. Ovi procesi razaraju potporni zid zuba, zubi vremenom gube vezu s viličnom kosti, počinju da se klate i na kraju ispadaju.

Osim loše higijene, na nastanak i ubrzavanje paradentoze mogu da utiču i sledeći faktori rizika:
• nasleđe, starenje, pušenje
• meka hrana, žvakanje samo jednom stranom vilice, karijes
• endokrine bolesti (dijabetes)
• pad imuniteta
• škripanje zubima u snu
• stiskanje zuba u besu
Opasnost od nastanka paradentoze povećava se i nošenjem neadekvatnih protetskih nadoknada (mostovi, proteze, veštačke vilice, plombe, krunice i slično).

SREDNJE TVRDA ČETKICA
Kako bi se izbegla opasnost od nastanka ali i daljeg napredovanja paradentoze, najvažnije je redovno pranje zuba četkicom s veštačkim vlaknima srednje tvrdoće, korišćenje zubnog konca za odstranjivanje zaostalih naslaga hrane između zuba i ispiranje usta vodicom. Redovni odlasci kod stomatologa i uklanjanje kamenca se podrazumevaju.
Paradentoza se uglavnom kasno otkriva jer nema jasnih, tipičnih simptoma ili se oni javljaju kasno.

OPASNO KRVARENJE DESNI
– Bola uglavnom nema, pa pacijenti često zanemaruju povremeno krvarenje desni i lekaru se obraćaju tek kada primete da su im se zubi rasklimali. Kad se bolest iskomplikuje, to jest kada se stvore paradentalni apscesi, počinju i bolovi, ali tada može da bude kasno. U ovom stadijumu u velikom broju slučajeva zubi moraju da se vade.
Kada je reč o lečenju, doktorka navodi da terapija zavisi pre svega od stadijuma paradentoze. Lečenje paradentoze u početnoj fazi podrazumeva uklanjanje dentalnog plaka i zubnog kamenca, čime se eliminiše uzrok infekcije. Na taj način se, uz uslov da pacijent održava oralnu higijenu, napredovanje bolesti može zaustaviti. Takođe, po potrebi se uključuje i terapija lekovima s antibiotskim delovanjem.
Međutim, ukoliko se paradentoza otkrije u poodmakloj fazi, onda se obično rade hirurški zahvati kojima se uklanjaju oboleli delovi kosti i desni i dodaju nove veštačke kosti i membrane čime se produžava vek trajanja zuba.
Dijetaizdravlje.com