pantljicara kod ljudi

Odrasla pantljičara je pljosnata, u vidu trake. Sastoji se od glave i članaka. Na glavi se nalazi venac kukica i sisaljke. Članci su utoliko veći i zreliji ukoliko su dalje od glave. U njima se nalazi muški i ženski polni aparat, koji je pun jaja….
pantljicara kod ljudi

Poslednji članci pantljičare se stalno otkidaju i izbacuju stolicom. Ova jaja bivaju progutana od nekih životinja u čijem se telu završava razvojni ciklus parazita.Čovek se zarazi pantljičarom jedući meso zaražene životinje.

Goveđa pantljičara (Taenia siginata )duga je preko 10 metara i može da ima više od hiljadu članaka. Na glavi ima 4 sisaljke. Kukica nema. Goveče se zarazi kad proguta jaja. Iz njih se u crevu razvije embrion koji se probije kroz zid creva, prodre u krvotok i raznese se po organizmu. On se zadrži u mišićima, gde se pretvara u bobice.Čovek se zarazi ovom pantljičarom jedući ovo meso nedovoljno osušeno, pečeno ili kuvano.

Trihina (Taenia solium). — Ova pantljičara je kraća, ima 2-4 metra i oko 800 članaka. Na glavi ima venac kukica i 4 sisaljke. Opne jaja parazita unetih zaraženom hranom bivaju u želucu pod dejstvom kiseline razorene, embrioni se roslobode, pa kroz zid creva, preko krvi, dospevaju u razne organe — oko, mozak, srce, skeletnu muskulaturu, i tamo stvaraju bobice. Prodiranje parazita u organizam može biti praćeno vrlo burnim pojavama, visokom temperaturom, prolivima, povraćanjem, bolovima ,u mišićima. Zavisno od lokalizacije bobica, mogu se javiti lokalne pojave od strane oka, mozga itd. Nekad pantljičare ne daju nikakve smetnje. Kod nekih dolazi do podrigivanja, stuživanja, grčeva u trbuhu, vrtoglavice, lupanja srca, nesvestice. Najčešee bolesnik i sam primeti da izbacuje članke pantljičare.Ova pantljičara (Taenia solium),se još naziva i usamljeni crv, zbog toga što je retko kada ima više od jedne kod istog čoveka.Za razvitak ove pantljičare najpogodniji domaćini su ljudi i svinje.

Lečenje
Lekovi koji se primenjuju za lečenje pantljičare nisu naivni,najčešće se kao lek protiv pantljičare koristi izvadak iz jedne vrste paprati. Lek je u znatnoj meri otrovan. Zato je najbolje da se lečenje sprovede u bolnici.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *