padavica epilepsija lecenje

Padavica (epilepsija)
Padavica je patološko stanje koje se odlikuje iznenadnim napadima kočenje, otežano disanje, trzaji mišića udova i sl. U momentu pada može doći do povreda.

padavica epilepsija lecenje
Sprovođenjem odgovarajućih higijensko-dijetetskih mera (umeren i miran život, bez nervne napregnutosti, uzdržavanje od korišćenja alkoholnih pića, pušenja itd.) dosta se može pomoći u lečenju ove bolesti. Može se, dakle, uticati na to da napadi budu ređi i blaži.

Treba se pridržavati principa zdrave ishrane s tim da u jelovniku bude više sirove i grube hrane (salate, sveže voće i povrće, proizvodi od žitarica, pasulj, sočivo i druge namirnice koje otklanjaju konstipaciju). Hrana treba da bude blaga i slabo zasoljena.

Pošto bolesnici od padavice imaju malo kalcijuma u krvi treba koristiti više hrane bogate u kalcijumu (mleko i mlečni proizvodi, sardine). Maslinovo ulje je najbolje za epileptičare, bolje od maslaca i margarina. Beli hleb i šećer treba ograničiti, a umesto njih koristiti polubeli hleb i med umesto šećera. Alkoholna pića i čokoladu treba izbegavati. Za vreme lečenja treba izbaciti iz jelovnika sosove, majonez i sva jako začinjena jela.

Ukoliko se uzima preparat kalcijuma onda ga treba piti sa sokom limuna ili pomorandže.

Čaj od zove deluje blagotvorno na epileptičare: 40 g zove preliti sa pola litra ključale vode, ostaviti poklopljeno 10 minuta, procediti i piti tri puta dnevno po šolju čaja. Terapija traje 3 meseca i za to vreme treba izbegavati kafu i jaki čaj.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *