Ovčije i male boginje, zauške i rubeole, najčešće su virusne bolesti u detinjstvu. Zahvaljujući vakcinaciji male boginje, rubeole i zauške su gotovo iskorenjene, dok ovčje boginje još „zadaju muke” i mališanima i roditeljima.

OVČJE BOGINJE (VARIČELE)

Od ovčjih boginja najčešće obolevaju deca. Mali pacijenti mogu da budu različitog uzrasta, a izuzetak su bebe do šest meseci, koje su, ako je majka preležala varičelu, zaštićene antitelima prenetim preko placente (posteljice).
Ovčje boginje su kapljična infekcija koju prenose oboleli za vreme inkubacije ili tokom bolesti. Prenose se kijanjem, kašljanjem i direktnim kontaktom i zbog toga se najčešće javljaju u sezoni akutnih respiratornih infekcija (jesen, zima, proleće). Deca u vreme inkubacije najčešće nemaju simptome, osim što dan ranije imaju blago povišenu temperaturu i sutradan se bude „osuti”. Ospe se najpre pojave na trupu, iza vrata i na kosmatom delu glave, a zatim i na drugim delovima tela. Obično izbijaju u tri „naleta” i svaki može da bude propraćen porastom temperature. Razmak između pojavljivanja ospi je od nekoliko časova do tri dana. To su pojedinačne crvene tačkice (mrlje) koje se brzo napune tečnošću i izgledaju kao plikovi (vezikule).

Naša sagovornica ističe da se ospe sasušuju oko dve nedelje, pa se zbog različitog vremena izbijanja događa da za sedam dana mogu da izađu nove, a stare su već sasušene (kraste).

Ospa je praćena svrabom i to je ono što deca najteže podnose. Važno je da se održava higijena i plikovi posipaju puderom ili nekim drugim sredstvom za sušenje. Mališani bi trebalo da miruju, a ako se dogodi da promene nastanu i na sluzokoži usta lekar prepisuje neko sredstvo protiv gljivica (antimikotik) ili tečnost za dezinfekciju usta. Specifični lekovi za varičele ne postoje, ali se koriste oni protiv povišene temperature (antipiretici) ili sirupi, ukoliko dete kašlje. Preporučuje se uzimanje vitamina i često provetravanje prostorija. Kada kraste otpadnu bolesti je kraj, a preležana varičela „obezbeduje” trajan imunitet za ovu bolest.
Varičela, ako obole odrasli i oni sa oslabljenim imunitetom, može da ima teži klinički tok i da prouzrokuje ozbiljne komplikacija (upala pluća, upala centralnog nervnog sistema).

MALE BOGINJE (MORBILE)
boginje
Ova vrsta boginja su akutna, veoma zarazna bolest izazvana virusom morbila. Zbog visokog stepena zaraznosti lako se prenosi sa obolelih na zdrave i zato su se često javljale u epidemijama.

Izvor infekcije je samo oboleli, a prenosi se kapljičnim putem (kašljanje, kijanje) kao. i direktnim kontaktom sa bolesnikom. Iako se smatraju bolešću dečjeg uzrasta, mogu da se jave u bilo kom životnom dobu.
Inkubacija traje 10-12 dana, prvi simptomi su bolesti povišena temperatura, malaksalost, gubitak apetita, kijavica, gušobol-ja, kašalj i suzenje očiju. Ove simptome prati i takozvana „plačna maska” kada oči postaju crvene,suzne i osetljive na svetio.

Dok bolest napreduje, obično između 3-7 dana, temperatura može da poraste i do 40 stepeni. Tek posle 4-5 dana bolesti izbijaju ospe. Obično počinju na licu i iza ušiju, pa se šire na trup i noge (ovim redosle-dom se i povlači). Nema plikova ali se javljaju crvene tačkice i flekice, mestimično slivene (spojene) a traju 4-7 dana.
Siguran znak bolesti, u početku je i pojava takozvanih „Koplikovih mrlja” (male, sivkaste tačke veličine
zrna peska) na sluzokoži usne duplje, ali brzo nestaju. Lece se samo simptomi (temperatura, kašalj) i preporučuje se mirovanje.

Oboljenje može da ima uobičajeni klinički tok, ali može i da se iskomplikuje (čak i da izazove smrt). Kod malih boginja komplikacije su mnogo češće nego kod ovčjih. Cesto se javlja infekcija unutrašnjeg uha, proliv, bronhitis i upala pluća. U nekim slučajevima (1:1000) moguća je infekcija i moždanog tkiva (encefalitis).Zahvaljujući sistematskoj primeni vakcinacije protiv malih boginja, po recima naše sagovornice, broj obolelih u Srbiji se iz godine u godinu smanjuje (gotovo su iskorenjene).

Vakcina se daje zajedno sa vakcinom protiv zaušaka i rubeole (MMR, Morupar, Trimovax), a dve doze vakcine su neophodne za zaštitu i obezbeđuju dugotrajan imunitet. Kod nas, prva doza se daje odmah posle prvog rođendana, a druga (revakcina) pred upis u prvi razred osnovne škole, odnosno u sedmoj godini. Deca, koja prethodnih godina nisu primila, vakcinu prvi put primaju u 7. godini, a revakcinišu se u 12.Svako dete pre završene osnovne škole u zdravstvenoj dokumentaciji treba da ima upisane dve doze ove vakcine.

MMR vakcina

Ova vakcina je sigurna, efikasna i retko daje postvakcinalne reakcije. Rizik od ozbiljnih komplikacija koje mogu da se jave posle vakcinisanja je gotovo zanemarljiv u odnosu na moguće komplikacije kod obolelih od malih boginja. Posle nekih sumnji dokazano je i da između MMR vakcine i autizma nema uzročne povezanosti. Zato je vakcinacija najvažnija i sigurna prevencija ovako teške bolesti.

Komplikacije

Iako ovčje boginje deca prebole bez većih komplikacija, neke su, ipak, moguće.Osim što smanjuju imunitet, najčešća komplikacija varičela su bronhitis i upala pluća. Zato roditeljima savetujemo da dete dovedu kod lekara ako za vreme, ali i posle, ovčjih boginja mnogo kašlje.