S vremena na vreme mogu vam se naduti stopala, čak i kada ste najzdraviji. Neke žene zadržavaju vodu u organizmu za vreme menstrualnog perioda usled čega im otiču stopala.Iako ste isuviše dugo bili na suncu, nateći će vam stopala; isto će se desiti kod uobičajenih tipova alergije; i naravno, usled proširenih vena ili bilo kakve povrede ili uganuča članka na nozi.

No pored tih očiglednih uzroka, postoje i druga stanja koja uzrokuju oticanje nogu, članaka i stopala. Statistički gledano, hronično oticanje nogu najčešče je posiedica srčane mane ili phlebitisa nožnih vena.

Ova dva poremećaja je lako razlikovati. Phlebitis obično zahvati samo jednu nogu, nagomilavanje krvi obe. Phlebitis je bolan, otok zbog srčane mane nije. Različiti uzroci oticanja nogu, pak, imaju vlastite mehanizme.
Razmotrimo, najpre, srčanu manu.

Leva strana srca pumpa krv u čitavo telo putem arterija. Ta se krv upućuje u tkiva gde se kiseonik iz krvi zamenjuje ugljen dioksidom i drugim otpadnim materijama. Zatim se ta krv ostavši bez kiseonika, vraća kroz vene u desnu stranu srca koja je ispumpava u pluća radi reoksigenizacije. Zatim se krv vraća u levu stranu srca i ciklus je završen.

Kada srčani mišić oslabi posle srčanog udara, dugotrajanog, nelečenog krvnog pritiska, zbog nekog virusa ili obolelog zaliska, on nije dovoljno čvrst da u pluća ispumpa svu krv koja se vratila iz vena. Tako da posle izvesnog vremena počinje da vraća krv u vene. Rezultat je da se jetra, smeštena nešto niže pod srcem, prepuni krvlju i natiče.

Eventualno, šire se i udaljene vene, recimo u nogama. U izvesnom momentu, tečni sastojci krvi izlivaju se u tkivo koje onda natekne. Kada je oslabljeni mišić na levoj strani srca, sveža krv koja stiže iz plućne mreže ne može da se smesti, tako da se ponovo vraća u pluća. Ova “plućna kongestija čini da vam nestaje vazduha i da kašljete. Obično i leva strana srca istovremeno oslabi, tako da osobe sa srčanom manom imaju i natečene vene i gube dah.

Šta još uzrokuje oticanje nogu?

Phlebitis se javlja kada se jedna ili više vena na površini dublje u nozi, zapale ili se začepe krvnim ugruškom. Zapaljenje izaziva bol, naticanje i crvenilo. Blokada u veni tera krv nazad i ona se malo cedi u okolno tkivo, dok zidovi vena postaju propustljiviji zbog upale. Nasuprot srčanoj mani, koja pogadja obe noge, phlebitis obično zahvata samo jednu.

• Osobe koje ozbiljno boluju od bubreera obično skroz oteknu u nogama, po licu, rukama (ne mogu da stave ili skinu prsten). To se dešava zbog gubitka proteina nazvanog albumin.
Albumin se stvara u jetri i kruži krvotokom. Zdrav bubreg ne dozvoljava da se on ekstahuje iz krvi u urin.
Medjutim. kada bubrezi obole, albumin odlazi napolje. Medjutim, albumin se ne nalazi samo u krvi, već i u okolnom tkivu. U normalnom stanju, postoji ravnoteža izmedu sadržaja albumina u ove dve zone. Kada organizam izgubi veću količinu albumina, priroda pokušava da razreši nesklad tako što se tečnost iz krvi rasipa u okolna tkiva kako bi se ujednačila koncentracija albumina. Ta ekstra dodata tečnost je uzrok oticanje.

Oboljenje jetre i to u razvijenom stadijumu, ne blagi hepatitis koji dobijete kad pojedete zagadjenu hranu -utiče na dva načina na oticanje nogu. Prvo, oštećena jetra ne stvara dovoljno albumina; rezultat je isti kao kod obolelih bubrega koji dozvoljavaju da se albumin rasipa napolje. Tkiva natiču dok telo pokušava da ujednači koncentraciju albulmina. Drugo, kada je jetra natečene (krv koja se iz nogu vraća u srce ne može da prode i vraća se nazad). Takodje, uvećane žlezde i tumori u abdominalnoj duplji pritiskaju vene i izazivaju natečenost nogu.

Gladovanje. Da li ste se ikada zapitali zašto gladna deca imaju otečene stomake? Oticanje stomaka je posledica nedostatka proteina (albumina) u ishrani. Tako tečnost curi iz krvnih sudova i rasipa se po okolnim tkivima u ovom po trbuhu kao u slučaju bolesti jetre ili bubrega.

• Drastično smanjena funkcija tiroidne žlezde dovodi do opšteg naticanja po telu, pa i nogama. I ovde je uzrok poremećeni balans albumina u krvi i u tkivima.

• Poslednjih godina naglo se raširio novi oblik oticanja, kod osoba koje su bili podvrgnute operaciji srčanog- baj -pasa. Prilikom ove operacje koriste se uski komadići vena iz jedne ili obe noge kao nova veziva da se premoste smetnje u srčanim arterijama. Vene sa kojih je uzet ovaj “materijal” utiču na pojavu otoka na nogama. To nije ni neprijatno niti je zabrinjavajuče i obično samo prodje posle nekoliko meseci.

Neki lekovi izazivaju oticanje nogu: testosteron (prepisuje se protiv impotencije) dugtrajna terapija steroidima (kod artritisa, astme, raka); estrogen (ženski hormon), kontraceptivne pilule; izvesni antidepresanti (Nardil); lekovi za snižavanje krvnog pritiska kao Apresoline, Reserpine, Aldomet, Esimil, a odskora i nifedipini (Adulat, Procardia – koji se uzimaju kod raznih srčanih poremećaja).

>>>> Nastavak >>> Oticanje nogu
Povezani članci>>> Kako sprečiti oticanje nogu

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *