• Kada pericardium, spoljašnji omotač srca oboli, usled virusne ili neke druge infekcije, ili posle operacije srca, može postati debeo i krut, poput nekog oklopa oko srca. On sprečava normalno stezanje i opuštanje srčanog mišiča. Posledica je da se mnogo manje krvi vra’a u desnu srčanu komoru, umesto toga ide natrag, naduvavajuči nožne vene, stomak pa i noge.

• Sada vam je več jasno šta sve mogu biti uzroci oticanja nogu. Sledeće distinkcije će vam pomoči da odredite koji poremečaj vi imate:
• Ako je naticanje jednostrano, ne radi se o opštim bolestima nedostatka belančevina (albumina) u krvi, niti o srčanoj mani, niti o bolesti bubrega.

• Kod srčane mane obično oteknu noge, a ne oči, lice i prsti.
• Ako su vam otekli stomak i noge, pre če biti da je problem u jetri nego u srcu, naročito ako se najpre pojavi stomačna naduvenost. No, moraćete da obavite još neka posmatranja:

• Gurnite palac duboko u natečenu nogu, nekoliko sekundi, zatim ga izvadite. Ako se stvori udubljenje koje se povlači u narednih par minuta, onda sigurno nije u pitanju smanjena tiroidna funkcija. Ako ste muškarac, pa pored natečenih nogu imate žučkasti ten, grudi malo povečane, ne morate se brijati svaki dan, ako su dlanovi crveni i nestaje vam vazduh, budite sigurni da vam je jetra ozbiljno bolesna.

• Što vam je pored nogu natečeno i lice, to možda nije ni od srca ni od jetre. Pre bi se dalo posumnjati na smanjenu funkciju štitne žlezde, na neku uobičajenu alergijsku reakciju, na srčani (pericarclium) koji steže srce, na trihinozu, infekciju koju dobijate jedući nedovoljno pečenu svinjetinu zaraženu trihinelom.

• Ako se na oteklim nogama pojavi smedja pigmentacija, naročito oko članaka, vaš problem je dugotrajan. obično je reč o hronično proširenim venama. Pigmenatacija potiče od krvi koja je kroz venski zid rasprsnuta u okolna tkiva.

• Ako je otok bolan, crven i topao, mora da ste povredili nogu, ili je ona inficirana, ili imate akutni phelbitis. Obične srčane mane ili bubrežne bolesti i jetra ne izazivaju bol.

• Posumnjajte na srčanu manu ako su obe noge natečene i nestaje vam vazduh.

• Da li su vam noge ceo dan natečene, ili samo uveče. Ako otok traje čitav dan (i noć) moguće je da je u pitanju poremećaj belančevina ili vene. Ako se uveče pogoršava, reč je o srčanoj mani.

• Ako se naticanje javlja i gubi iznenada, pre je reč o smetnji, trombozi ili infekciji vena ‘nego o uobičajenom gubitku belančevina.

• Ako stomak natekne pre nogu uzrok je u jetri ili zadebljanom pericardiumu. Ali, ako najpre otiču noge, uz prisustvo tečnosti u abdomenu, nije u pitanju ni bubreg ni srčani problem. Dakle, nemojte od prijatelja uzimati “vodene pilule” za brzo izlečenje nateklih nogu. Stvarno lečenje je moguće samo posle odgovarajuće dijagnoze.

Simptom: otečene noge Šta sve može da znači (lečenje)
1. Srčana mana obe noge zahvaćene (Lečiti srce).
2. Phelbitis -jedna noga (Utopljavanje, odmor, podizanje nogu i antikoagulanti).
3. Proširene vene (Čarape za vene, inekcije protiv skleroze, operacija).
4. Bolest bubrega -naticanje po raznim delovima tela (Lečenje, dijaliza).
5. Bolest jetre (Diuretici, steroidi, dijeta).
6. Izgladnelost ili loša ishrana (Odgovarajuča ishrana).
7. Smanjena funkcija tiroide (Lečenje tiroide).
8. Baj -pas izveden pomoću nožnih vena (Čarape za vene).
9. Lekovi (Prestanite da koristite lek koji vam škodi).
10. Pericarditis (Lekovi, operacija).
> > > > > Oticanje nogu prvi deo teksta ,Kako sprečiti oticanje nogu

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *