Otežano gutanje se najčešće javlja zbog bakterijske ili gljivične infekcije grla ali postoje i mnoge druge opasne bolesti koje mogu otežavati gutanje.

Retko kad se zamislimo nad mehanizmom gutanja, baš kao i nad disanjem ili treptanjem. Ali, da bismo gutali bez napora i efikasno, nekoliko složenih mehanizama mora da funkcioniše besprekorno i skladno. Kod zdravih osoba, telo automatski upravlja gutanjem i disanjem. Uprkos zajedničkom ulaznom otvoru, ustima, ono što jedete ne odlazi u pluća a vazduh koji udišete ne završava u stomaku.Nervi i mišići zapravo upravljaju otvaranjem i zatvaranjem različitih puteva koji vode iz grla. Ako imate otežano gutanje, možda su nervi oštećeni, lokalno, ili usled neurološkog oboljenja mozga (npr. šloga). Mišići takođe mogu da oslabe, kao što je to slučaj kod myasthenia gravis. A zatim, i jednjak može biti blokiran, rakom nekom gljivičnom infekcijom, stvarajući u oba slučaja bol i otežano gutanje. Bolest autoimuniteta, nazvana sclerodrma, čini jednjak krutim i tvrdim tako da on ne spušta hranu u stomak kao što to treba normalno da čini. I, ako organi koji se prislanjaju na jednjak iz nekog razloga postanu veći nego što su, oni ga mogu pritiskati, spolja i suziti ga. Najzad, najočigledniji primer teškoća s gutanjem je svaka ozbiljnija infekcija grla, zbog unutrašnjeg otoka i bola.

Dakle, mnogo je uzroka otežanog gutanja, neki su potencijalno ozbiljniji.
Ovaj simptom iziskuje hitno medicinsko ispitivanje. Lekar može čak insistirati na rendgenskom snimanju da bi otkrio uzrok, a vi mu možete pomoći ako mu razjasnite sledeće podatke:

• Ako se teškoće javljaju na samom početku gutanja problem je u oblasti grla,dna jezika pa do početka jednjaka. Možda su se u grlu javile streptokoke, tonsillitis, apsces ili gljivična infekcija. Ali, može biti i oštećenje nerva usled šloga ili pliomyelitisa. Poremećana mišićna funkcija (recimo kod myasthenia gravis), takode stvara teškode na početku gutanja. A takođe i uvećana tiroidna žlezda koja spolja pritiska jednjak.

• Ako na početku normalno gutate a onda vam odjednom postane teško da hranu potisnete skroz nadole, onda nešto nije u redu sa jednjakom. Možda je
(a) sužen unutrašnjim tumorom
(b) pritisnut spoljašnjim tumorom ili uvećanim žlezdama, a možda i proširenom aortom
(c) jednostavno ne potiskuje dovoljno hranu.

• Ako vam podjednake teškoče stvara gutanje tečne i čvrste hrane, obično se radi o velikoj infekciji ili tumoru jednjaka. Ali, i neki neurološki poremečaj ili gubitak tonusa jednjaka može izazvati slične simptome i otežano gutanje.

• Ako lako gutate čvrstu hranu, a teško tečnu, problem nije u jednjaku več u nervima i vratnim mišicima. Ako deo tečnosti koji gutate izbije na nos, imate paralizu mehanizma za gutanje, najverovatnije zbog šloga.

• Obrnuto, ako vam je problem čvrsta hrana dok tečnost lako gutate, znači da je jednjak (ili njegova okolina) mehanički blokiran.

• Ako vam se grlo steže kada ste nervozni ili potišteni i smeta da gutate, ili vam se čini da stalno imate “knedlu u grlu” a ispitivanja nisu mogla da pronadu uzrok, onda je to emocionalni poremečaj, globus hystericus, češče se javlja kod žena.

• Po pravilu, što kasnije (u odnosu na početak gutanja) teškoče nastupe, to je problem niže u traktu. Na primer, ako je prvih petnaest sekundi sve u redu, a onda se javi smetnja, ili je u pitanju blokada u nižem delu jednjaka, blizu želuca, hiatus hernia, koja vrača hranu iz želuca u jednjak.

• Ako se gutanje progresivno pogoršava iz nedelje u nedelju i to više meseci, vrlo je moguče da imate rak jednjaka.

• Ako su smetnje prilikom gutanja povremene, najverovatnije, uzrok je nervni poremečaj ili spazam. Nasuprot tome, fizička blokada je permanentne prirode i pogoršava se.

• Ako lakše gutate kad zabacite glavu unazad, problem je u grlu, ne u jednjaku. Proverite sami.

• Kad pored smetnji osečate i bol prilikom gutanja, možda se kiselina iz stomaka penje u jednjak (esophagits), ili spazam, ogrebotina u grlu. Možda ste progutali pileću ili riblju kost koja oštečuje površinu jednjaka spuštajuči se u želudac.

• Da li vam se hrana vrača natrag u grlo i to posle više minuta ili sati posle obroka, pogotovo kad ležite? Znači da vam je oslabio tonus jednjaka ili imate diverlicuiim -odnosno kesu u njegovom zidu. Hrana koju gutate puni diverticulum, tako da je morate povratiti da biste ga U tom slučaju imačete i ružan zadah iz usta, od truljenja hrane u toj kesi.

• Ako ste promukli, nedeljama ili mesecima pre nego što počnete otežano da gutate, u pitanju su glasne žice. Ali, ako je, obrnuto, promuklost usledila posle teškoča u gutanju, to je pouzdani znak raka jednjaka koji pritiska nerv što upravlja glasnim žicama. Slične simptome može izazvati i povečanje aorte u grudima.

• Da li pored gutanja imate teškoče i dok šetate? To sugeriše opštiji poremećaj kao što je amiotropična lateralna skleroza (ALS), a moguća je i myasthenia gravis ili neki moždani poremečaj.

• Ako vam je vrat natečen, možda uvečana tiroidna žlezda pritiska jednjak.

• Ako vas bole prsti kada ih izložite hladnoči a imate probleme dok gutate, mora se uzeti u obzir scleroderma, poremećaj autoimuniteta.

Simptom: otežano gutanje Šta sve može da znači (Šta treba da preduzmete)
1. Infekcija grla, tonsillitis, apsces, povreda (Antibiotici za infekcije. Lečenje posledica povrede).
2. Oštečenje nerva, usled šloga, tumora, paralize (Rehabilitaciona terapija).
3. Mišični poremečaj -myasthenia gravis
4. Seleroderma -bolest autoimuniteta
5. Pritisak na jednjak, koji vrše okolni tumori, žlezde: uvečana aorta (Odgovarajuči tretman, možda i operacija).
6. Oboljenje jednjaka (infekcija, tumor) (Operaeija lekovi).
7. Emocionalni poremećaj (globus hystericus) (Psihijatrijski tretman).
8. Spazam, hiatus hernia (Lekovi).
9. Diverticulum (Operacija).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *