Pređite rukom preko glave. Osećate Ii jednu ili više čvoruga na lobanji, kojih niste bili svesni? To su divlje kosti neškodljive izrasline na kostima. Žene ih često uklanjaju zbog lepote. Sada probajte ispod pazuha osećate tu nešto tvrdo i bezbolno. Je Ii to ozbiljno? Vrlo mogućno, naročito ako ste žensko i niste skoro radili mamografiju. Otrkiće raznih oteklina svuda po vašem telu može vas zaplašiti. Ali, ne mora uvek biti opasno.

Evo nekoliko kategorija guka i otoka o kojima biste morali da povedete računa.
Lipomi su nagomilane masnoće koje se stvaraju ispod kože punijih osoba. Guke su meke i lako klize pod prstima. Pustite ih na miru sem ukoliko ne počnu da bole (što se dešava ponekad ako postanu suviše velike) ili ako su estetski neprivlačne.

Fibromi, drugi tip dobroćudnih guka, obično su čvršći.Ponekad se rak koji se pojavio na nekom drugom mestu širi i nagomila ispod kože kao guka. U takvim slučajevima, koža koja ih prekriva je pigmentirana ili bezbojna, a same guke su tvrde i ne kreću se tamoamo kao benigne otekline. Površinsko krvarenje ispod same kože može ostaviti oteklinu izmenjene boje od ugrušane krvi. To se obično dešava posle nekog udesa, ma koliko on bezazlen izgledao u prvi mah. No, evo jednog još češćeg slučaja. Kada vam vade krv za pregled, ispod kože vam ubadaju iglu standardne dužine, koja stvara tanku rupu u zidu vene. kada se igla ukloni, pre nego što rupica prirodno zaraste, krv nastavija da izlazi iz vene u okolno tkivo. Zavisno od količine istekle krvi, posle nekoliko dana od nje se stvara guka. To se najčešće dešava ako lagano krvarite (zbog toga što redovno uzimate aspirin se lečite antikoagulantima), ako je upotrebljena igla imala deformaciju u vidu mikroskopski malog kružića koji je proširio rupicu u veni, i naravno, ako medicinska sestra, umesto da odmah pronadje venu, ne uspe odjednom i napravi pri tom nekoliko rupica na njoj. No te će guke u svakom slučaju nestati. Slična komplikacija javlja se i posle angiograma -kada se u krvotok ubacuje kontrastno sredstvo da bi se krvni sudovi videli ispod X zraka. Svaki odliv koji se tom prilikom desi ozbiljniji je od prethodno pomenutog, jer je punktirani krvni sud -obično u preponama -arterija, a ne vena. Arterije krvare više nego vene. Kada se ukloni kateter kroz koji je ubrizgano kontrastno sredstvo, krv ističe iz arterije u tkivo butine i donjeg stomaka. Čitav deo tela postaje crven, crn, plav i žut (boje se povremeno menjaju) i natečen. Najveći deo krvi ponovo se apsorbuje, ali nedeljama i mesecima ostaje tvrda guka. Ako vam se to desi, ne paničite. To će isto tako nestati. Ako osećate da pulsira, znači da je arterija već ispumpala skoro svu krvi iz sebe. Hitno pozovite lekaral Povredjeni ili oboleli organ može da krvari iznutra, stvarajući oteklinu za koju mislimo da je guka. Dobar primer je hemoragija u jetri, usled nekog bolesnog procesa. Kada dodirujete stomak, mislite takodje da imate oteklinu. Kada se tečnost zadrži u zatvorenom prostoru iz kojeg ne može da izade, pa se inficira, stvara se apsces. Svi ih ponekad imamo bilo spoljašnje i vidljive (u desnima, u krenu dlake na koži) ili unutrašnje i nevidljive (u jetri, plućima ili žučnoj kesi). Zavisno od toga gde su smešteni, ti apscesi mogu ličiti na guke koje se savijaju prilikom pritiska -zbog gnoja koji sadrže.

Limfne čvorove na vratu, u preponama, pod pazuhom i laktom obično ne možete da osetite, sem ako nisu uvećani. Ove žlezde funkcionišu kao filteri, i sve što uhvate dok vrše taj posao – viruse, bakterije ii ćelije raka -utiče da one nateknu. Ako otkrijete takvu žlezdu, evo korisnog pravila. Ako je tvrda i ne boli znači da najverovatnije odražava neki maligni proces u organizmu; ako je meka, pokretljiva i bolna, verovatno se radi o infekciji. Ali, zapamtite, jedini način da vi i vaš lekar budete sigurni šta je po sredi -jeste biopsija. Ponekad je “guka” posledica izmenjene telesne “geografije” -kada je neki organ smešten tamo gde ga ne očekujete. Najbolji primer je “spušteni bubreg” -kada je smešten niže nego što je normalno na boku i može se osetiti u stomaku.Ponekad se i rak seli (metastazira) u zdravo tkivo i smatra se, pogrešno, nekom novom gukom. Jetra je naročito pogodna za razvoj malignih guka. Kada se rašire na ovaj organ, na desnom gornjem kvadratu abdomena javlja se tvrda, nepravilna, bezbolna guka. To je loš znak. Neki telesni organi su vreće čiji sadržaj dospeva u spoljašnji svet putem cevi. Kada se kanal za dreniranje zapuši, izlučene materije se vraćaju u taj organ, proširujući ga. Rezultat je guka ili otok. Najpozantiji primer su pljuvačne žlezde (po jedna na svakoj strani vilice ispod uva). Pljuvačka koju stvaraju dospeva u usta preko pljuvačnih kanala. Kada se u jednom od tih kanala stvori kamen, ili se začepe infekcijom, -recimo kad imate zauške -lice vam otiče jer žlezda nastavlja da luči pljuvačku koja nema gde da ističe, sem natrag! Ista stvar, samo manje dramatična, dešava se sa tankim žlezdama pod kožom koje luče mast. Ako se kanali koji vode ka površini zapuše, izlučenja se vraćaju, rezultirajući malim bolnim bubuljicama. Ako su one veće reč je o čiru.

Žučna kesa zadržava žuč koja se stvara u jetri i cedi je u organe za varenje preko svojih kanala. Kada su žučni kanali hronično začepljeni -obično zbog tumora koji se razvija u blizini želuca, najčešće u pankreasu -žuč se vraća i isteže žučnu kesu. Vi to verovatno ne osećate, ali će vaš doktor to uočiti prilikom pažIjivog ispitivanja. Ta oteklina je obično bezbolna i tipična je za rak pankreasa. Kamenje koje blokira žučnu kesu obično je ne uvećava toliko da se to može osetiti, pošto se tokom dana premesti iz ležišta.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *