Neki ljudi svakog jutra najpre ritualno ispituju svoj jezik pred ogledalom. Većina nema pojma šta traži. Na kraju se obično potvrdi ono što su već znali, da prevlaka na jeziku težina u glavi i hućkanje u stomaku odražavaju mamurluk. Oni retko obraćaju pažnju na veličinu jezika, jer se malo uvećanje ne da lako otkriti. Zato kada slecieći put budete procenjivali stanje svog jezika, proverite da nije možda veći nego što je bio prošlog puta, kada ste ga gledali. Ako jeste, najverovatniji uzrok je alergijska reakcija na nešto što ste pojeli ili na lek koji ste uzeli. Aspirin će, na pimer, često izazvati natečenost jezika. Prisustvo ospi drugde po telu odaje alergijsko poreklo otoka. Drugi uzroci natečenog jezika mogu biti:

• Vrlo smanjena funkcija tiroidne žlezde
• Tumor hipofize, zbog čega žlezda proizvodi veće količine hormona rasta što dovodi do povećanja jezika, kao i prstiju na rukama i nogama, ili vilica (ovaj poremećaj poznat je pod imenom akromegalija).
• Jaka strepto infeketja u ustima. To se danas retko dešava, ali kada se desi, jezik se jako povećava i boli. Gljivične infekcije, posle produženog uzimanja antibitika, takođe mogu povećati dimenzije jezika.
• Poremećaj pod nazivom amyloidosis kod kojeg se prekomerne belančevine iz tela talože u jeziku, nenormalno ga povećavajući. Ove supstance takodje napadaju srce, jetru, bubrege i gotovo svaki organ u telu. To je ozbiljna bolest.
• Leukemija i druga maligna oboljenja mogu se infiltrirati u jezik, dramatično povećavajući njegov obim.

Simptom: Otecen jezika šta sve može da znači (Šta treba da preduzmete)
1. Alergijska reakcija (Antihistaminici, izbegavajte hranu i lekove koji je izazivaju).
2. Smanjena funkcija tiroidne žlezde (Sastojci tiroide).
3. Preterano lučenje hiporize, akromegalija (Operacija, zračenje).
4. Infekcija (Antibiotici, sem ako je uzrok gljivične prirode).
5. Amyloidosis (Zasad nema uspešnog tretmana).
6. Tumor (Operacija, zračenje).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *